Kangal ve Malaklı arasındaki farklar nelerdir? Kangal köpeğinin özellikleri nelerdir? Malaklı’nın özellikleri nelerdir? Aksaray malaklısının özellikleri nelerdir? Kangal ve malaklı köpekleri arasında ne gibi farklılıklar vardır? İşte detaylar…
KANGAL KÖPEĞİ
Türkiye'de Sivas Kangal olarak adlandırılan, yurtdışında ise başta çoban köpeği olmak üzere birçok farklı isimli adlandırılan Kangal köpekleri, “Uluslararası Köpek Bilimi Federasyonu” tarafından özel bir ırk olarak kabul edilip Kangal ismi ile tanımlandı.
Kangal köpeği, Türkiye kökenli bir çoban ve bekçi köpeği ırkıdır. Adını Sivas'ın Kangal ilçesinden alır. Dişi kangalın boyu 72–77 cm civarında, erkek kangalın ise 77–86 cm civarındadır. Kangal köpeği açık dore, sarımsı kahverengi ve boz rengindedir.
Anadolu'da en iyi çoban köpeği olarak kullanılır. Kangal köpeklerinin özellikleri incelendiği takdirde, son derece sakin yapılı ve de akıllı oldukları görülür. Sakin olmalarına rağmen oldukça korumalı bir yapıdadır. Kendi bölgelerinde başka tür köpeklere rastlarlarsa veya kendilerine bir bekçilik görevi verilirse oldukça agresif bir yapıya bürünmektedirler.
AKSARAY MALAKLISI
Sadece ülkemizin değil dünyanın en büyük köpek cinslerinden biri olan Aksaray malaklısı kocaman cüssesi ve özel karakteriyle tanınıyor. Ülkemize ait en özel köpek cinslerinden biri olan Aksaray malaklısı her geçen gün dünyada da daha fazla tanınıyor. Yurtdışında Türk mastifi ve Orta Anadolu çoban köpeği isimleriyle de anılan Aksaray malaklısı Türkiye köpeklerinin en büyüklerindendir. Büyük köpeklerin korkutucu ve saldırgan oldukları zannedilse de aslında bu büyük köpekler son derece sevecen karakterliler. Aksaray malaklısı hem görünüşü hem de karakteriyle etkileyici bir köpek cinsidir.
Bu köpek cinsi Anadolu’da 17. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Malak kelimesi, Aksaray yöresinde yanak ve dudak anlamlarında kullanıldığı için Aksaray malaklısı aslında Aksaray yanaklısı ya da dudaklısı anlamına gelir. Bu ırkın belirgin fiziksel özelliklerinden biri sarkık yanakları ve dudaklarıdır, dolayısıyla bu isim Aksaray malaklısıyla çok uyumludur. Evliya Çelebi Seyahatname isimli eserinde bu ırktan “Anadolu Aslanı” ismiyle bahsetmiştir.
Doğuştan bir bekçi köpeği olan Aksaray Malaklısı, sahibini korumacı tavrı nedeniyle yabancılara karşı sert davranır. Çocuklarla ve diğer köpeklerle kolay kolay anlaşamayan bu köpek cinsi, sahibine büyük bir sadakatle bağlıdır.
Sıklıkla Kangal köpekleriyle karıştırılan Aksaray Malaklısı, Kangal köpeğinden daha iri, yanakları sarkık ve kafası daha büyüktür. Bu belirgin farklılıkların yanında tüylerinin rengi ve renkleri hemen hemen aynıdır. Ülkemizin ve tüm dünyanın en büyük köpek cinsleri arasında yer alan Aksaray Malaklısı köpeklerinin boyu erkeklerde, 120-130 cm, dişilerde 100-110 cm’ye kadar ulaşabilir. Dişi köpeklerin ağırlığı 55-85 kg arasında değişirken erkek köpeklerin ağırlığı 80-120 kg arasında değişebilir. Ortalama bir insandan daha ağır olan Aksaray Malaklısı köpeklerinin ağırlığı 150 kg kadar ulaşabilir.
Aksaray Malaklısı, büyük bir köpek olsa da bakımı oldukça kolaydır. Kısa olan tüylerini haftada bir taramak, tüy bakımı için yeterlidir. Anadolu’da bu köpekler geleneksel olarak yal ismi verilen, kemik suyu, arpa unu ve sütle karıştırılarak verilen besleyici yemle beslenir. Aksaray Malaklısının yavruları diğer ırkların aksine çok daha uzun bir sürede yetişkin hâle gelir. Bir yavrunun yetişkin olması yaklaşık 42 ay sürer. Bu dönemde çok iyi beslenmesi, ileride sağlıklı ve er köpek olması için önemlidir. Fakat bu köpek cinsi, evde bakılmaya uygun değildir. Yaşamaları için en uygun yer, çevresi çitlerle çevrili ve güvenliği sağlanmış geniş arazi ve bahçelerdir.