Helal gıda nedir, nasıl anlaşılır? Katkı maddeleri helal midir? Helal belgesi olmayan gıda maddesi haram mıdır?
Helal gıdaya dair tüm merak edilenler galerimizde...
Helal Gıda Nedir?
Helal gıda helal ve sağlıklı gıda şartlarına uyarak kesilen, üretilen, içerikleri helal ve sağlıklı şartlarına uyarak seçilerek üretilen gıdadır. Helal gıda nedir sorusuna cevap verebilmek için öncelikle helal nedir, bu açıklanmalıdır.
elal kelimesi Arapçadan dilimize gelmektedir. Arapça da meşru manasına gelen kelime Kuran-ı Kerimde Müslümanlara ve diğer dinlere de helal gıda olarak yenmesi istenmektedir. Bu mesajı Kuran-ı Kerimde bir çok ayet vermektedir.
İnek, koyun, deve, keçi sütü, bal , balık, sarhoş etmeyen bitkiler, taze veya dondurulmuş meyveler, buğdaylar, yer fıstığı, arpa, çavdar, pirinç antep fıstığı, ceviz gibi yiyecekler helal gıda olarak adlandırılmaktadır.
Ayrıca İslama uygun şekilde kesilen sığır, koyun, keçi, deve, geyik, tavuk, ördek gibi hayvanların ve av kuşlarının etleri de İslam da helal sayılmaktadır.
Fakat İslami usule uygun olarak kesilmiş olması gerekmektedir.
İslami usulle kesme işlemi :
Önce hayvanı kesecek insanın Müslüman olması gerekmektedir. Hayvan yere yatırılır ve gırtlağındaki üç ana kan damarının kesilebilmesi için de keskin bir bıçak ile yarılmalıdır.
Hayvana acı çektirmeden gırtlağını keserken, hayvanı kesen kişi Allah'ın adını söylemeli veya '' Bismillah Allah-u Ekber '' duasını tekrar etmesi gerekmektedir.
Helal gıdanın helal olabilmesi için alkol kullanımı olmadan, etin helal ve kesimi İslami usullere uygun yapılması gerekmektedir. Helal kesim olan hayvani veya bitkisel tabanlı katkı maddeleri helal gıda olarak kabul edilebilmektedir.
Helal gıdanın şüpheli olma durumları vardır. Birçok şeye bu helal ya da bu haram denemeyebilmektedir. Bazı durumlar da açıklıklar tam olarak getirilemez. Bu durumlar da bunlar sorgulanmalı ve bilgiye ihtiyaç duyulur.
Sanayi ürünü gıda maddelerinde jelatin gibi, lesitin gibi katkı maddeleri kökenlerinden dolayı haklarında net bir bilgiye sahip olunmadığından şüpheli durum söz konusuna girmektedir. Bu durum da olan gıdalar ise şüpheli olarak kabul edilmektedir.
Helal ve haram arasında temel kaideler bulunmaktadır.
- Helal eşyadadır.
- Helal ve haram kılmayı yalnızca Allah bilir.
- Haramı helalleştirmek bile haramdır.
- Zaruretler mahzurları mübah kılmaktadırlar.
- Şüpheli olanlardan uzak durulmalıdır.
- Sadece iyi niyet ile haram helal yapılamaz.
Allah'ın yolundaysanız eğer her zaman helal gıdaları yemelisiniz. Ayrıca şüpheli bir şeyle karşılaştığınız da oradan anında uzaklaşın durabildiğinizce uzak durun. Bu durumda Allah'ın emrettiği şeyleri yaparak sevap kazanmış olmaktasınız.
Kaynak: helalsitesi.com