Avrupa Birliği

AB, İsrail'e tanıdığı imtiyazları gözden geçirecek

Avrupa Birliği, dünyanın gözleri önünde Filistin'e soykırım uygulayan İsrail'e tanınan ticari imtiyazların yeniden gözden geçirilmesi kararı aldı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Kallas, İsrail ile 2000 yılında yürürlüğe giren Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirileceğini duyurdu.

HOLLANDA’NIN TEKLİFİNE GENİŞ DESTEK

Kallas, Hollanda tarafından sunulan anlaşmanın gözden geçirilmesine yönelik teklifin, üye ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından desteklendiğini belirtti. Açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Bu nedenle bu çalışmayı başlatacağız. Bu sırada insani yardım engelini kaldırmak İsrail'e kalmış."

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ

AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, taraflar arasındaki siyasi diyalog ve ekonomik iş birliği için temel hukuki çerçeveyi oluşturuyor. Anlaşma, İsrail’e ticari imtiyazlar sağlıyor ve taraflar arasında gümrük vergilerinin kaldırılması, yatırımların teşvik edilmesi, bilimsel iş birliği gibi alanlarda kapsamlı düzenlemeleri içeriyor.

GÖZDEN GEÇİRME SÜRECİ BAŞLAYACAK

Kallas’ın açıklamasına göre, anlaşmanın gözden geçirilmesi yönündeki sürecin resmi olarak başlatılacağı belirtildi. Bu süreçte, insani yardım erişiminin engellenmesi, uluslararası hukuk ve insan hakları gibi başlıkların da dikkate alınacağı ifade edildi.

İSRAİL’E YÖNELİK POLİTİKALARDA YENİ DÖNEM SİNYALİ

Alınan karar, Avrupa Birliği’nin İsrail ile yürüttüğü iş birliğinde politik bir değerlendirme sürecinin başlayacağı anlamına geliyor. Gözden geçirme kapsamında, ticari ayrıcalıkların devam edip etmeyeceği ve anlaşmanın hangi maddelerinde değişikliğe gidileceği ilerleyen süreçte netleşecek.