Monarşi kelimesi en çok İngiltere ile duyduğumuz bir kelime. İngiltere demokratik bir ülke olmasına rağmen hepimizin yakından takip ettiği ve gündemden düşmeyen kraliyet mensupları yönetimde söz sahibi. Ülkede demokratik olsa da asırlardır monarşi ile yönetiliyor.
Avrupa'da Belçika, İspanya, İsveç, Norveç, Hollanda, Danimarka ve Lüksemburg gibi ülkeler resmi olarak "krallık" olmasına rağmen parlamenter monarşiyle yönetildiği için kraliyet ailesi üyelerinin yönetimde sembolik olarak ya da çok az söz hakkı bulunuyor.
Mevcut hükümdarı, 64 yıldan uzun süredir hükümdarlık yapmış olan Kraliçe II.Elizabeth’dir. Günümüzde rolü kesinlikle törensel olsa da kraliçe İngiltere’nin yanı sıra Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda da dahil olmak üzere İngiliz Milletler Topluluğu’nun birçok üyesi için devlet başkanı olmaya devam etmektedir.
İlk kez İspanya'nın Galiçya bölgesinde 409 yılında kullanılan bu yönetim şekli yerini modern demokrasilere bıraksa da, dünya üzerinde ekonomik açıdan birçok gelişmiş ülke sembolik de olsa monarşik yapıyla yönetilmeye devam ediyor.
Haberimizde 21 yüzyılda demokratik bir yapıya sahip olmalarına rağmen monarşi ile yönetilen Avrupa ülkelerini birlikte inceleyelim...
Birleşik Krallık;
Günümüzde çoğunlukla İngiltere olarak adlandırdığımız ama aslında içinde İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da yer alıyor.
Birleşik Krallık, Windsor ailesinden gelen isimlerin başında olduğu bir ülke.1953'ten beri tahtta olan Kraliçe 2. Elizabeth ülkenin en sevilen isimlerinden biri. Kraliçe Elizabeth 67 yıldır tahtta.
Norveç;
Günümüzde tahtta 5. Harald'ın yer aldığı Norveç monarşisi 9. yüzyıla uzanmakta.
Norveç;
Günümüzde tahtta 5. Harald'ın yer aldığı Norveç monarşisi 9. yüzyıla uzanmakta.
İsveç;
Kral 16. Gustav'ın tahtta olduğu İsveç, Avrupa'nın bir diğer monarşisi. Taç giydiği tarih tam olarak bilinemese de İsveç'in ilk kralı Erik'tir.İsveç tahtının sarayı başkent Stockholm'dedir.
Lüksemburg;
Lüksemburg da bir prenslik. Benelux ülkelerinden biri olan Lüksemburg, günümüzde Avrupa Birliği'nin de pek çok kurumunun yönetim merkezi olma özelliği taşımaktadır.Dünya Bankası verilerine göre kişi başına düşen milli gelirde dünyanın bir numarası olan Lüksemburg'da GSYİH 113.533 dolar. Ülkede prens Guliem söz sahibi.
2003'te değişen kanundan önce eğer ülkede cumhuriyet rejimine geçilmesine karar verilirse bunu bile veto etme hakkına sahipmiş prens.
İspanya;
Kraliyet ailesinin en sevilmediği avrupa ülkesidir.
Ülkenin karmakarışık iç politikası gerekse büyük britanya ile yıllardan beri süregelen siyasî gerilimler sebebiyle kraliyet ailesi varlığını devam ettirmektedir.
Ülkede prens phillippe söz sahibi.
Ülkenin karmakarışık iç politikası gerekse büyük britanya ile yıllardan beri süregelen siyasî gerilimler sebebiyle kraliyet ailesi varlığını devam ettirmektedir.
Hollanda;
Resmî adı ile hollanda krallığı. Anayasal monarşi ile yönetilen ülkelerden.
2013'e kadar tam 123 yıl kraliçeler tarafından yönetilmiştir. Bu ülkede kraliyet ailesi öylesine sevilir ki kral günü diye bir günleri var kutladıkları, her yer turuncuya boyanır. Ülkede Willem Alexander söz sahibi.
Monaco;
Cenevizlilerden 1297'de elde ettiği bağımsızlığından bu yana Grimaldi hanedanlığı tarafından yönetilen prensliğin şu an başında 2. Albert bulunmaktadır. Monaco prensesi olan dünyaca ünlü film yıldızı Grace Kelly 2. Albert'in annesidir.
Belçika;
Devletin resmî adı belçika krallığı'dır. Bu ülke de parlamenter monarşi ile yönetilir ve kralın olmayan yetkileri vardır. Parlementoda alınan kararların yasalaşması için kralın imzası gerekir. Bakanların atama ve görevden alma yetkisi vardır. mahkûm serbest bırakma hakkı vardır. Başbakanı saraya çağırdığı zaman başbakan saraya gitmek zorundadır. Kral aynı zamanda başkomutandır. Ülkede prens phillippe söz sahibi.
Bakanların atama ve görevden alma yetkisi vardır. mahkûm serbest bırakma hakkı vardır. Başbakanı saraya çağırdığı zaman başbakan saraya gitmek zorundadır. Kral aynı zamanda başkomutandır. Ülkede prens phillippe söz sahibi.
Danimarka;
Bu ülkenin de resmî adı danimarka krallığı'dır. Başta kraliçe 2. margrethe var.Danimarkalılar kraliyet ailesine büyük bir sempati beslemektedirler.Kraliçenin sloganı şudur: "tanrı'nın yardımıyla, halkın sevgisiyle, danimarka gücü!"
1953 yılına kadar kadınların hanedanın başına geçmesi yasak iken bu tarihte danimarka referanduma gitmiş ve halk, prenseslerin de kraliçe olarak yönetimin başına geçmelerine evet demiştir.