'Düşünmek taraf olmaktır' diyen Taraf gazetesi çıkalı bir yıl olmuş. Gazete bugünlerde ciddi bir 'ilan' ambargosuyla karşı karşıya. Aktütün Karakolu baskınının ardından Genelkurmay ile hükümete yönelik sorgulayıcı tavrı ve son olarak Başbakan Erdoğan'ın 'Siz kimin medyasısınız?' şeklindeki çıkışı, ilan veren çevreleri ürkütmüşe benziyor. Taraf, Alkım Yayınları ve okurlarının desteğiyle ekonomik darboğazı aşmaya çalışıyor. Türkiye'de 'muhalif' gazete yapmanın zor bir zanaat olduğunu görerek, 1 yaşına giren Taraf'ı kutluyoruz.
Gazetecileri hizaya sokmaya yönelik andıçlar, akreditasyonlarla ayakta kalmak kolay değil.
Taraf bir yıldır yayımlanıyor, ancak gazeteyi çıkaran kadro 10 yıla sığacak birikime şimdiden sahip oldu.
'Uzun ömürlü' haberlere imza attılar.
Yasemin Çongar, gazete üzerindeki ekonomik ve siyasi baskılar artarsa ne olacağını birkaç hafta önce, 'Dün Nokta vardı bugün Taraf, yarın yeni bir gazete olacak' diye yanıtlamıştı.
Ahmet Altan, Taraf'ın yayınını sürdürmekte ne denli zorlandıklarını okurlarıyla paylaştı.
Birinci yıl sayısında, 'Batıyoruz ama en kralını veriyoruz!' diye okurlara dağıtılacak 100 Temel Eser kitabını duyurmuşlar. Gazetenin 'fincancı katırlarını ürküten' manşetleri anımsatılmış.
PKK'nın Aktütün saldırısında 17 şehit verilmesi üzerine kamuoyunda başlayan 'Neden karakollar korunamıyor, önlem alınmıyor, ihmal var mı?' sorgulaması üzerine Taraf'ta yayımlanan hava fotoğrafları ve jandarma istihbarat raporları büyük tartışma yarattı.
Aktütün soruşturması, o zamana dek siyasi iktidarı fazlaca eleştirmeyen liberal, demokrat-muhafazakâr ittifakında önemli kırılma yarattı. Taraf, Genelkurmay Başkanı'na destek veren Erdoğan'a, 'Paşasının Başbakan'ı' diye yüklendi.
Çankaya krizi ve Nisan 2007'deki 'e muhtıra' sırasında aydınların AKP'ye verdiği desteğin sonuna gelinmişti.
AB yörüngesinden sapmayı Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru da, Başbakan'ın Kürt sorununa yaklaşımının çarpıcı bir eleştirisi niteliğindeki 'Obama gibi geldi, Bush'a benzedi' sözleriyle vurguladı.
Erdoğan'ın 'Ya sev ya terk et' söylemi, Vecdi Gönül'ün, 'Rumlar ve Ermeniler Anadolu'da kalsalardı milli devlet olur muydu?' beyanı, ekonomik kriz ve yaklaşan yerel seçimlerle birlikte giderek sertleşen, medyaya tahammülsüzlüğü artan bir iktidar olgusunu karşımıza çıkarıyor. İşkenceden, polis kurşunundan ölümler artıyor. Başbakan, 'sabrı taşmasın' diye pompalı tüfekli vatandaşa sahip çıkıyor. Bir AKP'li milletvekili Meclis'te 'vurmaktan hoşlandığını' açıklıyor.
Türkiye nereye gidiyor?
Taraf'a ilan ambargosunun bu dönemde uygulanması da kaygı vericidir.
Gazeteleri yaşatamayan bir demokraside özgürlüklerden söz edilemez.
Taraf çalışanlarına nice yıllar ve başarılar diliyoruz.
Kaynak: Milliyet