Başarıların en büyüğü olarak görülen Nonel Ödülleri Tüm dünyanın en gözde ödüllerinden. Verildiği ülkeye tüm dünyada büyük bir prestijlik katan Nobel Edebiyat Ödülü ilk kez 1901 yılında verilmiş, bu ödülü (Fransa)'dan Sully Prudhomme kazanmıştır. Her ödül sahibi, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendirilir. 1901 yılında, Prudhomme 150 bin (İsveç) kronu almıştır. 2008 yılında, bu ödüle (Fransa)'dan Jean-Marie Gustave Le Clézio layık görülmüş ve 10 milyon (İsveç) kronu ile ödüllendirilmiştir. Ödül töreni; geleneksel olarak Stokholm'da, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde yapılmaktadır. Nobel Edebiyat Ödülleri toplamda 104 defa verilmiş ve toplamda 108 kişi bu ödülü kazanmıştır.

Haberimizde Edebiyat dalında Nobel ödülünü kazanan dünyaca tanınan yazar ve şairleri 10 Aralık tarihine özel sizler için derledik.

Sully Prudhomme
; Rromantizmin aşırılıklarına tepki olarak şiire incelik, denge ve estetik standartlar getirmeyi amaçlayan Parnasçı akımın öncülerinden Fransız şair. 1901'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

Theodor Mommsen;
Roma hukuku araştırmaları Alman Medeni Hukuk Kanunu'na şekil kazandırmıştır. 1902 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.

Björnstjerne Björnson;
Norveç millî marşını yazdı.1903 yılında Nobel edebiyat ödülüne layık görülen ilk İskandinav yazar oldu.

Frédéric Mistral;
Fransa'nın güneyinde Fransızcanın asimilasyonuna tâbi tutulan konuşulan Oksitanca üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı. 1904 yılında José Echegaray ile birlikte Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Giosuè Carducci;
Modern İtalya'nın önde gelen ozanları arasında kabul edilir. 1906'da edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Bu ödülü alan ilk İtalyan yazar oldu.

Rudolf Christoph Eucken;
Eserlerinde insan ve tin ilişkisi üzerinde yoğunlaştı. 1908'de edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserleri özellikle ABD ve İngiltere'de çok dikkat çekmiştir.

Selma Lagerlöf;
Efsane ve masallara dayanan yapıtlarıyla tanınmıştır. Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan hem ilk kadın yazar, hem de ilk İsveçli yazardır.​​​​​​1910 yılında Nobel edebiyat ödülünü aldı.

Gerhart Hauptmann;
Natüralizm akımının en önemli Alman temsilcisi olarak bilinir. Ancak çalışmalarında başka tarzlarla da bütünleşmiştir. 1912 yılında Nobel Edebiyat Ödülüne lâyık görülmüştür.

Rabindranath Tagore; 
Londra'da hukuk okudu. Burada edebiyat kültürünü geliştirdi. En çok etkisinde kaldığı edebiyatçı, doğaya yapıtlarında geniş yer veren İngiliz şair William Wordsworth'tür. 1914 yılında Nobel Edebiyat ödülünü aldı.

Verner von Heidenstam; 
Eserlerinde İsveç'teki günlük hayatı ve gelenekleri vatansever bir bakış açısıyla yansıttı. 1916'da edebiyat dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Carl Spitteler;
 İsviçreli şair ve yazar. 1881'de kaleme aldığı "Prometheus ve Epimetheus" başlıklı mitolojik epik şiiri ilk onemli eseri kabul edilir. Ayrıca "Olimpos'ta Bahar" (Der Olympische Frühling) önde gelen şiirleri arasında sayılır.1918 yılında Nobel edebiyat ödülünü aldı.

Antole France;
Alaycı, şüpheci ve uygarca eleştiri yazılarıyla tanınır. 1896'da Academie Française'e seçilmiş ve 1921'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.

Jacinto Benavente;
İspanyol edebiyatının önde gelen isimleri arasında kabul edilir. Uzun yıllar gazetecilik yaptı; tiyatro oyunlarında gelenek ve insani tutkuları işledi. 1922'de edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

Grazia Deledda;
Doğalcılık akımının önde gelen isimleri arasında kabul edilir. Eserlerinde Sardunya'daki zorlu yaşam koşullarını tasvir eder. 1926'da edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

Sigrid Undset;
1928'de, "The Axe", "The Snake Pit", "The Wilderness" ve "The Son Avenger" başlıklarını taşıyan "The Master of Hestviken" dörtlemesiyle 1928'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

Sinclair Lewis;
Sinclair Lewis, 20. yüzyılın en ünlü Amerikan yazarlarından biridir. Sosyal eleştirileri ve alaylı romanları ile tanınır.1930 yılında Nobel ödülü aldı.

