Ortadoğu

Türkiye Suriye'de İsrail ile karşı karşıya gelmek istemiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Suriye'de İsrail ile çatışma istemediğini ve bölgesel iş birliğini önemsediğini belirtti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Reuters haber ajansına verdiği röportajda Türkiye'nin dış politikadaki yaklaşımına dair açıklamalarda bulundu. Fidan, Türkiye’nin Suriye'de İsrail ile doğrudan bir karşı karşıya gelmeyi istemediğini belirtti. Röportajda, bölgesel istikrarın korunması ve terörle mücadelede ortak hareket etmenin önemi üzerinde duruldu.

“SURİYE’DE İSRAİL İLE KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMİYORUZ”

Bakan Fidan, Reuters’a yaptığı değerlendirmede, İsrail'in Suriye'deki saldırılarının, Suriye'nin yeni hükümetinin DAEŞ ve benzeri tehditlere karşı koyma yeteneğini olumsuz etkilediğini ifade etti. Konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“İsrail ile Suriye'de karşı karşıya gelmek istemiyoruz.”

İsrail’in bölgede sürdürdüğü eylemlerin gelecekte daha geniş çaplı istikrarsızlıklara neden olduğuna dikkat çeken Fidan, Suriye'nin İsrail ile herhangi bir anlaşma yapmasının kendilerinin kararı olduğunu belirtti.
“Suriye İsrail ile belirli anlaşmalar yapmak istiyorsa bu onların işidir” dedi.

BÖLGESEL PLATFORM TEKLİFİ

Hakan Fidan, Türkiye'nin Suriye, Ürdün, Lübnan ve Irak ile birlikte DAEŞ’e karşı bölgesel bir platform oluşturmak istediğini dile getirdi. Bu girişimin, bölgedeki güvenlik iş birliğini geliştirmeyi amaçladığı aktarıldı.

ABD-İRAN GERGİNLİĞİNE DİPLOMASİ VURGUSU

Röportajda ABD ile İran arasındaki gerginliğe de değinen Fidan, diplomasi yolunun önemine dikkat çekti. İran'a yönelik herhangi bir saldırının istenmediğini söyleyen Bakan, “Diplomasi gerekli ve İran’a herhangi bir saldırı görmek istemiyoruz” dedi.

AVRUPA İÇİN YENİ FIRSATLAR

Hakan Fidan, ABD Başkanı Donald Trump’ın politika değişikliğine ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu değişimin Soğuk Savaş sonrası Avrupa’nın ABD’ye olan büyük bağımlılığı açısından yeni fırsatlar doğurabileceğini belirtti.

“RUSYA VE UKRAYNA BARIŞTAN UZAK”

Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında da açıklamalarda bulunan Fidan, tarafların şu aşamada barış anlaşmasına ulaşmasının uzak bir ihtimal olduğunu ifade etti.
“Rusya ve Ukrayna barış anlaşmasına varmaktan şimdilik biraz uzak” diyen Bakan, ABD’nin savaşı sonlandırma çabalarının olumlu karşılandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Herhangi bir barış anlaşmasını hazmetmek taraflar için son derece zor, ancak daha fazla ölümden daha iyi.”

TÜRKİYE’YE UYGULANAN YAPTIRIMLAR VE S-400 MESELESİ

Röportajda, ABD’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın alması nedeniyle Türkiye'ye uyguladığı yaptırımlar da gündeme geldi. Bu yaptırımları "anomali" olarak tanımlayan Fidan, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Savaşın yeniden başlamaması için caydırıcılık faktörü olması gerekli” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Trump yönetiminin sorun çözme yöntemleriyle bu konuda yeni bir yaklaşım sergilemesinin mümkün olduğunu söyleyen Fidan, Türkiye'nin savunma sanayisine uygulanan yaptırımların kaldırılabileceği yönünde umutlu olduğunu belirtti.