ABD İslamabad'a acil yardım yapmazsa, kuzeyde ilerleyen Taliban bütün ülkede kanlı bir iç devrime yol açıp devleti çökertebilir
Pakistan kaosun uçurumunda ve Kongre de kritik bir konumda: Amerikalı yasa yapıcılar bu öldürücü süreci hızlandırabilirler, durdurabilirler veya işlerin tersine döndürülmesine bile yardımcı olabilirler.
Kongre'nin İslamabad'a acil yardımı ne kadar hızlı ve hangi şartlar altında vereceği, Pakistan hükümetinin ve ordusunun Taliban hücümuna direnme becerisini ve iradesini etkileyecek. Bu durum ayrıca Amerika'nın Pakistan ve bölgedeki imajını da etkileyecektir.
Başkan Barack Obama'nın ABD'nin Afganistan ve Pakistan politikasına dair stratejik değerlendirmesini açıklamasından beri, Pakistan'daki kötüleşen koşullar Afganistan'ı başkanın dış politika gündeminin tepesinden indirdi. Pakistanlılar, Afganistan'da olduğu gibi sadece Peştunlar arasında üslenmekle kalmayıp, Kaide ve Pencap, Sindh ve Belucistan'daki cihat yanlısı gruplarla da bağlantı halindeki bir Taliban'ın kuzeyde dörtnala ilerleyen isyanıyla çevrelenmiş durumda.
Bu durum, kuzeydeki Taliban hücumunun birkaç ay ayda ulus çapında bir harekete dönüşme potansiyeli taşıdığı anlamına geliyor. Şiddet şimdiden yayılıyor. Afgan ve Pakistan Talibanı da dahil bu cihat yanlısı grupların
çoğu geçmişte -küresel güvenlik, demokrasi ve sivil toplum pahasına- Pakistan ordusu ve istihbaratınca beslendi. Bush yönetimi Pakistan'a 11 milyardan daha fazla para pompalarken bu eğilimi gözardı etti. Paranın büyük kısmı orduya verildi, o da direniş yerine tarihsel düşman Hindistan'la savaşmak için silah aldı.
Ordunun Taliban'a karşı kısa süre önce başlattığı saldırı kısmen ABD baskısıyla ama daha önemlisi, kamuoyunda Taliban'a muhalefet yönündeki dramatik değişim tarafından tetiklendi. Pek çok kişi ülkenin kanlı bir devrimin tehdidi altında olduğunu anlamaya başlıyor. Fakat ordu ve hükümet hâlâ kapsamlı bir stratejiye sahip değil. Görüştüğüm yetkililer ülkenin iflas ettiğini ve direnişle savaşacak para olmadığını söylüyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Kongre'den Pakistan'ın ekonomisinin istikrarlı hale getirilmesi, yasaya itaatin güçlendirilmesi ve mültecilere yardım için 497 milyon dolarlık acil yardım talep etti. Savunma Bakanı Robert Gates de Pakistan ordusuna, ABD Merkez Komutanlığı'nca denetlenecek şekilde 400 milyon dolarlık yardım yapılmasını istedi. Bu yardımı yönetimin Irak ve Afganistan savaşları için istediği 83 milyar dolarlık yardımla bağlantılandırmak isteyen Kongre üyeleri tereddüt ediyor. Fakat gecikme tehlikeli. Kongre bu taleplere hızla izin vermeli, böylece Obama yönetimine de Pakistanlıları onların arkasında durduğuna ikna etmesi için gereken aracı sağlamalı.
Yardımın hızla sağlanması ve ABD helikopterlerinin Pakistan ordusunun kullanımına verilmesi Pakistanlıların azmini destekler. Orduyu da, ABD'nin geçen yıl önerdiği isyan karşıtı eğitime onay vermeye ikna edebilir (ordu Hindistan'a odaklandığı için bunu reddediyordu).
30 yıldır İslami militanların bu bölgede yaktığı ateş hakkında yazıyorum. Ülkemin, Kongre büyük resimden çok ayrıntılarla ilgilendiği için mahvolmasını istemiyorum. Evet, ordu, istihbarat servisleri ve hükümetin yaklaşımlarında köklü değişim yaşanması şart. Fakat yarın çok geç olacaktır. Pakistan'ın yardıma bugün ihtiyacı var. (5 Mayıs 2009)
Kaynak: Radikal