Pakistan demokrasisinin en acil ihtiyacı bağımsız yargı


 
Pakistan''da demokrasinin sağlamlaşması için, Müşerref'in görevden aldığı yargıçlar dönmeli. Bağımsız yargı, demokrasi ve iyi işleyen bir ekonominin belkemiğidir

Adaylara ve destekçilerine saldırı düzenlenmesini de içeren kampanyaya rağmen, Pakistan parlamento seçimlerini tamamladı ve muhalefet galip geldi. Şimdi demokrasiyi yeniden kurma işinin daha zor olan kısmına geçildi; seçimlerin, oy verilmeyen günlerde de anlam ifade edebilmesi amacıyla, ülkenin işleyiş şeklini değiştirmek. Devlet ve ordunun rolü büyük değişim yaşıyor ve istikrarı yeniden sağlamak, zor kararlar içeren karmaşık bir görev olacak.
İlk gerekliliklerden biri aşikâr: Demokrasi arzulayan her ülke gibi, Pakistan da bağımsız yargıya sahip olmalı. Pakistan, bunun neden böyle olması gerektiğinin örneğini çok kısa süre önce yaşadı: Devlet Başkanı Müşerref 2007 sonlarında Yüksek Mahkeme yargıçlarını, başkanlığının uzatılmasını onaylamaya istekli kişilerle değiştirmişti. Bu haftaki seçimlerden sonra ulusal meclisin yapısı büyük ölçüde değişecek. Fakat, Pakistan yargısı sorumluluklarını cezalandırılma korkusu yaşamadan yerine getirmeye hazır ve istekli hale gelene dek, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün önündeki bir dizi engel varlığını sürdürecek.
En gelişmiş toplumlarda bile, hükümetin farklı kolları ve bireyler arasında adil ilişki kurmak en zor dengelerden biridir. Fakat bu toplumlarda, ilgili herkes mahkemenin yetkisini tanıdığı için, zarar verici mücadelelerde bile bu ilişkiler istikrarlı kalır. Sağlam demokrasilerin ve ekonomilerin her tür siyasi çalkantıyı atlatmasının temelinde de bu yatar; zira, son sözü bağımsız yargıçların söyleceğinin bilinmesi güven yaratır.
1999'da iktidara gelmesine yol açan darbeden beri Müşerref'in sicili karmaşık. Fakat Yüksek Mahkeme'ye kurduğu komplo en büyük hatası. Müşerref bu hareketiyle, başkanlık dahil bütün kurumların meşruiyetinin altını oydu ve anayasal düzenin bazı unsurlarını baypas etmeleri için diğer taraflara kapıyı açtı. Muhalefet anayasal düzeni korumak, yeniden inşa etmek ve genişletmek istiyorsa, oyunu kuralına göre oynamalı; hatta Müşerref'in yararına olan kurallara bile uymalı. Kısa vadede delirtici olacak durumlara rağmen, yaratılan hasar uzun vadede ancak bu yolla tamir edilebilir.
Pakistanlı siyasetçilerin ortaya koyacağı örnek, çoğu benzer sorunlarla boğuşan Müslüman çoğunluğa sahip ülkeler için de hayati önemde. Bu ülkelerin bazılarında düzenli seçimler yapılıyor ama nitelikli yargıçların yokluğunda bu süreç anlam ifade etmiyor. Bu kişilerin yokluğunda, milyonlarca oy sadece kağıt parçasından ibaret kalıyor.

Kaynak: Radikal