John Galsworthy;
İngiliz orta sınıfını betimlediği ve "A Man of Property", "In Chancery" ve "To Let" kitaplarından oluşan "The Forsythe Saga" üçlemesi, çağdaş İngiliz edebiyatının klasikleri arasında kabul edilmektedir. 1932'de edebiyat dalında Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

Luigi Pirandello; 
Özellikle oyun yazarı olarak tanınmıştır. Roman ve kısa hikâyeleri de vardır. 1934 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir.

Pearl Buck;
Pearl S. Buck ayrıca Asyalı çocukların Amerikalı ailelerce evlat edinilebilmeleri için dernekler kurmuştur. Ana kitabıyla Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır. 1940 yılında Nobel ödülü aldı.

Vilhelm Jensen; 
Danimarka'nın ilk feministlerinden, yazar Thit Jensen kızkardeşidir. "Johannes V. Jensen" adıyla tanınan yazar, 1944'te edebiyat dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Hermann Hesse;
20. yüzyılın en önemli yazarlarından biridir.
1946'da Nobel Edebiyat Ödülü olmak üzere 1954’te de bilim ve sanat alanında Pour le Mérite Ödülü’nü almıştır.

Dosya T.S.Eliot;
St. Louis, Missouri'de doğdu. Harvard Üniversitesi’nde okudu. Daha sonra İngiltere'ye yerleşti, evlendi ve bir bankada memur olarak çalıştı. Anglikan mezhebine geçti ve daha sonra şiirlerini yayımladığı Faber and Faber yayınevini kurdu. Londra'da 1965'te öldü.1948 yılında Nobel Edebiyet ödülü almıştır.

Bertrand Arthur William Russel;
İnsan haklarını ve düşünce özgürlüğünü savunduğu yazıları dolayısıyla 1950 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.

Ernest Hemingway;
Basit yazma tekniği ve sade üslubuyla 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkilemiştir. Nobel ve Pulitzer Ödülü sahibi yazarın çoğu eseri, bugün Amerikan edebiyatının başyapıtlarından kabul edilir.1954 yılında Nobel ödülüne layık görülmüştür.

Albert Camus;
1957'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak, Rudyard Kipling'den sonra bu ödülü kazanan en genç yazar olmuştur. Ödülü aldıktan 3 yıl sonra bir trafik kazasında ölmüştür.

Saint John Perse;
insanın yazgısı ve doğayla ilişkilerini konu edindi. Diplomasi hayatında ise Fransız Dışişleri Bakanlığında dış politika bölümünün direktörlüğüne kadar yükseldi. 1960'ta edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

John Steinbeck;
 Bir ailenin Oklahoma'dan, Kaliforniya'ya göçünü anlattığı Gazap Üzümleri eseri ile Pulitzer  ve Ulusal Kitap Ödülünü kazandı. Ayrıca edebiyat alanında verdiği katkılardan dolayı 1962’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

jean Paul Sartre;
20. yüzyıl'a damgasını vuran düşünürlerden biri olmuştur. Sartre, bir anlatıcı, denemeci, romancı, filozof ve eylemci olarak yalnızca Fransız aydınlarının temsilcisi olmakla kalmamış, özgün bir entelektüel tanımlamasının da temsilcisi olmuştur. 1964 yılında Nobel ödülünü aldı.

Samuel Josef Agnon;
İbranice yazan ilk yazar olarak 1966 yılında Nelly Sachs'la birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. ​​​​​​

Yasunari Kawabata;
 Onun duygu yüklü düz yazı tarzı Japonya'ya 1968 ilk Nobel Edebiyat Ödülü'nü getirmişti. Önemli eserlerinden bazıları İzu Dansözü (1926) ve Kardan Ülke (1934)'dir.

Aleksandr İsayeviç Soljenitsin;
1970 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Rus yazardır.

Patrick White;
1973 yılında edebiyat dalında Nobel ödülüne layık görülerek Avustralya'ya ilk ve son ödülünü kazandırmıştır.

