Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, Gazze’de İsrail saldırıları nedeniyle büyük bir yıkımın yaşandığı dönemde, bölgenin yönetimi için yeni bir formül üzerinde durduklarını açıkladı. Hamas sözcüsü Abdüllatif el Kanu, yaptığı açıklamada hareketin, Gazze’nin yönetimini üstlenecek bir komitenin oluşturulmasına karşı olmadığını belirtti.
Ancak Hamas, böyle bir yapının oluşması durumunda üyelerin ve yetkilerin kendileri tarafından onaylanması gerektiğini vurguladı. El Kanu, Hamas’ın yönetimden tamamen çekildiği yönündeki düşüncenin "yanlış" olduğunu ifade etti.
El Kanu, Hamas’ın en çok tercih ettiği yönetim modelinin, tüm Filistinli grupların içinde bulunduğu "ulusal birlik hükümeti" olduğunu dile getirdi. Ancak bu seçeneğin mümkün olmaması durumunda, temel hizmetlerin sağlanmasını temin edecek "Toplum Destek Komitesi" modeline destek verebileceklerini söyledi.
FİLİSTİN YÖNETİMİ’NİN GAZZE’YE DÖNÜŞÜ MÜMKÜN MÜ?
Hamas’a yakın kaynaklar, hareketin Filistin Yönetimi’ne Gazze’de yönetimi devretmeye hazır olduğu ancak bunun belirli şartlara bağlı olduğunu belirtti. Hamas, 2007’de yönetimi devraldıktan sonra atanan yaklaşık 40 bin çalışanın görevlerinde kalması ve maaşlarının ödenmesi konusunda garanti istiyor.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir yetkiliye göre, Hamas bu çalışanların ayrımcılık yapılmadan yeni yönetim yapısına entegre edilmesini talep ediyor. Ayrıca, maaşların ödenmesi konusunda Filistin Yönetimi’nden ya da uluslararası arabuluculardan resmi garanti verilmesini istiyor.
Hamas, geçmişte yapılan uzlaşı anlaşmalarının bu tür taahhütlerin yerine getirilmemesi nedeniyle başarısız olduğunu belirterek, 2017’de Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan uzlaşının tekrar yaşanmasından endişe duyuyor.
Öte yandan Mısır ve Katar, Hamas ile Filistin Yönetimi arasındaki görüşmelerde arabulucu rolü üstlenmiş durumda. Hamas’a, Gazze’ye yönelik daha fazla yaptırım ve kısıtlama olmaması için olası bir anlaşmanın Filistin Yönetimi ve uluslararası paydaşların onayını alması gerektiği bildirildi.
GAZZE’DE SİLAHLI DİRENİŞİN GELECEĞİ TARTIŞMA KONUSU
Gazze yönetimi konusundaki en büyük anlaşmazlık noktalarından biri de güvenlik yapısı ve Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın geleceği.
Filistin Yönetimi, Gazze’de tam güvenlik kontrolü talep ederken, Hamas, silahlı kanadının lağvedilmesine yol açacak herhangi bir adımı kesin bir şekilde reddediyor.
Hamas Sözcüsü El Kanu, hareketin yeni hükümetle sivil ve idari konularda iş birliğine açık olduğunu ancak direniş faaliyetlerine müdahale edilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.
El Kanu, "Direnişin silahları pazarlık konusu değildir. Halkımızın fedakârlıklarına saygı duyarak iç istikrarı sağlayacak bir çerçevede çalışmaya hazırız" dedi.