Tahran Cenevre'de tavır değiştirmeyecek

Uzun menzilli füze denemeleriyle Batı'ya bir kez daha meydan okuyan İran, nükleer programıyla ilgili uluslararası talepleri yerine getirmekte hızlı davranmazsa sert yaptırımların hedefi olacağı yönünde uyarılacak.

Avrupalılar Tahran'a bir de teşvik paketi sunacak. Bu paket, İran'ın uranyum zenginleştirmeyi askıya alması ve yeni ortaya çıkan ikinci tesisinin askeri amaçlı olmadığını kanıtlaması halinde, AB'yle modern enerji teknolojisi alışverişi ve doğal ticari ilişkiler de dahil sağlam ilişkiler içerecek.

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'yla yapacağı toplantı öncesinde gerginlik yaşanırken, İran iki uzun menzilli füzeyi başarıyla test ederek pazularını gösterdi. Şahab-3 ve Siccil adlı bu iki füze de 2 bin kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor. Yani İsrail'in tamamı İran'ın ateş hattında bulunuyor.

Kum yakınlarında ikinci bir nükleer tesise sahip olduğunun su yüzüne çıkmasının ardından İran Batı'yla mücadeleye hazır olduğuna işaret edercesine bir dizi füzeyi test ediyor. Britanya Dışişleri, İran altı ülkeyle görüşmelere hazırlanırken bu davranışın yanlış mesaj verdiğini belirtiyor.

Obama'nın başkan seçilmesinden beri ABD Cenevre'de İran'la ilk kez aynı masaya oturacak. Amerika'nın katılımı İran'la nükleer diyaloğa girileceği yönündeki taahhütlere riayet edildiğini gösterse de, Obama daha etkin olması için Tahran'a yaptırımları sıkılaştırma girişiminde de bulunarak bir 'çifte hat' üzerinde çalışıyor.

Kaynaklar Batı'nın İran'a haziranda sunduğu teklifin Cenevre'de yenileneceğini ifade ediyor. Bu cömert teklif, İran'ın barışçıl nükleer enerji programının ve yedek parça sıkıntısı içindeki uçak filosunun desteklenmesi, çevre, tarım ve güvenlik alanında önemli destekler sunulması da dahil sekiz sektörü kapsıyor.

İran Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na bağlı denetçilerin ikinci tesisi ziyaret etmesine izin vereceğini açıklarken, uzmanların tahmini şöyle: İranlılar Cenevre'de ve sonrasındaki görüşmelerde, ülkelerinin uluslararası alanda kendisinden istenenlerden sorumlu olduğunu ifade edecek ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın temin ettiği nükleer yakıt için barışçıl biçimde uranyum zenginleştirme hakkına vurgu yaparak oyun oynayacak. Bu da topu ilk kareye götürecek. (Katar gazetesi Vatan, 30 Eylül 2009)

Kaynak: Radikal