Eugenio Montale;
 talyan yazar. Şairliğinin yanı sıra çevirmenlik ve eleştirmenlik de yaptı. 1975 yılında edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü,​​​​​​

Odysseas Elytis;
 İtalya'nın Arnavutluk'u işgali sırasında Arnavutluk'ta anti-faşist direniş cephesinde çarpıştı. 1948-1952 yılları arasında Paris'te yaşadı. 1953'te ülkesine döndü. 1960'ta Ulusal Şiir Ödülü'nü aldı. 1969-1972 cunta yıllarında yine Paris'te yaşadı. 1979'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Elitis 18 Mart 1996'da Atina'da öldü.

Gabriel García Márquez; 
20. yüzyılın en önemli yazarlarından birisi olarak nitelendirilir. 1972'de Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü'nü ve 1982'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

Necib Mahfuz;
1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazardır. Nobel ödülü kazanan ilk Müslüman ve tek Arap yazardır. "Ortadoğu'nun Balzac'ı" olarak tanınır.

Nadine Gordimer;
Güney Afrikalı yazar. 1974'te Man Booker Ödülü'nü ve 1991'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır. Apartheid karşısında durmuştur.

Derek Walcott; 
Saint Lucialı şair, yazar ve ressam. Eserlerinde Afrika kökenlerini vurgulamakla birlikte başta Bertolt Brecht olmak üzere Avrupalı yazarların da etkisi gözlenir. 1992'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

Toni Morrison;
İlk romanı The Bluest Eye 1970 yılında yayınlandı. Eleştirmenlerce beğenilen Song of Solomon (1977) ulusal dikkatini çekti ve Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü'nü kazandı . 1988'de Morrison, Pulitzer Ödülü'nü Sevenler için kazandı (1987); 1993 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldığında dünya çapında tanınmıştır .

Kenzabure oe;
İlk romanı The Bluest Eye 1970 yılında yayınlandı. Eleştirmenlerce beğenilen Song of Solomon (1977) ulusal dikkatini çekti ve Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü'nü kazandı . 1988'de Morrison, Pulitzer Ödülü'nü Sevenler için kazandı (1987); 1993 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldığında dünya çapında tanınmıştır 

Seamus Heaney; 
Kuzey İrlanda'nın County Derry'sinde doğmuştur ve 1995'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır. Sanat alanında başarı kazanmış kişilerden oluşan bir topluluk olan Aosdána'da en yüksek onur unvanı olan Saoi'ye layık görüldü.

Wisława Szymborska; 
Polonyalı şair. Zbigniew Herbert ve Tadeusz Różewicz ile birlikte çağdaş Polonya şiirinin önde gelen temsilcilerinden kabul edilir. 1996'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

José Saramago; 
Portekiz Yazarlar Birliği’nin yönetim kurulunda görev üstlendi.1998 Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazardır.

Gao Xingjian;
1990’dan itibaren romanları Batı dillerinde yayımlanmaya, oyunları sahnelenmeye başlayan, Fransa ve Belçika’dan ödüller alan Gao,  İtalya'da Premio Letterario Feronia'yla ödüllendirilen roman, 2000 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca Gao, Fransa cumhurbaşkanı tarafından Chevalier de l'Ordre de Légion d'Honneur unvanıyla ödüllendirildi.

Imre Kertész; 
Macar yazar. Kadersizlik adlı romanıyla 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almıştır.

John Maxwell Coetzee; 
Avustralya'da yaşayan Güney Afrikalı yazar ve akademisyen. Daha ziyade J. M. Coetzee olarak bilinir. 2003 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.​​​​​​

Elfriede Jelinek; 
Avusturyalı feminist oyun yazarı ve romancı. 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.

Harold Pinter;
Sahne, tiyatro ve sinema için 50'ye yakın yapım yönetti.Pinter , 2005'te Nobel Edebiyat Ödülü ve 2007'de Fransız Légion d'honneur dahil olmak üzere 50'den fazla ödül, ödül ve başka onurlar aldı.
 

Ferit Orhan Pamuk; 
 Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra 2006 yılındaNobel Edebiyat Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç kişilerden biri olmuştur. Kitapları altmış üç dile çevrildi, yüzü aşkın ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı.2006 yılında TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisindenbiri seçilen Pamuk, Nobel ödülünü alan ilk Türk vatandaşıdır.

Doris Lessing; 
Lessing çok sayıda romanı ve kısa hikâyesinde, daha çok 20. yüzyılın toplumsal ve siyasi karmaşasına yakalanmış bireylerin yaşamlarını ele alıyor. 2007 Edebiyat Ödülü sahibi Britanyalı yazar.
 

