Tehlike ateşli, ani ve kapsamlı tepkide kendini gösterdi. Iraklı gazeteci Muntezar Zeydi ABD Başkanı George W. Bush'a el bombası atmadı veya ateş etmedi. Zeydi'nin yaptığı şu iki unsurla özetlenebilir: Bir çift ayakkabının atılması ve 'ey köpek' sözcüğü. Dramatik şaşırtıcılığına rağmen fiil sembolizmle sınırlı. Aslında bu tepkinin üzerinde durulması gerekiyor. Bu olay Arap ve İslam dünyasındaki ABD'ye karşı depolanan halk nefretini bir anda patlattı.
Acaba bu durum Amerika'daki iktidar sınıfının dikkatini çekiyor mu? Irak, Arap ve Müslümanların saldırgan süper güce yönelik nefretle dolu tepkisinin başlangıcı oldu. Halk öfkesi ışık hızıyla, bütün dünyayı şaşırtan bir biçimde Irak sınırından dışarıya çıktı.
Çok geçmeden, 200 Arap ve yabancı avukat mahkemeye çıkarılırsa Zeydi'yi savunmak için harekete geçti. Bağdat'ta Zeydi'nin serbest bırakılması için gösteriler yapıldı. Beyrut'taki siyasetçiler ve iletişimciler Irak hükümetini kahraman gazeteciyi bırakmaya çağırdı. Lübnan'daki siyasi partiler, gazeteciler sendikası binasında dayanışma toplantısı gerçekleştirdiler.
Lübnan parlamentosunda da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Zeydi'ye destek çıktı ve Bush gibi birine ancak ayakkabıyla taşlanarak veda edilebileceğini ifade etmeden önce, Zeydi'nin cesaretini övdü. Gazze'de Filistinli gazeteciler, akademisyenler ve aydınlar Zeydi'nin serbest bırakılması için hukuk, halk ve medya bazında hızla harekete geçilmesini talep ederek, Zeydi'yle dayanışma komisyonu oluşturulduğunu ilan ettiler.
Zeydi eski Mısır lideri Cemal Abdülnasır değil ve milli bir lider olmayı da arzulamıyor. O sadece bir Irak televizyonunun muhabiri. Bununla birlikte, Arap ve Müslüman halklar arasında bir günde Abdülnasır düzeyinde milli bir kahraman haline geldi. Peki niçin? Değişim söylemini yükselten yeni başkana hazırlanan ABD'nin bu sorunun üzerinde biraz olsun durması gerekiyor.
İspanya dışişleri bakanı Miguel Angel Moratinus bu soruya yanıt verdi. Ayakkabı olayını 'İslam dünyasının Amerikan otoritesine yönelik öfkesini ifade etmesi' olarak tanımladı. Barack Obama'nın, ABD'nin yerine müttefik bir Batılı ülke yetkilisinin açıkça dile getirdiği bu gerçek üzerinde durması uygun düşer. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Beyan, 20 Aralık 2008)
Kaynak: Radikal