Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’dan derhal ve koşulsuz olarak çekilmesini talep eden karar tasarısını oylayarak kabul etti. Ukrayna-Rusya savaşının üçüncü yılına girilirken, BM Genel Kurulu acil oturum düzenleyerek konuyu ele aldı.
Oturumda, Ukrayna’nın hazırladığı ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından desteklenen tasarı oylamaya sunuldu. Kararda, Rus güçlerinin derhal geri çekilerek savaşın sona erdirilmesi çağrısı yapıldı.
OYLAMA SONUÇLARI
Genel Kurul’da yapılan oylamada;
- 93 ülke tasarıya "evet" dedi.
- 18 ülke "hayır" oyu kullandı.
- 65 ülke çekimser kaldı.
Oylamada ABD ve Rusya "hayır" oyu kullanırken, Türkiye "evet" oyu veren ülkeler arasında yer aldı.
TÜRKİYE'DEN DİPLOMASİ VURGUSU
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, oylamanın ardından Genel Kurul salonunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bu savaşın sona erdirilmesi için müzakereleri desteklediğini belirtti.
"Mevcut çabaların, çatışmanın sonunun başlangıcı olmasını ve dolayısıyla barışa giden yolu açmasını içtenlikle umuyoruz." diyen Yıldız, Türkiye’nin adil ve kalıcı bir çözüm için diplomasiye öncelik verdiğini vurguladı.
Türkiye'nin başından beri tutarlı bir pozisyon aldığını ifade eden Yıldız, "Mart 2022'deki İstanbul görüşmelerinde olduğu gibi, müzakereler yoluyla bu savaşın sona ermesini kolaylaştırmaya hazırız." dedi.
RUSYA VE ABD’DEN AÇIKLAMALAR
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Ukrayna tarafından hazırlanan tasarıyı eleştirerek, çatışmanın temel nedenlerini ele almadığını öne sürdü.
"Kalıcı bir barış için çatışmanın temel nedenlerini ortadan kaldırmalıyız." diyen Nebenzia, ABD’nin oylamada "hayır" oyu vermesini takdir ettiklerini belirtti. Nebenzia ayrıca, "Avrupa’daki savaş taraftarlarının zamanla kenarda kalacağını umuyoruz." dedi.
ABD’nin BM Daimi Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea ise, BM’nin daha önce Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmesi yönünde kararlar aldığını ancak bunların uygulanmadığını belirtti.
"Bu tasarı savaşın sonunu getirmekten ziyade bir söz savaşı yaratmaya yönelik." diyen Shea, ABD’nin Ukrayna’nın karar tasarısını desteklemeyeceğini ifade etti.
KABUL EDİLEN KARARIN İÇERİĞİ
BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Ukrayna tasarısında;
- Rus işgalinin yalnızca Ukrayna için değil, küresel istikrar açısından da yıkıcı sonuçlar doğurmaya devam ettiği vurgulandı.
- Tüm düşmanlıkların derhal durdurulması ve uluslararası hukuka uygun bir barışçıl çözüm bulunması çağrısı yapıldı.
- Rusya'nın Ukrayna'dan eksiksiz ve koşulsuz olarak çekilmesi gerektiği belirtildi.
- Diplomatik çabaların artırılması istendi.
Öte yandan, ABD’nin sunduğu ve "Rusya-Ukrayna çatışması" ifadesinin "Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'yı tam kapsamlı işgali" olarak değiştirilmesini önerdiği tasarı da oylamaya sunuldu.
Bu değişiklik kabul edilince, ABD kendi sunduğu tasarıya çekimser oy kullandı. ABD’nin tasarısı 8 "hayır" oyuna karşılık 93 "evet" oyu ile kabul edilirken, 73 ülke çekimser kaldı.
BM GENEL KURULU KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI YOK
BM Genel Kurulu'nda alınan kararlar yasal olarak bağlayıcı olmasa da uluslararası alanda siyasi baskı oluşturma açısından önemli kabul ediliyor. Ancak, BM Güvenlik Konseyi’nin aksine, Genel Kurul kararları doğrudan yaptırım gücüne sahip değil.