Petrol karşılığı 'özgürlük'?

Libya'da yaşananlara geçmeden önce Afrika'nın başka köşesine ilginç bir ayrıntıya göz atalım. Güney Sudan, uzun yıllar süren bir iç savaştan sonra Kuzey'den ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Bu iç savaşın siyasal, ekonomik ve kültürel pek çok nedeni olmakla birlikte bir türlü uzlaşmayla sonuçlanamamasının sebebi farklıydı. Afrika'nın en büyük ülkesi olan Sudan bu yıl ikiye bölünmüş; özellikle zengin petrol yataklarının olduğu bölgeler Güney Sudan'da kalmıştı.

Dün Güney Sudan'a giden Amerikan Afrika kuvvetleri komutanı ziyaret sebebini "iki ülke arasındaki askeri işbirliğini geliştirmek" olarak açıkladı.

Diğer taraftan yeni petrol kaynakları bulunan Darfur bölgesinde de iç savaşın çıkması ilginçti. Kolonyalizmin bıraktığı sorunlar uygun zamanlama ile yeniden alevlendiriliyordu. Bir yana özgürlük isteyen halkların ve bu özgürlükleri destekleyen Batılı güçlerin, diğer yana otoriter yönetimlerin konulabileceği bir şablon olarak okunmaya çok uygun bir manzara. Güney Sudan bağımsızlığını kazanmış ve karşılığında petrolü istenmeyen ülkelerin kontrolünden kurtarılmıştı. Açıkçası petrol karşılığı bağımsızlık verilmişti.

Libya'da yaşananlara bakılınca söylem ve realite arasındaki büyük çelişki günlük haber akışı içinde kayboluyor. Özellikle Batılı basın organlarının itinayla seçtiği haber dili ve belli yönde yayınları gerçeğin üstünü örtüyor.

Altı aydır Libya'da bir iç savaş yaşanıyor. Nihayetine gelinmiş gibi görünen savaşta, taraflarca bu zamana kadar 15 bin kayıp verildiği açıklandı. Yani diktatör Kaddafi'ye karşı özgürlüklerini kazanmak isteyenlerle yönetimi savunan Libyalılar arasındaki çatışmalarda bu kadar can kaybı... Bingazi-Trablus hattında insanlar birbiriyle savaşırken ve NATO, muhalifleri desteklemek için hava operasyonları yaparak siviller dahil Kaddafi güçlerini bombalarken başka oyunlar da kuruluyordu. Kaddafi despotizmini yıkmak, özgürlüklerini kazanmak adına silahlandırılan insanlar birbirlerini katlederek geldikleri yolun sonunda, bu arada sahneye konan oyunu fark edecekler mi?

Kendileri Libya çöllerinde kardeş kanı dökerken Bingazi yönetimiyle hangi ülkenin daha iyi şartlarda petrol anlaşması yaptığını ya da Trablus düşerken hedefleri bombalayan RAF uçaklarının oynadığı kritik rolden dolayı İngilizlerin yeni yönetimden ne türden ayrıcalıkları şimdiden garantiye almış olduğunu...

DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ>>>