Jean-Marie Gustave Le Clézio;
Fransız yazar ve çevirmendir. 2008 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibidir.

Herta Müller; 
Romanya doğumlu roman yazarı ve şair.
Çavuşesku döneminde Rumen halkının yaşamını anlattığı eserleri ile tanınmaktadır. Romanya doğumlu Alman yazar Müller'in 2009 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandığı açıklandı. 

Mario Vargas Llosa;
Perulu roman, öykü ve oyun yazarı, eleştirmen, 2010 yılında Nobel Ödülü kazanmıştır.

Tomas Gösta Tranströmer;
 İsveçli şair, psikolog ve çevirmen.Stockholm Üniversitesi'nde şiir ve psikoloji okudu. Şiirleri 60 fazla dilde tercüme edilmiştir.2011 yılında Nobel Ödülü almıştır.

MO yan;
İsveç Akademisi'nin "som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid - who with hallucinatory realism merges folk tales, history and the contemporary", yani "sanrısal gerçekçilikle halk hikâyelerini, tarihi ve şimdiyi kaynaştırma"daki ustalığına yaptığı atıfla 2012 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür.

Jean Patrick Modiano;
Fransız romancı ve 2014 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir. Eserleri 30'dan fazla dile çevrilmiştir. Ödülü kazandığı tarihte En Uzağından Unutuşun, Bir Gençlik, Bir Sirk Geçiyor, Kötü Bir İlkbahar romanları ile Babam ve Ben isimli çocuk kitabından oluşan 5 eseri Türkçeye çevrilmiş bulunmaktaydı.

Svetlana Aleksandrovna Aleksiyevi;
Beyaz Rus, 2015 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi araştırmacı gazeteci, yazar.

Bob Dylan;
2016 yılında "büyük Amerikan şarkı geleneği içinde yeni şiirsel ifadeler yarattığı için" Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü

Kazuo Ishiguro;
2005 yılında yazdığı Beni Asla Bırakma (Never Let Me Go) romanı 2010 yılında yönetmen Mark Romanek tarafından aynı adla sinemaya aktarılmıştır.
2017 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

2018 yılında Bieguni ;(Koşucular) adlı kitabıyla Man Booker Uluslararası Ödülü'ne layık görülen yazar,[1], 2018 Nobel Edebiyat Ödülü'nün de sahibidir.[2]

Handke;
12 yaşına kadar din ağırlıklı eğitim veren bir okulda okuyan Handke 1961 yılında Graz Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi ve öğrencilik yıllarında yazmaya başladı. İlk roman denemesi olan Die Hornissen Suhrkamp Yayınevi tarafından yayımlandı. 2019 yılında Nobel Ödülünü almıştır.

