Mısır Ulusal Değişim Hareketi saflarında oluşan derin çatlaklar, değişim çağrısı yapanların Mısır siyasi hayatındaki durgun suları harekete geçirme noktasında sunabilecekleri katkıya büyük veya mütevazı umutlar bağlayan birçok kimse nezdinde hayal kırıklığına yol açtı.
Bu hareketin oluşturulmasına başlanılmasından itibaren oluşan değişim isteği, değişimin etkenlerini gerçekleştirme ve başarıyı garanti edecek faktörleri seferber etme gücünden daha fazlaydı. Ayrıca Mısır siyasetinde sorumluluk üstlenecek ve planlar yapacak lidere mutlak bağımlılıktan kurtulmak zor. Hatta modern toplumlarda siyaset üretmenin yaratıcı kolektif bir çalışma olduğunu bilen aydın elitler ve siyasi akıllar arasında dahi etraftaki ormanın yoğunluğundan kurtulmak istenmekte, ortak paydalar ve buluşma noktası aranmaktadır.
Değişim hareketi bağlamında yaşananlar ise siyasi reform çağrısı yapan, 'Yeter' hareketi, 'iktidarın babadan oğula geçmesi karşıtları' , 'nezih hür seçimler için' ve soldan sağa diğer siyasi akımlar gibi donukluk, yolsuzluk ve iktidarın tekele alınması haline yönelik öfkesini ifade eden dağınık gruplar, Baraday'ın şahsında kirlenmemiş bir hava buldular. Siyasi ve sosyal reform için açık eğilimler ve düşünceler taşıdılar. Bu düşünceler sokakları değişime direnen donuklaşmış ve kök salmış yıkıcı şartlarla mücadeleye götürecek güçlü bir liderlik arayışı etrafında toplanmasını sağladı.
Belki de hata tam olarak buradaydı. Zira bu adam kendisini başkanlık edeceği ve bu yolla rakiplerinin pohpohladığı gibi cumhurbaşkanlığı makamına sıçrayacağı bir değişim cemiyeti oluşturmaya hazır değildi. Cemiyetin oluşturulması önerisi şaşırttı açıkçası. İnsaflı her gözlemci uluslararası kulislerden ve diplomasinin dehlizlerinden gelen Baraday'ın şahsiyetinin halklara önderlik edebilecek ve rejimin güvenlik baskılarına ve takibine maruz kalacak tarzda olmadığını anladı. İktidarın yazarları kendisine uluslararası sıfatının, evrensel kişiliğinin ve gördüğü saygının, rejim tarafından denetim altına alınmasını, saldırıya ve karalanmaya maruz kalmasını engellemeyeceğini anlattılar. Ayrıca yıkık dökük topraklardaki reform çok çaba istiyor. Özellikle de kullanılabilecek araçların yokluğunda...
Ulusal Değişim cemiyetinin legal bir yapı alamayacağını ve örneğin bir hukuk cemiyeti gibi kaydını yaptıramayacağını düşünüyorum. Önünde parti yöntemini izlemek dışında bir seçenek kalmıyor. Aksi takdirde her faaliyeti rejim ve güvenlik için rahatsız edici olarak görülecektir. Önündeki yolun müstesna şartlar, rejimin sinirlerini geren parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri gölgesinde kasisleri artıracağı kesin. Görünen o ki Baraday, hedefler bir olsa da değişime ulaşmak için cemiyetin izlediği yolun dışında farklı bir yol izlemeyi seçti. Cemiyet yönetimi Baraday'ın yurtdışına çıkması ve ortadan sürekli kaybolmasının devamlılığı engellediğini düşünüyor. Baraday dışarıdaki konferanslarının ve sorumluluklarının reform amaçlı çabalarını garantili ve güvenilir olmayan şartların ortasında koruyacak bir kalkan oluşturacağını düşünüyor.
Bununla birlikte birçok bağımsız gözlemcinin tespitini dikkate almamız kaçınılmaz. Baraday'dan en azından halihazırdaki süreçte kendisinin ve değişim cemiyetindeki müttefiklerinin reform için birçok temel soruya cevap verecek bir strateji getirmesi istenmektedir. Önünde bir parti kurmaktan ve siyasi gündemini belirleyecek bir program hazırlamaktan başka bir seçenek olmayabilir. Seçimlere girme fırsatı verilse dahi toplanan imzalar sağlam bir zemin olacaktır. Bunun dışında reform çağrısı içeriksiz kalacak, donukluk ve geri kalmışlık yanlıları ilk turu kazanmış olacaktır.
Mısır gazetesi El Şuruk, 9 Haziran 2010
Kaynak: Zaman