Obama'nın Türkiye gibi İslam dünyasına model olabilecek bir ülkeyi ziyaret etme kararı olumlu bir işaret. Türk deneyimi hayranlık uyandırıyor.
Türkiye ABD Başkanı Barack Obama'nın genelde doğuda, özelde de İslam dünyası ve Ortadoğu'daki ilk durağı olacak. Obama'nın başkan olmasından beri aldığı kararların üzerinde iyi çalışıldığına, ABD ve dünyada yaygın kabul gördüğünde ve hatta bazılarında hayranlık uyandırdığında tartışma yok.
Bazıları İslam dünyasına sesleniş için İstanbul'un iyi bir tercih olduğunu ve olumlu anlamlar taşıdığını düşünüyor. Zira İstanbul Batı'nın Doğu'daki, Doğu'nun da Batı'daki uzantısı. Türkiye 7 yıllık AKP yönetimi boyunca laik sistem ve onun değişmezleriyle siyasal İslam'ı evlendirdi; istikrar ve kalkınma noktasında başarılar elde etti. Askeri laik seçkinlerin yönetimiyle İslamcı halkçı taban arasındaki zıtlaşmayı kaldırdı.
Türk deneyimi, İslam'ın demokrasinin gerçek anlamını kabullenme başarısının adresi. Ayrıca Türk deneyimi hayranlık uyandıran bir model. ABD ve Batı açısından genelleştirmeye en uygun model. George W. Bush'un despot döneminden çıkış için gerçekçi değişim işaretleri taşımaktadır.
Obama'nın önünde başarılı, gerçekçi ve dayatma olmaksızın örnek alınabilecek bir model var.
Türk yönetimi başkalarının hesaplarını koruduğu şüphesi vermeyen, bölge ülkeleriyle kardeşlik içinde bir görüntü çizdi. Türkiye'nin kanaatiyse Doğu'nun başında değil, Batı'nın sonunda olmak istediği yönünde.
Türkiye ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ziyaretinde ABD'ye Irak'ta olumlu çaba harcayabileceğini gösterdi. Ayrıca Gazze holokostuna karşı durması ve Suriye'yle İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerdeki bilinen rolü sonrası Filistin sorununun çözümünü desteklemeye hazır olduğunu da açıkladı. Keza İran'la ABD arasında nükleer dosya konusunda arabuluculuğa hazır olduğunu da ilan etti.
Türkiye, ABD iyi niyetli davranırsa Doğu'nun Batı'yla buluşma noktası olabileceğini düşünüyor. Ankara NATO'nun temel bir üssü olması nedeniyle, Batı'nın güveninden besleniyor. Arap ve Müslüman komşularıyla da gelişmiş ilişkilere sahip. Bu özellikleri ABD saldırılarının, öncü savaş çığlıklarının, Ortadoğu ve başka bölgeleri parçalama projelerinin gerilemesi gölgesinde bölgenin dış sorunlarının çözümünde temel olabilir. Türkiye güç yoluyla uygulanmayacak olgun bir yönetim için model olabilir. (Ürdün gazetesi Düstur, 19 Mart 2009)
Kaynak: Radikal