Louise Glück;
Amerikalı şair ve yazar. Birçok edebiyat ödülünün yanı sıra 2020'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Nobel Edebiyat Ödülleri tam liste;
1901 Sully Prudhomme (Fransa)
1902 Theodor Mommsen (Almanya)
1903 Bjørnstjerne Bjørnson (Norveç)
Nobel Edebiyat Ödülleri tam liste;
1904 Frédéric Mistral (Fransa) ile José Echegaray y Eizaguirre (İspanya)
1905 Henryk Sienkiewicz (Polonya)
1906 Giosuè Carducci (İtalya)
1907 Rudyard Kipling (İngiltere/Britanya)
1908 Rudolf Christoph Eucken (Almanya)
1909 Selma Lagerlöf (İsveç)
1910 Paul Heyse (Almanya)
1911 Count Maurice Maeterlinck (Belçika)
1912 Gerhart Hauptmann (Almanya)
1913 Rabindranath Tagore (Hindistan)
1915 Romain Rolland (Fransa)
1916 Verner von Heidenstam (İsveç)
1917 Karl Adolph Gjellerup (Danimarka) ile Henrik Pontoppidan (Danimarka)
1919 Carl Spitteler (İsviçre)
1920 Knut Hamsun (Norveç)
1921 Anatole France (Fransa)
1922 Jacinto Benavente (İspanya)
1923 William Butler Yeats (İrlanda)
1924 Wladyslaw Reymont (Polonya)
1925 George Bernard Shaw (İrlanda)
1926 Grazia Deledda (İtalya)
1927 Henri Bergson (Fransa)
1928 Sigrid Undset (Norveç)
1929 Thomas Mann (Almanya)
1930 Sinclair Lewis (ABD)
1931 Erik Axel Karlfeldt (İsveç)
1932 John Galsworthy (İngiltere/Britanya)
1933 Ivan Alekseyevich Bunin (Rusya ya da SSCB )
1934 Luigi Pirandello (İtalya)
1936 Eugene O'Neill (ABD)
1937 Roger Martin du Gard (Fransa)
1938 Pearl S. Buck (ABD)
1939 Frans Eemil Sillanpää (Finlandiya)
1944 Johannes Vilhelm Jensen (Danimarka)
1945 Gabriela Mistral (Şili)
1946 Hermann Hesse (İsviçre)
1947 André Gide (Fransa)
1948 T. S. Eliot (ABD) / (İngiltere/Britanya)
1949 William Faulkner (ABD)
1950 Bertrand Russell (İngiltere/Britanya)
1951 Pär Lagerkvist (İsveç)
1952 François Mauriac (Fransa)
1953 Sir Winston Churchill (İngiltere/Britanya)
1954 Ernest Hemingway (ABD)
1955 Halldór Laxness (İzlanda)
1956 Juan Ramón Jiménez (İspanya)
1957 Albert Camus (Fransa)
1958 Boris Pasternak (Rusya ya da SSCB )
1959 Salvatore Quasimodo (İtalya)
1960 Saint-John Perse (Fransa)
1961 Ivo Andric (Yugoslavya)
1962 John Steinbeck (ABD)
1963 Giorgos Seferis (Yunanistan)
1964 Jean-Paul Sartre (reddetti) (Fransa)
1965 Mihail Şolohov (Rusya ya da SSCB )
1966 Shmuel Yosef Agnon (İsrail) ile Nelly Sachs (Batı Almanya)
1967 Miguel Ángel Asturias (Guatemala)
1968 Yasunari Kawabata (Japonya)
1969 Samuel Beckett (İrlanda)
1970 Aleksandr Soljenitsin (Rusya ya da SSCB )
1971 Pablo Neruda (Şili)
1972 Heinrich Böll (Batı Almanya)
1973 Patrick White (Avustralya)
1974 Eyvind Johnson (İsveç) ile Harry Martinson (İsveç)
1975 Eugenio Montale (İtalya)
1976 Saul Bellow (Kanada / ABD)
1977 Vicente Aleixandre (İspanya)
1978 Isaac Bashevis Singer (ABD)
1979 Odysseas Elytis (Yunanistan)
1980 Czeslaw Milosz (Polonya / ABD)
1981 Elias Canetti (İngiltere/Britanya)
1982 Gabriel García Márquez (Kolombiya)
1983 William Golding (İngiltere/Britanya)
1984 Jaroslav Seifert (Çekoslovakya)
1985 Claude Simon (Fransa)
1986 Wole Soyinka (Nijerya)
1987 Joseph Brodsky (Rusya / ABD)
1988 Necip Mahfuz (Mısır)
1989 Camilo José Cela (İspanya)
1990 Octavio Paz (Meksika)
1991 Nadine Gordimer (Güney Afrika)
1992 Derek Walcott (Saint Lucia)
1993 Toni Morrison (ABD)
1994 Kenzaburo Oe (Japonya)
1995 Seamus Heaney (İrlanda)
1996 Wislawa Szymborska (Polonya)
1997 Dario Fo (İtalya)
1998 José Saramago (Portekiz)
1999 Günter Grass (Almanya)
2000 Gao Xingjian (Fransa)
2001 Vidiadhar Surajprasad Naipaul (İngiltere/Britanya)
2002 Imre Kertész (Macaristan)
2003 John Maxwell Coetzee (Güney Afrika)
2004 Elfriede Jelinek (Avusturya)
2005 Harold Pinter (İngiltere/Britanya)
2006 Orhan Pamuk (Türkiye)
2007 Doris Lessing (İngiltere/Britanya)
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio (Fransa)
2009 Herta Müller (Almanya)
2010 Mario Vargas Llosa (Peru)
2011 Tomas Gösta Tranströmer (İsveç)
2012 MoYan (Guan Moye) (Çin)
2013 Alice Munro (Kanada)
2014 Patrick Modiano (Fransa)
2015 Svetlana Aleksiyeviç (Beyaz rusya)
2016 Bob Dylan (Asıl adı: Robert Allen Zimmerman) (ABD)
2017 Kazuo Ishiguro (Japon asıllı İngiltere vatandaşı)
2018 Man Booker
2019 Handke
2020 Loise Glück