Sudan'ın önündeki fırsat

Sudan hükümetiyle Darfur’daki isyancılar arasında Doha müzakerelerinin yeniden başlaması, bölgesel ve Batılı ülkelerden avlananların önünü kesmek için yeni bir fırsat. Bu kesimlerin amacı, Darfur krizini tıpkı güneyde yaptıkları gibi Sudan’ı bölmek için kullanmak.

Düşman güçler, hâlâ Sudan’ı kendi emellerini gerçekleştirmek için hedef tahtası olarak kullanıyor. Ülkenin bütünlüğünü parçalamaya çalıştılar. Amaçlarının arasında Sudan’ın kaynaklarını ele geçirmek, zayıflatarak Arap ulusal güvenliğini tehdit etmek, Nil’in akışı ve suyuyla oynamak geliyor. Bu güçler, Sudan’ın güneyini ayırma amaçlı komplolarında başarılı oldu ve ülkenin farklı bölgelerinde krizler patlatarak diğer planlarını gerçekleştirmek için ilerlemeyi sürdürdü.

Buradan hareketle Sudan hükümetinden istenen, ülkenin hedef olduğunun bilincinde olması. Bilhassa Darfur’da ve Sudan’ın doğusunda genişleme tehdidinde bulunan yangınları söndürmek, bu hükümetin sorumluluğu. Bu nedenle Doha müzakerelerini Darfurlu taraflarla anlaşmaya hız verilerek Sudan’a karşı esen fırtınaları önlemek için teşvik etmeli. Bu da Sudan’ın çıkarının üstte tutulmasıyla, iktidar, servet ve adaletteki hakları teminat altına alan ödünler verilmesiyle olur. Böylece Sudan halkını ve toprağını pusuda bekleyen güçlerin önü kesilmiş olur. Yeni Doha görüşmeleri, kaçırılmaması gereken bir fırsat; Sudan’da anlaşmaya varmak için sonuna kadar kullanılması gerek ki Darfur da güneye katılmasın. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, Başyazı, 15 Şubat 2011)

Kaynak: Radikal