Almanya’da yeni hükümet, yasa dışı yollarla ülkeye giriş yapan ve iltica talepleri reddedilen kişilerin sınır dışı edilmesi için hazırlıklara başladı. Sözcü Gazetesi'nde yayımlanan habere göre, Almanya İçişleri Bakanlığı bu kapsamda yaklaşık 200 bin kişiyi ülkeden göndermeyi planlıyor. Ülkede yasa dışı olarak bulunan toplam göçmen sayısının yaklaşık 240 bin olduğu bildirildi.

Vergi savaşlarında AB havlu attı Vergi savaşlarında AB havlu attı

Yeni hükümetin göreve gelmesiyle birlikte İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Alexander Dobrindt, göreve başlar başlamaz konuya ilişkin bir kararnameyi imzalayacağını duyurdu. Almanya, sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için Türkiye ile imzalanan "Geri Kabul Anlaşması"na ek olarak Yunanistan ve komşu ülkelerle de iş birliği sağladı.

İLK ETAPTA 13 BİN TÜRK GÖNDERİLECEK

Almanya'nın sınır dışı etmeye hazırlandığı ilk grup içerisinde yaklaşık 13 bin Türk vatandaşının bulunduğu ifade edildi. Bu kişilerin iltica taleplerinin reddedildiği ve ülkede yasal kalış haklarının kalmadığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan listeye göre, Türkiye’ye yapılacak sınır dışı işlemlerinin kısa sürede başlaması bekleniyor. Uçuşların başlatılmasıyla birlikte, belirlenen kişilerin Türkiye’ye gönderilmesi planlanıyor.

5 BİN KİŞİ 2025’İN İLK ÜÇ AYINDA KAÇAK GİRİŞ YAPTI

Yılın ilk üç ayında yalnızca Türkiye’den Almanya’ya kaçak yollarla giriş yapan kişi sayısının 5 bini bulduğu açıklandı. Almanya, yasa dışı göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini artırırken, geri kabul süreçlerini hızlandırma kararı aldı.

Yetkililer, sınır dışı işlemlerinin yalnızca iltica talepleri reddedilenleri kapsadığını, hukuki süreci devam eden başvuruların değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti.

GERİ KABUL ANLAŞMASI UYGULAMADA

Almanya'nın sınır dışı kararında, Türkiye ile daha önce imzalanmış olan Geri Kabul Anlaşması önemli bir rol oynuyor. Bu anlaşma, Türkiye’den Almanya’ya yasa dışı yollarla girip iltica hakkı kazanamayan kişilerin geri gönderilmesini mümkün kılıyor.

Anlaşma uyarınca, Almanya'dan sınır dışı edilen Türk vatandaşlarının Türkiye tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda ilgili Türk makamlarıyla temasların sürdüğü ifade edildi.

UYGULAMANIN DETAYLARI AÇIKLANACAK

Almanya İçişleri Bakanlığı, sınır dışı edilecek kişilerin hangi kriterlere göre seçildiği, uygulanacak prosedürler ve sürecin detayları hakkında önümüzdeki günlerde kapsamlı bir açıklama yapacak. Geri gönderilecek kişilerin sayısının zamanla artabileceği, uygulamanın kademeli olarak devam edeceği belirtildi.