Baltık, Adriyatik ve Karadeniz’i kapsayan Üç Deniz Girişimi (ÜDG) çerçevesinde Türkiye, yeni bir diplomatik statü elde etti. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye’nin “Stratejik Ortak” başvurusu, 28-29 Nisan 2025 tarihlerinde Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen 10. Zirve’de kabul edildi.
Üç Deniz Girişimi, 2015 yılında Polonya ve Hırvatistan’ın öncülüğünde kurulan, enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarındaki altyapı eksikliklerini gidermeyi amaçlayan çok taraflı bir işbirliği platformu olarak faaliyet gösteriyor.
YALNIZCA AB ÜYELERİ KATILIMCI OLABİLİYOR
Platform, yalnızca Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin “Katılımcı Üye” statüsünde yer alabildiği bir yapı olarak dikkat çekiyor. Katılımcı üyeler arasında Avusturya, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan bulunuyor.
Bunun dışında AB Komisyonu, ABD, Almanya ve Japonya gibi ülkeler “Stratejik Ortak” olarak platforma katkı sağlıyor. Ukrayna ve Moldova gibi ülkeler ise “Ortak Katılımcı” kategorisinde yer almak üzere değerlendiriliyor.
TÜRKİYE’NİN KATILIMI NE SAĞLAYACAK?
Türkiye, platformda enerji güvenliği, altyapı yatırımları ve dijital bağlantısallık alanlarındaki işbirliğini çok taraflı düzleme taşımayı hedefliyor. Üç Deniz Girişimi, Türkiye'nin bu alanlardaki mevcut ikili projelerini genişleterek bölgesel düzeyde daha kapsamlı bir işbirliği zeminine oturtmasına olanak tanıyacak.
Türkiye, 11 Nisan 2024’te Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen 9. Zirve’ye İngiltere, İspanya, Finlandiya, Karadağ ve İsrail ile birlikte özel konuk statüsünde katılmıştı.
UKRAYNA’NIN YENİDEN İMARI DA GÜNDEMDE
Platformun gündeminde Ukrayna’nın yeniden inşası ve altyapı sistemlerinin iyileştirilmesi de yer alıyor. Üç Deniz Girişimi, bu çerçevede yeni altyapı yatırımlarıyla Avrupa genelinde ekonomik büyümeye ve bölgesel entegrasyona katkı sağlamayı amaçlıyor.