Mısır’da sonucu belli seçimlerin belli olmayan sonucu, boykotun hacmi ve tesirleri idi. Yasallık taraftarları olarak bilinen Mürsi ve yandaşları seçimleri boykota çağırmışlardı. Boykot çağrılarına Karadavi de dahil 200 kadar Körfez uleması da eşlik etmişti. Bu çağrılar etkili olmuş ve iki günlük seçim takvimi üç güne çıkarılmış ama sonuç değişmemişti. Boykot seçimin sonuçlarını gölgelemişti. Seçimlerde resmi olarak Sabahi ile yarışan Sisi gerçekte Mürsi’nin gölgesiyle yarışmıştır. Onun meşruiyet çıtasını aşmaya çalışmıştır. Mürsi’nin gölgesini yenmesi için 40 milyon Mısırlıyı sandık için seferber etmesi gerekiyordu. Boykot etmelerinden dolayı 'Mısırlıların başına çizme, çekiç ne gelirse vurulmalı' diyen ‘çivici’ Tevfik Ukaşe gibiler katılımın 7 milyon civarında seyrettiğini ifade ettiler. Yazar Cemal Sultan da seçimlerin arifesinde kaleme aldığı bir makalede Sisi’nin tahtını sallayacak tek faktörün boykot olacağını yazmıştır.
Washington Post gazetesi seçimlerin felaket derecesinde bir başarısızlığa müncer olduğunu yazmıştır. Bu sonucu en veciz bir biçimde ifade eden Sisi taraftarı Necip Savires’in gazetesi Al Mısri el Yovm olmuş ve şu başlığı kullanmıştır: Bütün dostların Sana İhanet Etti Richard! Buradaki Richard, Aslan Yürekli Richard’dan başkası değil. Burada Sisi'yi remzediyor! Kudüs önüne geldiğinde dostları ve müttefikleri kendisini terk etmiş ve Salahaddin Eyyübi’nin ordusu karşısında yapayalnız ve aynı zamanda çaresiz bırakmışlardı. Mürsi’nin gölgesiyle yarışan Sisi bu benzetme ile seçimlerde Salahaddin Eyyübi karşısında büyük bir mağlubiyet almıştır.
*
'Sende mi Brütüs' ifadesinin veya deyiminin Mısır’da yerel karşılığı ‘Kullü Hulafaike Hanuke Ya Richard!’ Şeklindedir. Anlamı: Bütün Dostların Sana İhanet Etti Richard!’ Esasında Batı dillerinde böyle bir deyim yok. 'En-Nasır Salahaddin' filminden uyarlama bir deyim! Daha doğrusu, oyuncularından Arslan Yürekli Richard rolünde ve onu temsil eden sanatçı Hamdi Geys’in muhayyilesinin ürünü. Salahaddin Eyyübi’nin karşısında yalnız kalması üzerine ağzından böyle bir söz çıkıyor: Bütün müttefiklerin ve dostların sana ihanet etti! Mısır’da halkın Sisi’yi yalnız bırakması ve seçimleri boykot etmesi ihanet olarak telakki ediliyorsa bu ancak ‘ etme bulma dünyası’ düzeyinde algılanabilir. Kaldı ki her kademede Abdulfettah Sisi'nin, üstü olan Muhammed Mürsi’ye ihanet ettiği perçinlenmiş bulunuyor.
Bununla birlikte boykotun hacmini değerlendiren bazı Mısırlılar, inanılmaz bir biçimde Selefilerin, hatta kilise ricalinin bir kısmının da kitlelerini ikna edemediklerinin anlaşıldığını ifade ediyorlar. Bunun dışında Nur Hareketi ve Partisi de gençlerini sandığa çekememiştir. Bu yönleriyle alay konusu olmaktan kurtulamadılar! Sonuçta bir ihanet varsa bu Sisi’nin kendi cephesinden gelen bir ihanet olmalı! Ya da onun yaptığını misliyle kendisine yapmış olmalılar. Bundan dolayı bir gazeteci seçim günü ortalıkta salınan ve Sisi propagandası yapan Nur Hareketinin ikinci adamı Yasir Burhami’ye şöyle sesleniyor ve hatta tarizde bulunuyor :”Bugün senin sakallıların hiç ortalıkta gözükmediler!’
2005 yılında Kifaye hareketinin kahramanı olan Eymen Nur ise Sisi’nin boş sandıkların başkanı olduğunu söyleyerek iğnelemiştir. 2005 yılında Kifaye’nin liderliğini Eymen Nur yapmış ve Mübarek’in hışmına uğrayarak kenara itilmiştir. 2013 ve 2014 yılında Eymen Nur’un yerini 6 Nisan Hareketi Lideri Ahmet Mahir almış ama o da Sisi’nin sillesini yemiştir.
*
30 Haziran ve 3 Temmuz (2013)hareketlerinden sonra Muhammed Mürsi, Sisi tarafından devrilmiş ve Mürsi’nin etrafı daraltılmış ve tecrit edilmiştir. Bu ortamı kasteden Mahmut Nefadi adlı yazar Hamdi Geys’in deyimini Muhammed Mürsi’ye uyarlamıştır. Söz konusu uyarlamada Mürsi’nin etrafının boşaldığını ve bütün dostlarının kendisini terk ettiğini ve ihanet ettiklerini yazacaktır. Bu dünyaya güven olmuyor. Şimdi de Mahmut Nefadi’nin yazdığını Sisi’ye uyarlıyorlar. Hem de Al Mısri Al Yom gibi kendi taraftarı gazeteler tarafından. Tarih ibret ise herhalde böyle olmalıdır. Sisi de kendi yandaşlarına göre zehirli kupadan içmiştir. Halbuki, kimse Sisi’ye ihanet etmemiştir. O sadece çizmeyi aşmıştır. Sisi, seçimlere kadar hep başkalarının arkasına gizlenmiş ve onların sırtından iş görmüştür. Başkalarını kendine siper etmiştir. Kendi çıkarları için hep başkalarını kullanmıştır. Seçimlerde maskesi düşmüştür.
Maalesef Mısır’da bir basın sorunu var. Vefd gazetesinden bir yazar daha önce bir makalesinde Sisi’den iyiliğini tamamlamasını isteyerek; Mehmet Ali Paşa’yı öne geçiren Ömer Mekrem gibi geri durmamasını ve ileri atılmasını istemiştir! Halbuki, Ömer Mekrem’in durumuna düşen Muhammed Mürsi olmuş ve Sisi’yi Mehmet Ali Paşa gibi öne çıkarmıştır. Sisi’yi Savunma Bakanlığına atayan Muhammed Mürsi olmuştur. Muhammed Mürsi, Mısır’ın modern tarihinde selefleri Ömer Mekrem ve Muhammed Necip’e benziyor. Sisi ise tam aksine Mehmet Ali Paşa ve Nasır çizgisini temsil ediyor ve onların çizgisine denk düşüyor. Brütüs çizgisi Sisi’nin çizgisidir. Bununla birlikte Sisi Muhammed Mürsi’nin gölgesiyle yarış etmiş ve yarışı çok açık bir farkla kaybetmiştir. Seçimin mağlubu Richard galibi ise Salahaddinh Eyyübi’dir. Tarih üzerinden Sisi’nin sırtı yere gelmiştir. Mısır halkı Al Mısri al Yom gazetesinin yazdığı gibi, Salahaddin Eyyübi’ye destek için Sisi’yi yüzüstü bırakmıştır. Olan biten budur!