PKK’nın kendini feshederek silah bırakmasının ardından, örgütün diğer ülkelerdeki yapıları gündeme geldi. Suriye’deki uzantısı olan PYD/YPG/SDG, Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonrası Ahmed Şara önderliğindeki yeni Şam yönetimiyle görüşerek bir anlaşma yaptı. Taraflar arasında imzalanan 8 maddelik mutabakat kapsamında, YPG/SDG militanlarının silahlarını Suriye yönetimine devrettiği ve bu kişilerin yeni kurulacak Suriye Ordusu bünyesine dahil edileceği belirtildi.
Anlaşmanın içeriğinde, Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren silahlı unsurların resmi güvenlik yapılarıyla bütünleştirilmesi, sınır bölgelerinin merkezi otoritenin kontrolüne bırakılması ve askeri hareketliliğin sona erdirilmesi gibi maddeler yer aldı.
PJAK: NE SİLAH BIRAKIRIZ NE DE FESHOLURUZ
PKK’nın İran’daki uzantısı olan PJAK (Kürdistan Özgür Yaşam Partisi), PKK’nın silah bırakma kararına uymayacağını duyurdu. PJAK Eş Başkanı Amir Karimi yaptığı açıklamada, “Biz PJAK olarak ne silah bırakacağız ne de kendimizi feshedeceğiz. PKK’nın fesih kararı kendilerini bağlar, bizi değil. PJAK’ın bu konudaki kararı farklıdır.” ifadelerini kullandı.
Karimi ayrıca, Abdullah Öcalan’ın çağrısını “Orta Doğu genelinde Kürt meselesinin çözümü için önemli ve olumlu bir adım” olarak değerlendirdiklerini belirtti. Ancak silahlı mücadelenin Tahran yönetimine karşı devam edeceğini söyledi.
PJAK'IN YAPILANMASI
2004 yılında İran’da faaliyete başlayan PJAK, İran-Irak sınırındaki dağlık bölgelerde etkinlik gösteriyor. Örgütün 2 ila 3 bin arasında militanı bulunduğu belirtiliyor. Güvenlik güçleriyle çatışmalara giren PJAK, hem Tahran, hem Ankara, hem de Washington yönetimleri tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.
PJAK, daha önce de defalarca silahlı mücadeleye devam edeceklerini duyurmuş, İran’ın batısındaki Kürt nüfusun haklarını savunduğunu iddia etmişti. Örgüt, PKK ile ideolojik ve örgütsel benzerlik taşımasına rağmen bağımsız kararlar alabileceğini vurgulamıştı.