Bugün gerçekleşen seçimlerin hayırlara vesile olmasını Yüce Yaratıcı’dan niyaz ediyoruz. Peşinen, yeni dönemde neler beklediğimizi özetle sıralayalım istedim. Bir sonraki seçim döneminde de hangilerinin gerçekleştiğini test edebiliriz. Noksan kalan kısımları lütfen sizler tamamlayınız…
Anayasa:
1. Acilen, yeni, sivil, zamanın şartlarına uygun, modern bir anayasanın yapılması ve anayasal demokrasinin tüm kurum ve şartlarıyla beraber tesis edilmesi şarttır.
2. Yeni anayasa tarihi birikimlerimizi yeni dönemin imkân ve tecrübeleri ile birleştirmeli, kültürel değerlerimizden taviz vermeden evrensel değerlerle milletimizi buluşturmalı, bu anayasa ile ülkemizde yaşayan her türlü inanç ve milliyetten fertler insanca ve hakça yaşayabilmelidir.
3. Yeni anayasanın dayanma noktası hak ve hukuk, hedefi insanlarımızın huzuru ve sosyal barış ve adalet olmalıdır.
4. Düşünce, inanç, etnik köken ve statü farkı gözetilmeksizin din ve vicdan hürriyeti, düşünce hürriyeti, teşebbüs hürriyeti, ifade ve örgütlenme hürriyeti tüm vatandaşlarımızın hakkı olmalıdır.
Ekonomi:
1. Ekomonik programlar gelir dağılımında adalet ilkesi çerçevesinde yapılmalı, milli gelir (GSMH) artışının tabana yansıtılmasına, özel önem verilmelidir. Bunun için vergi politikaları gözden geçirilmeli ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele ısrarla sürdürülmelidir.
2. “Benim karnım tok olsun, başkaları isterse acından ölsün” veya “Sen çalış ben yiyeyim” düşüncesi anarşi ve ihtilafların yegâne sebebidir. Bu itibarla, etkin yardımlaşma mekanizmaları kurulmalı ve liyakat ve adalete dayanan istihdam imkânları artırılmalıdır.
3. Ekonominin sağlıklı işleyebilmesi için iki esas olan siyasi istikrar ve hukuki düzen korunmalı, yapısal reformlar yeni dönemde gerçekleştirilmelidir.
5. Hakk ve hakkaniyete istinad eden hakiki medeniyet ve maddi terakki ile muasırlarımızın fevkine çıkacağımıza inanıyoruz. Maddi terakkinin esası san’at, ziraat ve ticarettir.
6. Gelir ve gider dengesi israf ile bozulursa masrafa yetişmeyen emek, gayr-ı meşru kazanç kapısı açar. Kamu sektöründe israfın önü alınmalı, yolsuzlukla mücadelenin ilk basamağının israfat ile mücadele olduğu bilinmelidir.
7. Her nevi istismar istibdadın yadigârıdır. Bürokratik baskı, zorluklar ve oligarşi ile etkin mücadele edilmelidir.
İnsan hakları:
1. Beşerin dünyevi saadeti adâlet ile olabilir. Adâletin tevziinde adâlet olmazsa zulüm görünür. Hakka hürmet etmeyen ihkak-ı hakka muhatap olur.
2. Mahlûkatın en mükemmeli olan insanın hürriyet içinde yaşama hakkı yaratılışının gereğidir. İnsana uygun hürriyet odur ki; kanun, adâlet ve te’dibden başka kimse kimseye tahakküm etmesin. Herkesin hukuku mahfuz kalsın. Herkes meşru hareketlerinde serbest olsun.
Dış Politika:
1. İslam Dünyası ile ilişkilere özel önem verilmelidir.
2. İKÖ daha etkin bir mekanizmaya dönüştürülmelidir.
3. D-8 Projesi canlandırılmalıdır.
4. Aksiyoner, proaktif, çok yönlü ve dinamik dış politika anlayışı ısrarla sürdürülmelidir.
5. İslam Dünyasındaki kriz bölgelerinde daha etkin müdahil inisiyatifler alınmalıdır.
Eğitim:
1. İlerlememizin esas engelleri cehâlet, zarûret ve ihtilaftır. Bunlara karşı fen, marifet ve sanat silahlarıyla karşılık vermeliyiz. Eğitimin esası şu olmalıdır: Kalbimizin ziyası, din ilimleridir. Aklın nûru fünûn-ı medeniyedir. Bu ikisinin birleşmesi ile hakikat tecelli eder. Ayrıldıkları takdirde, birincisinde taasub, ikincisinde hile ve şüphe doğar.
2. Eğitim sistemimizi alt üst eden, eğitim haklarına aykırı bir şekilde uygulanan farklı katsayılar acilen kaldırılmalıdır.
3. Temel insan haklarına aykırı bir şekilde uygulanan ve sosyal barışımızı zedeleyen kılık kıyafet yasağı tüm kamuda ve eğitim kurumlarında bir an önce sona erdirilmelidir.
4. Din eğitimi ve Kur’an eğitiminde tüm yasaklayıcı kararlara son verilmeli; yetişkinlerin ve çocukların doğru din eğitimi ve Kur’an eğitimi alabilmesi için düzenlemeler yapılmalıdır.
5. YÖK ve yüksek öğretim sistemi yeniden düzenlenmelidir.
Siyaset:
1. Siyasi istikrar her hâl ve şartta korunmalı ve acilen çıkması gereken, geçmiş dönemde sekteye uğrayan bazı kanun ve düzenlemer yeni dönemde bir an evvel gündeme alınmalıdır. Bu bağlamda; Hukuk ve Yargı Reformu yapılmalı, Kamu Yönetimi ve Kamu Personeli Reformu yeniden gündeme getirilmelidir.
2. Siyasi etik reformu yapılmalı, kirli siyaset tasfiye edilmelidir.
3. Yolsuzluklarla daha etkin mücadele edilmeli.
Sivil Toplum:
1. Sivil toplum kuruluşları ile sağlıklı bir iletişim mekanizması kurulmalıdır.
2. Yasama faaliyetleti esnasında STK’lar hem düzenli bilgilendirilmeli hem de etkin bir istişare sistemi tesis edilmelidir.
3. Vakıflar kanunu ve bu paralelde medeni kanun, sivil yapılanmanın güçlenmesi doğrultusunda yeninden ele alınmalıdır.