Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus için Vatikan’da düzenlenecek cenaze töreninin hazırlıkları sona erdi. 21 Nisan’da hayatını kaybeden Papa Franciscus için düzenlenecek tören, Türkiye saatiyle sabah 11.00’de Aziz Petrus Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Töreni Kardinaller Meclisi Dekanı Kardinal Giovanni Battista Re yönetecek.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Cenaze töreni öncesi Vatikan ve çevresinde yoğun güvenlik tedbirleri alındı. Roma’da toplamda 4 bin kolluk kuvveti görev yapacak. Tören sırasında Roma hava sahasının uçuş trafiğine kapatılacağı duyuruldu. Meydana çıkan yollar üzerinde güvenlik ve acil çıkış koridorları oluşturuldu. Ayrıca kritik noktalarda insansız hava araçlarına karşı özel ekipmanlar yerleştirildi.

İstanbul'da yaşanan depremde son durum İstanbul'da yaşanan depremde son durum

AÇIK TABUTTAKİ ZİYARETLER SONA ERDİ

23 Nisan’da Aziz Petrus Bazilikası’nda taziyeye açılan Papa Franciscus’un açık tabuttaki naaşına ziyaretler akşam saatlerinde tamamlandı. Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre 250 bin kişi Papa’nın naaşını ziyaret etti. Ziyaretlerin bitiminde tabutun kapatılması ritüeli Camerlengo Kardinal Kevin Farrell başkanlığında gerçekleştirildi. Papa’nın bazı aile üyeleri de bu ayine katıldı.

TÜRKİYE’Yİ TBMM BAŞKANI TEMSİL EDECEK

Cenaze törenine, devlet, hükümet ve parlamento başkanlarının da yer aldığı 130 yabancı delegasyonun katılması bekleniyor. Türkiye’yi temsilen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Vatikan’da olacak.

DÜNYA LİDERLERİ TÖRENDE

Törene katılması planlanan isimler arasında ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İspanya Kralı 6. Felipe, Galler Prensi William, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bulunuyor.

Vatikan Sözcüsü Matteo Bruni, törende akreditasyon alan basın mensubu sayısının 2 bin 700’ü aştığını açıkladı.

DİPLOMATİK TEMASLAR VE PROTOKOL DÜZENLEMELERİ

Vatikan protokolü, uluslararası gündemde yer alan konulara ve çeşitli liderler arasındaki diplomatik gerginliklere karşı tören sırasında özel düzenlemeler yaptı. İtalyan basını, özellikle Donald Trump ve Volodimir Zelenskiy’nin birbirlerinden uzak oturtulması için hazırlıklar yürütüldüğünü aktardı.

CENAZE KORTEJİ VE DEFİN İŞLEMİ

Cenaze töreninin ardından Papa Franciscus’un naaşı, vasiyeti üzerine Roma’daki Azize Büyük Meryem Bazilikası’na (Santa Maria Maggiore) taşınacak. Yaklaşık 6 kilometrelik bir kortejle yapılacak nakil sırasında cenaze aracı, Vatikan’dan çıktıktan sonra Vittorio Emanuele Caddesi, Venedik Meydanı, Kolezyum ve Merulana Caddesi üzerinden bazilikaya ulaşacak. Defin işleminin ardından Papa’nın naaşı pazar günü halkın ziyaretine açılacak.

SAĞLIK DURUMU VE ÖLÜM NEDENİ

Papa Franciscus, şubat ayında yaşadığı bronşit ve zatürre nedeniyle Roma’daki Gemelli Hastanesi’nde 38 gün tedavi gördü. Taburcu edildikten sonra nekahet döneminde kalan Papa’nın, 21 Nisan sabahı yerel saatle 07.35’te hayatını kaybettiği bildirildi. Vatikan yetkilileri, ölüm nedeninin inme, komaya girme ve geri döndürülemez kalp yetmezliği olduğunu açıkladı.