Suriye'de rejim vurulursa İsrail ne yapar?

Görünen o ki, İsrail ve arkasındaki bir takım Arap devletleri ve bölgedeki diğer devletler, Amerika'nın Suriye'ye olası müdahalesinin kaygısı içindeler.  Müdahalenin boyutları, zamanı, uzunluğu, nasıl gelişeceği istisnasız tüm bölge ülkelerinin zihnini bulandırıyor.  Operasyonun komşu ülkelere sıçraması ihtimali, askeri ve güvenlik alanında bir dizi önlemin alınmasını da beraberinde getiriyor.

İsrail medyası, Siyonist rejimin muhtemel Suriye müdahalesi karşısında nasıl bir tutum sergileyeceği noktasında çeşitli senaryolar üretmeye başladı. Özellikle de hükümetin Suriye'den kendisine yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda karşılığını sert bir şekilde vereceklerini açıklamasından sonra medyada birçok başlık gün yüzüne çıktı. Suriye'de askeri operasyonun gerçekleşmesi durumunda İsrail'in uyarıları ve gittikçe artan Suriye tehdidi olsun veya olmasın, İsrail ordusunun müdahaleye katılması bekleniyor.  Amerika'nın başını çekeceği müdahalede her ne kadar İsrail güvenlik kaynakları, Suriye'nin ellerinin kendilerine kadar uzanmasının zor olduğunu böylelikle İsrail saldırısının zayıf olduğunu söylese de, ellerinde birkaç senaryo bulundurmayı ihmal etmiyorlar.

İsrail medyasında çeşitli tahminler yürütülüyor. İsrail'e yapılacak herhangi bir saldırı karşısında, Yahudi hükümeti, kendini savunmak ve Suriye rejimini ortadan kaldırmak için uluslararası meşruiyet hakkını elde edeceğini düşünüyor. Medyada bunun aynı zaman da şer eksenini yok etmek için muazzam bir fırsat olacağı haberleri de dolaşıyor.  Bir diğer senaryo,  Suriye'deki bazı silahlı örgütlerle alakalı. İddiaya göre rejim yanlısı bir takım silahlı gruplar kuzey sınırında kargaşa çıkarmak için sahip oldukları füzelerle İsrail'e saldırabilirler. Her ne kadar Şam yönetimi bu gruplara mesafeli olsa da, saldırılar karşısında sessiz kalacağı ön görülüyor. İsrail ordusu, Suriye'deki bu grupların popüler bir tabana sahip olmasından dolayı Arap halklarından gelecek bir destekle saldırılarını gerçekleştirebilecekleri kanısında. Hizbullah'ın stratejik silahları Suriye'den Lübnan'a geçirmesi de, İsrail'in hava veya kara operasyonu başlatması için bir diğer bahane olarak görülüyor.  Çünkü yakın zamanda İsrail Savunma Bakanı Moshe Yaalon, Hizbullah'ın Lübnan'a silah transferinin İsrail'in kırmızı çizgilerini aşmak olduğu ve hükümetin ne pahasına olursa olsun buna kayıtsız kalmayacağına dair açıklamaları dünya gündemine düşmüştü.

Son yıllarda İsrail savunma bakanlığı 3 tane hava savunma sistemi geliştirdi. Bunlardan biri Demir Kubbe, diğer ikisi ise patriot füzesi sistemi. Her ikisi de uzun menzilli füzeleri durdurmak için hazırlandı. Her ne kadar İsrail ordusu maksimum alarm seviyesine geçse, vatandaşlarını gaz maskesi dağıtan merkezlere yönlendirse ve Suriye'den kimyasal bir saldırı olma ihtimali düşük olsa da, hükümet en küçük olasılıkları bile göz ardı etmiyor. Eğer bu senaryo gerçekleşir de Suriye'den İsrail'e kimyasal saldırı olursa, Yahudi idaresi gücünü sonuna kadar kullanmayı taahhüt ediyor.

İsrail'in Suriye müdahalesi karşısında sessiz kalması ve herhangi bir atılımda bulunmama durumu da söz konusu senaryoların içinde. Kaldı ki bu, İsrail'in ilk pasifliği de olmayacak. Körfez savaşında Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin'in İsrail topraklarına fırlattığı Skud füzesi, İsrail'in en yakın müttefiki amerikanın talebi üzerine herhangi bir karşılık bulmamıştı. ABD, dönemin devlet başkanı İzak Şamir'den Saddam Hüseyin'e karşı bir saldırıda bulunmaması konusunda talepte bulunmuş, böylelikle üzerinde çalıştığı geniş koalisyona bir halel gelmesini önlemişti. Ancak şimdi durum biraz daha farklı görünüyor. Her ne kadar birleşik devletlerden İsrail'in küçük bir zarar da olsa sessizliğini koruması yönünde bazı açıklamalar gelse de, kaynaklar, Amerika'nın, İsrail'in vereceği tepki karşısında engelleyici bir tutum sergilemeyeceği belirtiliyor.

İsrail'in hazırladığı senaryolardan biri de Amerika Suriye'ye girerken, kendisine Gazze'den fırlatılabilecek füzeler olabileceği. Ancak Filistinlilerin içinde bulundukları mevcut durum nedeniyle bu savaştan uzak durabilecekleri de not düşülüyor.

İsrail'in burada Amerika'ya ve olası Suriye operasyonu için alacağı uluslar arası desteğe güveni büyük.  Bir de Suriye'nin önceki liderlerinin geçmişte tepkisiz kalması da tahminleri çeşitlendiriyor. Bu da İsrail'in hesaplarının biraz da diğerlerinin hesaplarına bağlı olduğu gözüküyor.

Kaynak: Elaph
Dünya Bülteni için çeviren: Tuba Yıldız