Ülkemizde aralık, ocak ve şubat aylarında kış mevsimi yaşanır. Her mevsim olduğu gibi kış mevsiminde de çeşitli sebze, meyveler yetişir ve mevsimine göre beslenme sağlık açısından çok önemlidir.
KIŞ MEVSİMİNDE YETİŞEN SEBZELER ŞUNLARDIR:
1. Balkabağı: Yüksek bir antioksidan, C vitamini ve lif kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve bağırsak hastalıklarına karşı g bir koruyucudur. Yalnızca tatlı olarak değil çorba veya başka şekillerde de tüketilmesi önerilir.
2. Brokoli: Zengin bir A vitamini, potasyum ve folik asit kaynağı olan bu sebze az pişirilerek tüketilmelidir. Mide ve yemek borusu kanserlerine karşı koruyucudur.
3. Havuç: Zengin miktarda betakaroten ve lif içerdiği için çok faydalıdır. Antioksidan ve C vitamini bakımından da zengindir. Akciğer ve meme kanserlerine karşı koruyucudur.
4. Ispanak: Demir bakımından zengin olan ıspanak protein bakımından da zengindir. Tansiyonu düşürür. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
5. Karnabahar: Çok iyi bir lif kaynağıdır, tokluk hissi verir. C vitamini ve folik asit bakımından zengindir. Kansızlığa iyi gelir. Mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucudur.
6. Kereviz: Kükürtlü bir sebze olduğu için kesildikten sonra çabuk tüketilmesi gerekir. Sakinleştirici özelliği vardır, kanı temizler ve böbrekler için çok faydalıdır.
7. Lahana: U vitamini yalnızca lahana çeşitlerinde bulunur. Bütün çeşitleri mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucudur, lifli olmaları sebebiyle kabızlığı önler. Lahananın birçok çeşidi vardır: Beyaz lahana, selenyum bakımından zengin olduğu için yaşlanmayı geciktirir. Guatrı olanların tüketmemesi tavsiye edilen kara lahana, potasyum ve C vitamini bakımından zengindir. Suyunu içmek faydalıdır. İdrar söktürür, kansızlığı giderir. Brüksel lahanası kükürtlü bir sebzedir, az pişirilerek ya da çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Mor lahana olarak da bilinen kırmızı lahana, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Lif oranı yüksek olan bu sebzenin kalorisi çok düşüktür. İçerdiği K vitamini beyin fonksiyonları açısından çok faydalıdır.
8. Pancar: Zengin bir lif kaynağı olduğu için sindirimi düzenler. Kalp sağlığı açısından çok faydalıdır.
9. Pazı: Sindirimi kolay olan pazı, hemoroid ve kanserlere karşı koruyucudur. Kalp sağlığına faydalıdır. Stres ve depresyona iyi gelir.
10. Patates: Yüksek miktarda nişasta, B ve C vitaminleri içerir fakat pişirildikçe bunları kaybeder. Kaybın az olması için kabuğunun çok ince soyulması gerekmektedir. Kandaki şekeri düşürdüğü için şeker hastaları da tüketebilir. Antioksidan bakımından da zengindir.
11. Pırasa: Önemli bir antioksidan kaynağıdır, lif bakımından zengindir. Sindirimi düzenler, yüksek tansiyonu düşürür.
12. Soğan: Güçlü antioksidan kaynağı olan soğan, savunma sistemini güçlendiren bir sebzedir. Enfeksiyonlara karşı etkilidir
13. Turp: Beyaz, siyah, pembe gibi çeşitleri vardır. Tokluk hissi verir. Böbrekler ve üst solunum yolu enfeksiyonları için çok faydalıdır.
14. Yer elması: Kalp ve damar hastalıklarına karşı, kolon kanserine karşı iyi bir koruyucudur.
KIŞ AYLARINDA YETİŞEN MEYVELER:
1. Armut: Antioksidan ve anti kanserojen içerir. Kan basıncının yükselmesini ve kanseri önler.
2. Ayva: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve damar sağlığını korur. Sindirimi düzenlediği için bağırsak hastalıklarından korur. Lifli yapısı sayesinde tokluk süresini uzatır. Saç ve cilt sağlığı bakımından da önemlidir.
3. Elma: Kırmızı ve yeşil gibi birçok çeşidi olan elma, bağırsakların en iyi dostlarından biridir. Sindirim sistemini düzenler. Çok iyi yıkanarak kabuğuyla tüketilmesi önerilir. Güçlü bir antioksidan ve C vitamini kaynağıdır.
4. Greyfurt: Portakala benzeyen ancak tüketimi onun kadar yaygın olmayan bu meyve, A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. İçerdiği protein ve mineraller sayesinde çok faydalıdır. Antioksidan ve lif kaynağıdır. Düzenli tüketilirse kalp hastalıklarından ve böbrek taşı oluşumundan korur.
5. Kivi: Bir adedi bir insanın günlük ihtiyacını karşılayacak kadar zengin bir C vitamini kaynağıdır. Grip ve nezlede faydalıdır. İçerdiği petkin isimli madde sayesinde vücudu toksinlerden temizler, kötü kolesterolü düşürür. Kalp ve damar sağlığı bakımından önemlidir.
6. Mandalina: C vitamini bakımından güçlü olan bir portakal çeşididir. Kalbi korur, kan basıncını düzenler. Mükemmel bir lif kaynağı olduğu için bağırsakları korur. Kanser riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
7. Muz: Lif ve antioksidan bakımından zengin olan muz sindirimi düzenler. İçerdiği potasyum ve magnezyum mineralleri kalp sağlığı için faydalıdır.
8. Nar: Güçlü bir antioksidan ve C vitamini kaynağıdır. Hafızayı korur. Sindirim hastalıklarını ve kanserleri önler.
9. Portakal: Kan basıncını dengeler, kötü kolesterolü düşürür. Böbrek taşı oluşumunu, cildin yaşlanmasını önler.