Obama Ortadoğu'daki ılımlı İslamcılarla iyi geçinip bölgede demokrasiyi desteklemeli. Eğer ABD bölgedeki despot rejimleri desteklemeyi sürdürürse daha fazla sayıda genç terör örgütlerine katılır
Acaba müstakbel ABD başkanı Barack Obama Ortadoğu'daki ılımlı İslamcılara nasıl davranacak? Çoğu İslamcı'nın ve Arap rejiminin zihnini meşgul eden soru bu. Başkan George W. Bush bölgedeki skandal boyutlardaki hatalarına rağmen, ılımlı İslamcıların birçok Arap ülkesindeki yükselişinde önemli rol oynamıştı. Tıpkı Bahreyn, Fas, Irak, Mısır, Ürdün ve Cezayir de yaşandığı gibi. Tabii bu durum,
Hamas'ın 2006'da iktidara gelmesinin ardından ABD'nin özgürlükleri ve demokrasiyi desteklemekten geri adım atmasından ve reform trenini durdurmasından önceydi... Bazı Arap rejimleri, Obama'nın bölgede demokrasiyi desteklemesinden endişeleniyor. Bush'un yapılandırdığı bu gündem söz konusu rejimlerin nüfuzlarının tehdit edilmesi ve İslamcılarla çekişmelerinin ısınması anlamına geliyor.
İslamcılar Obama'nın Filistin sorununu çözmek veya İsrail'le komşuları Araplar arasındaki çekişmede nezih bir tavır almak için çalışmasıyla pek ilgilenmiyor. Ilımlı İslamcıların Obama'dan istediği üç şey var: İlki, bölgede demokrasiyi ve reformu desteklemeyi, iç uğraşlar ve ABD'nin bölgedeki
sorunları yüzünden göz ardı etmemesi. İslamcılar özgürlük ve demokrasi meselesinin Bush yönetiminin İran gibi başka dosyalarda kazanım elde etmek için Arap rejimlerini soyma aracına dönüşmemesini, ABD'nin diğer çıkarıylarla eşit seviyedeki stratejik çıkarı haline gelmesini istiyorlar.
İkincisi, İslamcılar Obama'dan kendilerini ABD'nin bölgedeki çıkarlarına bir tehdit olarak görerek endişelenmemesini, aksine onlara terörle savaşta önemli ortak olarak bakmasını istiyorlar. Bu nedenle bazıları Obama'dan, ABD'nin çıkarlarının despot rejimleri savunarak değil, reformcuları koruyarak ve onlara siyasi katılım imkânı vererek korunacağının farkına varmasını istiyorlar. Bazıları bölgedeki mevcut istikrarın gerçek değil, zayıf olduğuna ve gerçek bir siyasi değişim yaşanmazsa bölgenin sosyal ve ekonomik patlama tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına işaret ediyorlar.
Üçüncüsü, ılımlı İslamcılar Obama'dan hareketlerini felce uğratan baskıları durdurmaları için Arap ülkelerine baskı yapmasını istiyor. Zira Bush demokrasiyi desteklemeyi dondurması sebebiyle bu rejimlere insan haklarını çiğnemelerine ve tıpkı Mısır, Ürdün, Fas ve Tunus'ta olduğu gibi siyasi muhalefeti bastırmalarına yeşil ışık yakmıştı.
Fakat ben Obama yönetiminin ılımlı İslamcılarla bağlara fazla önem vereceğini düşünmüyorum. Ne kötü şans ki, Washington'daki birçok siyasetçi kendi çıkarları için tehdit oluşturabileceğini düşünerek Ortadoğu'da demokrasiyi destekleme konusunda istekli görünmüyor. Ayrıca birçok Amerikalı araştırmacı ve gözlemci ılımlı İslamcılarla bağlantıların olasılığından şüphe ediyor. Bunun sebebi ABD'ye dost olan Arap rejimleri öfkelendirmemek değil, ılımlı İslamcıların siyasi söyleminden ve demokratik değerlere bağlılığından şüphe etmeleri.
Ne var ki Obama yönetiminin çok iyi düşünmesi gereken soru şu: Ilımlı İslamcıların Arap siyasetinden uzaklaştırılmasının sonuçları ne ve bunun bedelini kim ödeyecek? Obama yönetimi ABD'nin ulusal güvenliğini korumanın yolunun ılımlı İslamcılara baskıdan veya bir kısmı düşmek üzere olan rejimleri desteklemekten geçtiğini düşünürse büyük hata yapar. Bu tavır aksine İslamcı gençlerin daha da öfkelendirebilir ve bir kısmını ABD'den intikam almaya çalışan şiddet yanlısı örgütlere katılmaya sürükleyebilir. O zaman 11 Eylül sabahı yaşananlara benzer korkunç olaylar görebiliriz... Acaba Obama bu dersin farkında mi?
Kaynak: Radikal