Biz Pasifik okyanusundaki etkinliğimizi tekrar temin edebilir ve "Kamran" askeri üssünü tekrar Vietnam'a konuşlandırabiliriz.
ABD için bu haber, Rusya'nın artık 90'lı yıllardaki durumunda olmadığını göstermektedir. Yani Washington, dünyada siyasi önderliği bir daha elde edemeyecek şekilde kaybettiğini görmektedir.
"Biz Vietnam ve Küba'da bulunan askeri üslerimizi ilga ettik ve ordu birliklerimizi Doğu Avrupa'dan çıkardık. Avrupa kıtasından nerdeyse tüm ağır silahlarımızı çıkardık. Bununla ne elde ettik? Romanya'da askeri üs, Bulgaristan'da askeri üs, Polonya ve Çek cumhuriyetinin stratejik öneme sahip bölgelerinde ABD'nin Hava Savunma Sistemleri," diye bir zamanlar Vladimir Putin bir açıklama yapmıştı.
Coğrafi olarak Vietnam'ın güneyinde, stratejik öneme sahip bölgesinde (Khanhoa eyaletinde) yerleşen Kamran yarımadasında 1980 yılının Nisan ayından başlayarak, Kamran Pasifik Okyanusu filosuna ait gemilerin (PMTO) maddi- teknolojik donanım birimi yerleşmekteydi.
İçerisinde büyük derinliğe ve genişliğe sahip olan Binba ve Kamran gibi limanları barındıran yarımada tehlikeli hava akımlarından doğal bir şekilde korunmuştu. Böylelikle de her türlü gemi orada konuşlanabilirdi. Üç sene bile geçmeden Pasifik Okyanusu filosunun gemileri, tüm gerekli alt yapıları ile beraber bölgeye konuşlandı.
Ancak 90'lı yılların başlarında Silahlı Kuvvetlerde yapılan reform ve ordu birliklerinin sayısının azaltılması sonucunda, filo ilga edildi. Limanda bulunan malzemelerin büyük çoğunluğu Vietnam devletinin eline geçti ve Rusya'nın kullandığı sahil, alan itibariyle ciddi manada azaldı.
Şu anda Rusya, Güney Çin denizi sahillerinde sadece şunlara sahiptir: Nadiren Rus savaş gemileri limana giriyor, havaalanının bir bölümü tarafımızdan kullanılıyor ve birkaç yüz Rusya vatandaşı orada çalışıyor. Hanoi, Moskova'dan Kamran askeri üssü için yıllık 200 milyon dolar kira istedi. Onlar taleplerinde ciddiydi. Rusya'nın da böyle bir parası olmadığı anlaşıldı ve nihayetinde de Hint Okyanusu'ndaki üssümüz, acil bir şekilde kapatıldı.
Hanoi, Kamran yarımadasından önemli miktarda, maddi gelir elde etme şansı kazandı. Hemen ardından Vietnam'ı, ABD'nin Pasifik okyanusunda bulunan silahlı kuvvetlerinin komutanı amiral Dennys Blar ziyaret etti. "Yankiler" Amerika ordusunun Asya'da yürüttükleri askeri operasyonlarını "maddi-teknik açıdan desteklemek için" Kamran limanı ve havaalanını kullanmak istediklerine dair bir teklif sundular.
Pentagon, Vietnam'a dönme karşılığında cömert bir ödeme planına hazır olduğunu duyurdu. Her uçağın kalkışı ve inişi için 5-7 bin dolar, her bir geminin günlük limanda bulunması karşılığında ise 10-15 bin dolar. Vietnam yetkilileri, sessizliğini korumaktalar. Ancak bu sükut uzun sürer mi?
Kamran'da bulunan askeri üs, Güney-Doğu Asya Pasifik okyanusu filosunun stratejik çıkarlarını gözetmek maksadıyla oluşturuldu. Filomuz, önemli bir okyanus filosu idi. Üs, çok önemli işlevi yerine getirmekteydi.
Birincisi askerlerimizin bölgede bulunması keşif uçakları, su altı gemileri ve nükleer denizaltılar aleyhinde faaliyet gösterme imkanı sağlıyordu.
İkincisi, filomuzun bölgede bulunması gerçeği, kendiliğinden bölgedeki genel durumu etkiliyor ve orada başgösteren olaylara müdahil olma imkanını sağlıyordu.
Bir zamanlar filomuzun gemileri, büyük bir istekle inşa ediliyordu. Bir kaide olarak, onlar ülkenin batı bölgesinde inşa ediliyor, oradan da ülkenin doğusuna naklediliyordu.
Onların bazı yerlerde mola verme ihtiyaçları hasıl oluyordu. Çünkü insanların dinlenmeye ihtiyaçları vardı. Hint Okyanusu'nda konuşlanan filonun askerlerine de ciddi manada katkıda bulunuluyordu.
Böyle bir imkana sahip olma bölgedeki kuvvetlerinin maddi giderlerini azaltmağa katkıda bulunuyordu. Yakıt ve diğer ihtiyaç duyulan maddeler tankerler ve uçaklarla götürülüyordu. PMTO'nun kendisi de çok iyi donanıma sahip idi.
Oluşan boşluk muhakkak ki doldurulacaktır.
Şayet Amerikalılara kullanma izni verilirse o zaman onlar modernizasyon yapacak, deniz köprüleri inşa edecek ve onu, anlaşmanın öngördüğü şartlar doğrultusunda kullanacaklar. Çünkü Kamran'daki durum tüm bögeye etki yapabilir.
Şunu da dikkate almamız gerekiyor ki, Vietnam hala sosyalist ülkedir ve orada zaman zaman ortaya çıkan sorunlar – bölgede sorunlu adalar meselesi mevcuttur – silahlı çatışmalara neden olabilir. Dolayısıyla da bölgenin Rusya filosuna ihtiyacı vardır.
Rusya'nın yükselişte olduğu bir zamanda, yani şu anda kendi güvenliğimizi temin etmek için her türlü şart mevcuttur. "Müttefiklerimiz" ise açık bir şekilde etrafımızı "vahşi yılanlar" gibi sarmaktadır. Milli güvenliğimizi sağlamamız sadece milli projelerle olmamaktadır. Milli projeler, insanların maddi durumlarını düzeltmek için gereklidir. Ancak geç kalırsak güneydoğu bölgesinden sıkıştırılmış olacağız. Doğu meselesi çok ince bir meseledir. Dolayısıyla da bir sabah uykudan kalkıp dostlarımızın bize ihanet ettiğini öğrenmektense, dostlarımızın ne söylediklerini bilmemiz çok daha evladır.
Güneydoğu Asya'nın önemli bölgesinde askeri kuvvetlerin bulunması onların keşif bilgileri ile donatılması Rusya'ya rahat siyasi manevralar yapma imkanı sağlayacaktır. Kamran meselesi, Küba Lurdes meselesinin de çözülmesine yardımcı olacaktır.
Bir kaide olarak, büyük masraflar olumlu sonuçlar doğuruyor. Güç ve enformasyon düşmanlara da dostlara da soğuk duş etkisi yapmaktadır.
Kaynak: Vladimir Anohin www.pravda.ru
Dünya Bülteni için çeviren: İbrahim Ali