Nijerya'daiki Taliban çok sayıda insanın öldüğü silahlı çatışmalara girdi. Afgan Talibanı Müslüman Kardeşler gibi uluslararası bir hareket haline gelmiş gibi görünüyor. Şimdi Afganistan ve 2004'te kurulan Nijerya Talibanı'nın yanı sıra, Pakistan Talibanı, Keşmir Talibanı, Endonezya Talibanı ve iddialara göre Arap Talibanı var.
Ortaçağ ilkelerine tutunması, kadınları haklarından mahrum bırakması ve aşırılığıyla tanınan Afgan Talibanı azınsanmayacak derecede modernleştiği düşünülen ülkelerde nasıl yayılabilir? Taliban'ın Afganistan'da varlık gerekçesi olması garip değil: Özellikle de Halliburton şirketiyle 'müşteri' geçmişinin ve CIA'le ilişkisi göz önünde bulundurulursa...
Taliban, köklü bir tarihe sahip Peştunların geniş bir kesimini temsil ediyor. Peştun Afganların özgürlüklerine tutunmasını açıklayan ulusal hissiyatını Kabil hükümeti değil, Taliban temsil ediyor. Bu savaşçıların çoğu, Taliban'a liderlerini sevdikleri için değil NATO'dan nefret ettikleri için katıldıklarını belirtiyor. Yani Afgan Talibanı'nın meşruiyeti ideolojisinden değil, yabancı işgalle karşılaştırılmasından geliyor. Keşmir Talibanı'nın durumu da böyle olabilir.
Peki Pakistan, Endonezya, Nijerya ve bazı Arap ülkelerin-deki Taliban için ne denilebilir? Hangi açıklama bu hareketlerin yayılışına ışık tutabilir? Mary Shelley'nin meşhur romanı Frankenstein'daki korkunç deneyden başka bir açıklama görünmüyor. Siyaset bilimcileri bu deneyi, insan bilinçsiz şekilde kontrol edilemez şartlar yarattığı zaman yaşananlara işaret etmek için kullanır oldu.
Afgan Talibanı, Pakistan Talibanı ve birçok başka aşırılıkçı hareket, Pakistan ve Amerikan istihbaratı 'doktorları'nın Sovyetler Birliği'ne karşı finanse edip eğittiği meşru çocukları. Ayrıca İslamcı general Ziya ül Hak'tan laik başbakan Benazir Butto'ya kadar asker ve sivil birçok Pakistan lideri, güç kazanmak için aşırılıkçıları ve hatta mezhep temelli çekişmeleri kullandı.
Sonuçta Frankenstein elden kaçtı ve şimdi Pakistan devletinin temellerini tehdit ediyor, birçok İslam ülkesinde kapalı ve tekfirci ideolojik formüller olarak yayılıyor. Acaba Frankenstein çıkmazından çıkma yolu var mı? (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, 30 Temmuz 2009)
Kaynak: Radikal