Moskova, ABD'ye karşı Suriye ve İran kartını da oynayacak

 

NATO'nun sınırlarına kadar genişlemesine karşı koymaya kararlı olan Rusya'nın, ABD'nin Polonya'yla imzaladığı füze kalkanı anlaşmasına yanıtı gecikmedi. Rusya, Esad'ın ziyareti sonrası Şam'a silah satışını yeniden başlatabilir

Yeni Kafkas savaşı bir kutuplaşma hali ortaya çıkardı ve bu durum bizlere, dünyanın Soğuk Bavaş yıllarında ABD'ye ve Sovyetler Birliği'ne bağlı nüfuz bölgelerine bölünmesini
hatırlattı. Hali hazırdaki kutuplaşma Polonya'nın Amerikalılarla füze kalkanı anlaşması imzalanmasıyla sınırlı değil. Aksine, Rusların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı Rusya'nın Arap dünyasıyla ilişkilerinde önemli değişimin yaşanmasına yol açabilecek
türden hassas ve ince bir zamanlamayla Moskova'ya davet ederek yanıt vermesiyle genişledi.

Suriye medyası Esad'ın Moskova ziyaretini iki ülke arasında farklı alanlardaki ilişkileri güçlendirme amaçlı bir çalışma ziyareti olarak tanımladı, ancak bu alanlara bizzat işaret etmedi. Fakat birçok rapor son aylarda dev silah anlaşmalarına değindi. Bu anlaşmalar gereği, Moskova Şam'ı İsrail ve ABD'nin zihnini meşgul edecek türden gelişmiş savunma sistemleriyle donatacak. Bu anlaşmalar geçen dönem boyunca gelgit konusu oldu. Fakat Rus yorumcular şu an İsrail'in Gürcistan'a yönelik askeri yardımlarının, Esad'ın özellikle Moskova'ya başarılı bir ziyaret gerçekleştirmesine zemin hazırladığını ve Suriye'nin, Gürcistan toprakları içinde bulunup Rusya'ya bağlanmak isteyen Güney Osetya ve Abhazya bölgeleriyle ilgili Kafkasya'daki çekişmede Rus bakış açısını açıkça desteklediğini ifade ediyorlar.

Suriye televizyonu bir Rus gazetecinin şu sözünü aktardı: "İsrail'in Rusya'ya yönelik savaşında Gürcistan'a verdiği önemli askeri yardımların, yakın gelecekte Rusya-İsrail ilişkileri üzerinde etkisi olacak. Ayrıca Moskova'nın Arap ülkelerine yönelik tavırları üzerinde de sonuçları olacak."
Rusya'nın şu an İsrail'le ilişkilerini gözden geçirme devresinde olduğu kesin. Ayrıca Arap ülkelerine ve özellikle de Suriye'ye silah satışlarını atırma yönünde bir eğilimi tercih ediyor. Moskova'nın Amerikan ve İsrail baskılarının sonucu olarak Suriye ve İran'a modern savunma sistemleri teslimatını durdurduğuna, ancak Kafkasya krizinin Ruslarda bu baskılardan kurtulmaları yönünde bir his oluşturduğuna işaret ediliyor. Yani Ruslar yakın zamanda Şam ve Tahran'a teslimi durdurulan silahların verilmesine olanak tanıyabilir.

İran da silah satışından payını alır
Hiç şüphesiz ABD'yle Polonya arasındaki sıcak ilişkileri, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Kafkas savaşının Rusya'yla Gürcistan arasındaki ilişkiler üzerindeki sonuçlarını ele almak için yapılan olağanüstü NATO toplantısından geldiği Varşova'da Polonyalı meslektaşıyla aynı uçaktan inmesi ifade etti. İki bakanın 10 Amerikan füze bataryasını bu savunma sistemini kullanacak 100 Amerikan askeriyle birlikte Polonya topraklarına yerleştirilmesine yönelik anlaşmayı imzalamaları, istedikleri silahları Suriyelilere ve hatta İranlılara teslim etme kararını kolaylaştıracak bir Rus öfkesine yol açacağı şüphesiz.
Moskova'nın bu füze kalkanının, Amerikalıların dediği gibi İran füzelerine karşı değil de kendisine karşı yöneltildiğini düşündüğü biliniyor. Fakat kimse ABD'yle Rusya arasında işlerin nasıl gelişeceğini ve karşılıklı intikam misillemelerinin nereye varacağını bilmiyor. Görünen o ki Moskova sınırlarına kadar genişleyen ve daha fazla genişleme tehdidinde bulunan NATO'ya karşı nüfuzunu savunmakta kararlı. NATO'nun genişlemesi eski Sovyet blokunda yer alan başka ülkeleri de kapsamakta.

 

Kaynak: Radikal