ABD, İran rejiminin altını oyma çabaları kapsamında, Tahran karşıtı Halkın Mücahitleri örgütünün Irak'taki faaliyetlerine ses çıkarmıyor. Bush yönetimi aynı şeyi PJAK konusunda da yaparsa Türkleri rencide eder
Iraklı liderler, İsrail ya da ABD İran'a saldırırsa Irak'ın yeni bir savaşın içine batacağı uyarısında bulunuyor. Önde gelen Iraklı vekil Dr. Mahmud Osman, İran misillemesinin Irak'ta gerçekleşeceğini söylüyor. Bağdat'ın ana müttefikleri, hükümetleri birbirinden açıkça nefret eden ABD ve İran. Irak hükümeti askeri anlamda ülkedeki 140 bin ABD askerine bağımlı olabilir, ama Şii ve Kürt liderler uzun süredir İran müttefiki olageldi. Iraklı liderler, her iki ülkenin arasının açılmasından kaçınarak dengeleyici rollerini sürdürmek zorunda.
Dengeleyici rol, Irak açısından, George W. Bush'un geçen yıl İran yönetiminin altını olmak amacıyla yürütülecek gizli operasyonlar için Kongre'den 400 milyon dolar koparmayı başarmasından beri daha da zorlaştı. Bu operasyonların bazılarının Tahran muhalifi İranlı militanların yardımıyla Irak topraklarından başlatılması kuvvetle muhtemel. Bu grupların en etkin olanı, geçen ay Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Kamp Eşref'te bir konferans düzenleyerek Tahran'ı çileden çıkartan Halkın Mücahitleri (MEK). Örgüt, Irak'taki İran elçiliğinin kapatılmasını ve tüm İranlı ajanların ülkeden kovulmasını talep etti. Osman bu toplantıyı "Büyük bir toplantıydı. İran'a ve aynı zamanda Bağdat'a karşı olan tüm aşiretler ve siyasi liderler oradaydı" diye anlatıyor. Osman'a göre, İran karşıtı bu toplantı ABD'nin izni olmaksızın gerçekleşemezdi.
Amerikalılar, 2003'te Kamp Eşref'te, uzun süre Saddam'ın müttefiki olmuş 3 bin 700 MEK militanını silahsızlandırdı, ama hâlâ iyi bir şekilde örgütlüler ve örgüte para desteği akmaya devam ediyor. İran içerisindeki desteklerinin boyutu bilinmiyor, ama bir istihbarat ve propaganda örgütü olarak son derece etkinler. Her ne kadar MEK, Dışişleri Bakanlığı'nın terör örgütleri listesinde yer alsa da, Pentagon ve diğer ABD kurumları dönem dönem örgüte dostane davrandı.
Bush tarafından İran hükümetinin altını oymakla görevlendirilen ABD özel timinin örgütle işbirliği yapması da kuvvetle muhtemel.
Konferansa tepki olarak, Irak hükümeti, ABD ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Bağdat'ın MEK'in ülkeden kovulması yönündeki baskıları eşliğinde, örgütün geleceğine dair gizli görüşmeler yürütmeye başladı. MEK'le sık sık telefonla temas kuran Osman, "Onlara kendi istekleriyle Irak'tan çıkmaları için baskı yaptım, çünkü Amerikalıların elindeki bir kart durumundalar" diyor.
Halkın Mücahitleri'ni Saddam da kullanmıştı
ABD'nin İran'a karşı iğneleme savaşının yüz kızartıcı yönlerinden biri, araçlarının daha önce Saddam döneminde de kullanılmış olması. MEK 1991'de Körfez Savaşı sonunda Baas rejimine karşı ayaklanmanın bastırılmasına yardım etmede bile rol oynadı. 1980'de Londra'daki İran elçiliğinin işgal edilmesi olayının örgütleyicisi olan Saddam'ın istihbarat örgütleri, İran'ın güneyindeki Ahvaz civarında bulunan Arap bölgelerden muhaliflere para desteği sağladı.
İran'da Tahran hükümetine muhalefet etmesi en muhtemel tek topluluk İranlı Kürtler. PKK'nın İran kolu PJAK tarafından düzenlenen saldırıların sayısı arttı. Irak Kürdistanı'ndaki Kandil dağlarında üslenen PJAK, İran'a sık sık saldırılar düzenliyor ve yerel destek sağladığı da belirtiliyor. Ancak PJAK destekçisi olarak görünmek, İran'la terörizme karşı işbirliği anlaşması bulunan Türkleri rencide edeceği gibi, ABD açısından son derece tehlikeli olacaktır.
Kaynak: Radikal