Türkiye krizi, diplomatik tsunaminin başlangıcı

Cumartesi akşamı sosyal adalet talep eden kitleler, Türkiye ile kötüleşen ilişkiler ve BM’nin Filistin devletini muhtemelen tanıyacak olması arasındaki bağlantı ne? Tel Aviv’deki Kikar Hamedina’nın İstanbul’un Taksim ve Ramallah’ın Manara Meydanı ile ne ilgisi var? Bütçe yapısını tahrip etmenin yandaşları ile karşıtları arasındaki tartışmayla Filistinlilerin bütçe açığı veya Ankara’yla ilişkilerin düzeyinin düşürülmesi arasında ne gibi bir alaka kurulabilir? Büyükelçinin ve yardımcısının İsrail’e dönmesi, devletin iki dolgun maaş tasarruf etmesini ve bebelere bedava kreş için daha çok para ayrılmasını sağlayacaktır.

Saygı göstermedik
Türkiye’ye saygım büyük (ki o saygının zerresini göstermedik; alçak koltuk olayını hatırlayın), ama İsrail halkı Ankara’da büyükelçisi olmasa bile hayatta kalacaktır. Hor gördüğümüz BM, Filistinlilere bir kemik atarsa ve birkaç genç adam yerleşimlere yürüyüş yaparsa felaket falan olmayacaktır. İyi eğitimli askerlerimiz devreye girecek, yerleşimlerin köpekleri yürüyüşçülerin üzerine atlayacak ve her şey hallolacaktır.
Öyle değil mi? Öyle değil işte. Türkiye ile ilişkilerdeki kriz, diplomasi, güvenlik ve ekonomi cephelerinde maruz kalacağımız saldırılar açısından kırmızı alarmdır. 450 bin protestocunun ve oturma odalarından sosyal adalet talep eden çok daha fazla insanın hayatlarını etkileyecektir.
Hükümet sözcüsü, televizyon kanallarını dolaşıp Ankara ile Kudüs arasında kopan kıyametin özür meselesiyle değil, Türkiye’deki rejimin türüyle alakası olduğunu anlattı durdu. Öyle olabilir. Fakat Netanyahu hükümeti işgalin sona ermesi için müzakerelerin önünü açsaydı ve Filistinlileri BM’ye sevk eden krizi önleseydi, Türkiye filo meselesini bu kadar büyük bir olay haline getirmeyebilirdi.
Türkiye büyükelçisini geri çağırdığında Mısır ve Ürdün elçilerine de yol göstermiş oldu ve bu sadece bir başlangıç. BM devlet başvurusunu kabul ettiğinde Filistinliler artık kendilerini ‘Filistin Yönetimi’ adlı geçici bir siyasi varlık olarak görmeyecek. İsrail, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın bağımsız Filistin pasaportuyla Paris’e yaptığı resmi ziyaretten dönmesine izin vermediğinde Fransızların tepkisi ne olacak dersiniz?
Abbas 76 yaşında. Danışmanları BM Filistin’i tanıdığında Abbas’ın Mukata’dan çıkacağından emin. Emektar El Fetih aktivisti Cibril Racub geçenlerde Abbas’ın ofisini ziyaret eden bir grup İsrailliye karşılarında iki devletli çözümün son muhatabının oturduğunu söyledi.
Tel Aviv’in Rothschild Bulvarı’ndaki gençler de çadırlarını hazır tutsun. Kısa süre sonra, yerleşimci akrabalarını korumaya gönderildiklerinde ihtiyaçları olacak. Bugünkü işgalle iştigal etmek istemeyenler, yarınki işgalle iştigal edecekler. Ve protestocuların herkes için adalet gibi marjinal meselelerle ilgilenecek zamanı yoksa, bari iktisatçılara yaklaşan uluslararası krizin bize bedelinin ne olacağını sorsunlar.

Tehdit ilk adım
Türkiye’nin İsrail mallarına el koyma tehdidi sadece ilk adım. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye İsrail’den yarım milyar dolarlık ithalat yaptı – onun üzerinde sadece iki ülke var.
Maliye Bakanı Yuval Steinitz, Filistin’deki Britanya mandasının komutanı General Evelyn Barker’ın anti-Semitik sözlerini hatırlamalı: Yahudileri cezalandırmanın yolunun cüzdanlarını vurmak olduğunu söylemişti. Steinitz, BM’deki başvurularını cezalandırmak için Filistinlilerin vergi parasını dondurma tehdidi savuruyor. Geçen hafta Filistinlilerin bayram tatilinden önce maaşları erken ödeyebilmek için para havalesinin hızlandırılması isteğini geri çevirdi. Kötü çocuklara böyle yapılır, değil mi?

Filistin’de durum
Filistin Yönetimi’nin lağvolduğunu açıklamasının ve bağışçı ülkelerin yılda 1.5 milyar doların aktığı muslukları kapatmasının ardından Filistinli öğretmenlerin, polislerin ve doktorların maaşlarını kimin ödeyeceği sorusuna felsefe doktorları bile cevap bulamaz. Steinitz, Filistin bütçe açığını (yaklaşık yarım milyar dolar) kapatmak için El Halilli tüccarlardan para toplasınlar diye vergi görevlilerini mi gönderecek? Sosyal adalet isteyen protestocular diplomasi ve güvenlik tsunamisinin yol açacağı zararı karşılamak için bütçeden hangi kaynağın kullanılmasını öneriyor?

 

 Kaynak: Radikal