Sabah ve atv'nin satışı

KEŞKE ihaleye bir değil, birkaç şirket girse ve rekabet olsaydı. Fakat Nurol grubu, Sabah ve atv'nin bilançosunu yetersiz bulmuştu.

Bu ne demek? Yatırılacak paraya göre öngörülen kârın tatminkâr bulunmaması demek. Bir şirket kendi verimlilik ve kârlılık standartlarında böyle düşünebilir.

Başka bir şirket ise uygun bulabilir. Çünkü bunu hesaplamada finansman maliyeti ve kârlılık projeksiyonu gibi birçok faktör vardır.

Peki, Ethem Sancak grubu niye çekildi? Birlikte finansman sağlayacağı yabancı ortakla müzakereleri geciktiği, ihale gününe yetişmediği için... İhaleye bir gün kala erteleme isteği de TMSF tarafından rasyonel bulunmadı.

Sonunda Çalık grubu, 1.1 milyar dolarla ihaleyi aldı. Rekabet Kurulu ve RTÜK de onaylarsa Çalık grubunun bu parayı, ödeme şartları çerçevesinde, TMSF'ye yatırması gerekecek.
Kabaca üç ay içinde bu finansmanı bulması lazım.

Finansman bulunacak mı?
Çalık grubunun aktif büyüklüğü 2.5 milyar dolar, cirosu ise 900 milyon dolar. Bu büyüklükten 1.1 milyar dolar çıkmayacağı için ortak ya da kredi yoluyla finansman bulacak...

Kabaca üç ay içinde Çalık grubu gereken finansmanı bulamazsa ne olur? TMSF Başkanı Ahmet Ertürk şu cevabı verdi:
- Evvela verdikleri 110 milyon dolarlık teminat yanar! İkincisi, yeni ihalede Sabah ve atv 1.1 milyar doların altında bir fiyatla satılırsa, aradaki farkı Çalık grubu öder!

Daha önemlisi ticari itibardır.
Çalık grubu mutlaka gereken finansmanı temin edecektir; zaten ön görüşmeleri yapmadan bu yükün altına girmezdi.

Dünkü Referans gazetesine göre, Çalık grubunun finansman danışmanlığını Credit Suisse yapıyor. Ortak ve kredi temini suretiyle finansman sağlama çalışmalarını Credit Suisse gibi dünya çapında itibarlı bir uluslararası finans kuruluşunun organize etmesi çok önemlidir. Yatırımın kârlı görüldüğünün bir işaretidir.

Türkiye'de 2008 yılında reklam pastası 4 milyar dolara çıkacak... İzleyen yıllarda da, Allah korusun, bir kriz olmazsa Türk ekonomisi ve reklam sektörü daha da büyümeye devam edecek...
Bunu finans çevreleri de görüyor elbette.

Profesyonel yönetim
Başbakan'ın damadının Çalık grubunda üst düzey yönetici olması, tabii ki eleştiriliyor. Ancak bu kadar büyük sermaye yatırılan bir kuruluşun yönetimi 'siyasi' değil, 'ticari' olmak zorundadır: Yani patronun istediğine göre değil, müşterinin, izleyici ve okuyucunun isteğine göre yayın yapmaya, profesyonelce yönetilmeye mecburdur...

Hiçbir medya patronu elindeki yayın organlarını manüple edemez. Ancak çok genel ve etik çerçeveler çizebilir.

Çalık grubu, Sabah ve atv'nin yönetiminde editoryal bağımsızlığa, profesyonelliğe dikkat ettiği sürece, ticari ve rasyonel davranmış olur, buna inanıyorum da... Çünkü aksini yapmak, milyar doları ve ticari itibarı riske atmak demektir!

Elbette ihalede daha fazla şirket olsaydı... Elbette yerli yersiz siyasi eleştirilere gerek kalmasaydı...

Ama medya grubunun devletin elinden çıkması iyi olmuştur. Medyaya yeni ve kurumlaşmış sermayenin girmesi şeffaflık bakımından sevindiricidir. Medyada dürüst rekabet artacak, bu da elbette iyi olacaktır.

Medya mahallesinin yeni sakini Ahmet Çalık'ı kutluyorum. Sabah ve atv çalışanlarına, meslektaşlarımıza başarılar diliyorum.

t.akyol@milliyet.com.tr