Putin, Yeltsin'den aldığı kalemi Medvedev'e vermedi


 
 
Mayıs Perşembe gününden beri Rusya, başbakan olan eski devlet başkanı Vladimir Putin ile devlet başkanı olan eski başbakan Dimitri Medvedev tarafından oluşturulan ikili tarafından yönetiliyor.  
 
Yeni iktidarın yürürlüğe geçmesi bir İsviçre saati dakikliğiyle oldu. 7 Mayıs'ta Bay Medvedev yemin etti ve hemen sonra eski ustasını başbakanlık makamına önerdi. Başkanın yemin töreninin hemen ertesi günü, Putin'in adaylığı, çoğunluğu iktidar partisi Birleşik Rusya'ya mensup olan Duma'da milletvekilleri tarafından onaylandı. Bu son derece iyi hazırlanmış senaryonun ötesinde bir soru hâlâ yanıtını bekliyor: bu iki başlı yeni yapıda kim ne yapacak? Rus anayasası devlet başkanını bir nevi yetkisi sınırsız firavun yapmaktadır. Anayasaya göre devlet başkanı dış politikaya yön vermektedir, "kuvvet bakanlıkları" (ordu, içişleri, güvenlik teşkilatları) üzerinde son sözü söylemektedir, valileri, anayasa mahkemesi başkanını, merkez bankası genel müdürünü atama, başbakanı görevden alma ve meclisi feshetme yetkisine sahiptir. Putin ve Medvedev ne kadar güvence vermeye çalışırlarsa çalışsınlar, şüpheleri giderememektedirler. Bay Medvedev gerçek bir devlet başkanı mı yoksa akıl hocasının kuklası mı olacak? Güç merkezi nerede olacak: Kremlin'de mi hükümet merkezi Beyaz Saray'da mı?

Bay Putin'in teknik bir başbakanlık göreviyle yetinmeyip "milli lider" rolü oynamak istediğine kuşku yok. Bu eski KGB (Sovyet Siyasi Polisi) albayı, kilit görevlere yerleştirdiği "üniformalı adamlar" üzerinde etki ağını muhafaza edecektir. Devlette devamlılık adına aynı çizgi dış politikada da sürdürülecektir. Ve yine "güdümlü demokrasi" ilkesine de yeni devlet başkanı tarafından saygı gösterilecektir. Yeni devlet başkanının göreve başladığı 7 Mayıs tarihinde, gösteri yapmaları yasaklanan muhaliflerin tutuklanmaları, güdümlü yönetimin demokrasiye galebe çaldığını gösterdi. Bir de dolmakalem konusu var. Sekiz yıl önce Putin Rusya'nın yönetimini ele aldığında Boris Yeltsin önemli belgeleri imzalamak için kullandığı dolmakalemi kendisine armağan etmişti. Putin, Kremlin Sarayı'nı terk ederken bu simgesel öneme sahip dolma kalemi yeni devlet başkanı Medvedev'e teslim etmekten imtina edip yanında götürdü.
 
Kaynak: Zaman