İttifaklar birbirini izlerken, acaba Saadet ve Büyük Birlik ne yapacaklar?
Seçime nasıl girecekler? Onlar baraj sorununu nasıl halledecekler?
Önce Büyük Birliğin DP' ile, Saadet'le, Genç Parti ile ittifak ihtimalleri konuşuldu. En son Saadet'le birlikte seçime girecekleri iki tarafın liderlikleri kanalıyla medyaya yansıdı.
Ancak son gelinen noktada bu ihtimallerin gerçekleşmediği, gerçekleşmeyeceği anlaşılıyor.
BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile konuştum, bir hayli iltihak olmuştu. Bunun oyları nasıl etkilediğini sordum. Evet, iltihaklar olmuştu, bir hamle olması arzu edilmişti, ama Türkiye'nin içine sürüklendiği Cumhurbaşkanlığı etrafındaki gerilim, AKP CHP eksenli başka bir siyasi akışa yol açmıştı.
Bunun sonucu barajı aşma ihtimali zorlaşmış, bu da parti tabanındaki heyecanı etkilemişti. Partinin fedakar tabanı tarafından, bir şekilde parlamentoda var olunması isteniyordu. Düşünceleriniz ne kadar doğru olursa olsun,parlamento platformundan dile getirilmesi önemliydi.
O zaman, ya barajı aşma formülleri üzerinde durulacaktı, bunun için de benzeri sorunlarla karşı karşıya bulunan partilerle işbirliği gerekliydi. Ya da, baraj engeline takılmadan Meclis'e girmenin yolu düşünülmeliydi, ki bu da bağımsız adaylıktı.
Yazıcıoğlu, ilk elde Saadet'le parti bazında seçim ittifakının konuşulduğunu, ancak yapılan değerlendirmeler sonucu uygun bulunmadığını ifade etti. DP ile ittifaka başka engeller çıkmıştı. Bir ara Meclis'te mutlaka yer talebinin saikiyle Genç Parti'nin bile adı geçmiş, ancak ondan çabuk vazgeçilmişti. Yazıcıoğlu, AKP listelerinden seçime girmenin de, iki tarafa yakın muhitlerce gündeme gelmiş olmasına rağmen, daha ileri bir noktaya varmadığını belirtti.
Peki ne yapılacak?
Bağımsız aday usulü denenecek.
Yazıcıoğlu'nun ifadesine göre, Saadet ve BBP ortaklaşa gösterecekleri bağımsız adaylarla seçime girmeye hazırlanıyorlar.
Saadet'in etkin olduğu muhitlerde Saadet cenahı bağımsız aday gösterecek, BBP'nin etkin olduğu muhitlerde ise BBP cenahı bağımsız aday gösterecek. Her iki partinin taraftarları, ortaklaşa gösterilecek bağımsız adaya yöneltilecek.
Yazıcıoğlu, diyelim Sivas'ta kendisinin, Malatya'da Recai Kutan'ın, İstanbul'un şu bölgesinde Numan Kurtulmuş'un vs... aday gösterileceğini ve müştereken destekleneceğini belirtiyor.
Peki başarı?
Yazıcıoğlu, başarıyı biraz da barajı aşan parti sayısının belirleyeceğini, bazı yerlerde 20 bin 30 bin oyla milletvekili seçilme imkanı olduğunu ve isimler doğru tesbit edilebilirse bu rakama ulaşmanın zor olmayacağını, bu rakamla ülke çapında barajı aşamayan parti milletvekili çıkaramamasına zrağmen, bağımsızın Meclis'e girebileceğini söylüyor.
Peki böyle bir hesapla kaç milletvekili çıkarılabilir?
Yazıcıoğlu 25-30 rakamını telaffuz ediyor.
Evet, işte böyle...
Bu duruma göre, 22 Temmuz seçimleri, yüzde 10'luk baraj engelini aşma noktasında yeni bir yöntemin uygulanmasına tanıklık edecek.
Bir yandan DTP bu yöntemi deneyecek.
Diğer yandan Saadet ve Büyük Birlik...
Bir de Rize'den Mesut Yılmaz. O da, Demokrat Parti'de adaylık için sıcak bir alaka görmediği için bağımsız adaylığa yöneliyor.
Neden olmasın, demek mümkün.
Sembol isimler... Artı blok oylar...
Bağımsız adayları Meclis'e göndermişlerdir.
22 Temmuz ilginç bir denemeye sahne olacak vesselam...