ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD Kongresi’nde Senato Dış İlişkiler Komitesi oturumunda yaptığı konuşmada, Suriye’de mevcut hükümetin başarılı olmasının bölgesel istikrar açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Rubio, “Bu hükümetin başarılı olmasına yardımcı olmak istiyoruz çünkü alternatif tam ölçekli bir iç savaş ve kaos ve bu da elbette tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracaktır” dedi.

Azerbaycan Eurovision'da İsrail'e 12 tam puan verdi Azerbaycan Eurovision'da İsrail'e 12 tam puan verdi

"SURİYE HÜKÜMETİ BAŞARISIZ OLURSA İÇ SAVAŞ..."

Cumhurbaşkanı Ahmed Şara liderliğindeki Suriye hükümetinin başarısız olması hâlinde ülkenin ciddi bir parçalanma ve çatışma riskiyle karşı karşıya kalacağını söyleyen Rubio, “Geçiş otoritesinin karşı karşıya olduğu zorluklar göz önüne alındığında, potansiyel bir çöküşe ve feci boyutlarda tam ölçekli bir iç savaşa, temelde ülkenin bölünmesine belki birkaç ay değil, haftalar uzaklıkta olduğunu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI DESTEK İÇİN ANAHTAR OLACAK

Rubio, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Yatırım Forumu’nda açıkladığı yaptırımların kaldırılması yönündeki niyeti hatırlatarak, bu adımın komşu ülkelerin Suriye hükümetine destek sağlamasını kolaylaştıracağını belirtti.

ABD’nin Türkiye’deki diplomatik personeli dahil olmak üzere yerel ortaklar aracılığıyla özellikle kolluk kuvvetlerine yönelik yardımları koordine edebileceğini söyledi.

DEAŞ’A KARŞI MEVCUT YÖNETİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Senato oturumunda DEAŞ tehdidine de değinen Rubio, bu örgütün Suriye’deki mevcut hükümeti ciddi bir tehdit olarak gördüğünü belirtti. “Suriye hükümetinin görevini yapamadığı her gün, DEAŞ’ın kendini yeniden oluşturma kabiliyetine ulaştığı bir gün olacaktır” diyen Rubio, bu nedenle ABD askerlerinin Suriye’deki varlığının bir süre daha süreceğini söyledi.

İSRAİL VE KÜRTLERLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Senato üyelerinin İsrail'in güvenliğine ilişkin sorularına yanıt veren Rubio, mevcut Suriye yönetiminin “bir ulus inşa etmeye çalıştığını” ve “savaş hedefi gütmediğini” savundu. Bu durumun İsrail’in güvenliği açısından olumlu bir gelişme olabileceğini dile getirdi.

Rubio ayrıca, Suriye’deki geçici hükümetin yabancı askeri üslere izin verip vermeme konusunda karar vermesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığına dair İsrail’in endişelerine de değindi.