Obama Maliki'yi zorluyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın daveti üzerine 23 Temmuz'da Washington'ı ziyaret eden Irak Başbakanı Nuri el Maliki, başkanın dikkatini Irak'ın iç anlaşmazlıkları yerine dış konulara ve ABD'yle ikili ilişkilere çekmeye çalıştı. Maliki Irak'ın iç meselelerine dair ayrıntıları ve sorunları geçiştirmeye çalıştı. İç meseleler bağlamında bütün yaptığı Irak'taki güvenlik şartlarının iyileştiğini hatırlatmaktı. Fakat Irak başbakanı, Bağdat'ın Amerikan güçlerinin kalma süresinin uzatılmasını isteyebileceğine de işaret etti. Maliki'nin, temmuz başında Bağdat'ı ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a etnik, mezhepsel ve dini oluşumlar arasındaki anlaşmazlıkların Irak'ın iç meselesi olduğunu söylediği biliniyor.
Hiç kimsenin bu konuya müdahale etme hakkı yok. Fakat 2011 sonuna dek bütün askerlerini çekmeye kararlı görünen Obama da, Maliki'nin Araplar, Sünniler ve Kürtlerle sorunların çözümünün dışarıda değil içeride olduğunu kabule hazır olmaması durumunda Irak'ı korkunç zorlukların beklediğini biliyor.
Bağdat'a dönünce tavır değiştirebilir
Obama bu bağlamda Maliki'yle görüşmesinde Irak'ın iç oluşumlarıyla sorunların siyasi ve barışçıl biçimde çözülmesi gerektiği üzerinde durdu. Obama bu çerçevede Maliki'yle yaptığı ortak basın toplantısında, Irak'ın petrol ve doğalgaz yasasının yanı sıra tartışmalı iç sınırlar meselesini ele aldıklarını vurgularken netti. Bağdat'taki merkezi yönetimle Erbil'deki bölgesel hükümet arasındaki anlaşmazlıkların petrol ve doğalgaz yasası taslağının geçmesini engellediği biliniyor. ABD başkanı bu bağlamda iç sınırlarla ilgili anlaşmazlıkların çözümünün Irak devletinin gelecekteki bütünlüğü açısından azami miktarda önem kazandığını ifade etti.
Aslında Obama Maliki'nin Kürtlerle anlaşmazlıklarını ele almakla yetinmeyerek, yeni Irak'ta büyük bir siyasi kandırılmaya maruz kaldıklarını hisseden Sünni Araplarla biriken anlaşmalıklara da değindi. ABD başkanı misafirini ulusal uzlaşıya yönelik adımları tamamlamaya ve bütün Iraklıları siyasete, hükümete ve güvenlik organlarına katılıma yönlendirmeye teşvik etti. Obama'nın bu teşviki, Maliki'nin Sünni Araplarla uzlaşması, güvenlik konusunda Amerikalılarla işbirliği yapmış olan Sünni 'Sahva Meclisleri'nin Irak güvenlik organlarına alınması ve Sünni siyasi grupların hükümete entegrasyonu için gerçek köprüler atması gerektiğine dair bir başka açık işaretti.
Acaba Maliki Amerika'nın mesajını anladı mı? Büyük ihtimalle evet. Zira Obama'yla görüşmesinin ardından Amerikan Araştırma Enstitüsü'nde bir konuşma yaptı ve elleri Iraklıların veya Amerikalıların kanına bulanmamış gruplarla ulusal uzlaşıyı devam ettireceğini söyledi. Ayrıca Kürtlerle anlaşmazlıkların ya anayasaya bağlılık ya da siyasi müzakerelerin yenilenmesi sayesinde çözüleceğini teyit etti. Bununla birlikte şu soru da yerinde: Acaba Obama Maliki'yi iç sorunları çözmeye yoğunlaşmaya ikna edebilir mi? Irak başbakanının Washington'daki sözleri bu yönde bazı işaretler verdi. Ancak
asıl önemli olan, aynı sözleri Bağdat'a döndüğünde de duymamız. (Kuveyt gazetesi Avan, 27 Temmuz 2009)

Kaynak: Radikal