Mısır'da bugün askeri darbe üzerine bahis oynayanlar, Mısır ordusunun egemen unsurlarını tam anlamıyla bilmiyorlar demektir. Çünkü Mehmet Ali Paşa döneminde kurulan profesyonel Mısır ordusu, milli bir geçmişe sahiptir. Firavunlar döneminden bu yana ordunun ilk görevi ülkesini ve vatandaşlarını harici düşmanlardan korumak olmuştur.
Mısır ordusunun tarihi, meşruiyete bağlılık tarihidir. Bu bağlılık, modern çağda yalnızca iki kere bozulmuştur. İlkinde, Prens Ahmed Fuad'ın iktidarı ele alması için Kral Faruk'a karşı yapılan darbede rol almış, ikincisinde ise silahlı kuvvetler yüksek konseyinin, ordunun egemen olması için dönemin cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'ten iktidardan vazgeçmesini talep etmiştir. Modern dönemin asker tarihçilerinin ileri gelenlerine göre, her iki durumda da ordu yöneticisine olan bağlılık yeminini, daha büyük ve önemli olan vatana bağlılık yeminleri için bozmuştur.
Bugün Mısır ordusu istikrarını aşağıda sunulan bir dizi ilkelerle korumaktadır:
Ordu halktan oluşmaktadır ve sadece halkına bağlıdır.Ordunun pozisyonlarından herhangi birisini hareket ettiren her şey, hukuki ve kanuni çatı altındadır.Ordu daha önceden de olduğu gibi kışlasından çıkma peşinde değildir. Çünkü bu deneyim gerek askerler gerekse subaylar için yüksek derecede enerji ve psikolojik hazırlık gerektiren bir durumdur.
Ordu bugün maalesef yaralanmış durumda. Çünkü bazıları ordunun vatanına olan hassasiyetinin büyüklüğünü takdir edebilmiş değil. Hatta öyle bir dönem gelmiştir ki, Mısır ordusu ve ülke güvenliğinin bekçileri olan generaller kulaklarıyla ordu idaresinin düşmesi gerektiği sözlerini duymuşlardır.
Ordu şu ana kadar gerçek cephanelerle ve tüm silahlarıyla Mısır topraklarında 38'den fazla tatbikat düzenleyerek profesyonel bir reaksiyon için askeri operasyonlara verdiği öneme vurgu yapmıştır.Mısır ordusu Sudan, Libya ve Gazze sınırlarında neler olup bittiğini çok iyi takip etmektedir. Aynı şekilde Hürmüz Boğazı ve Süveyş Kanalı için oluşabilecek tehtidleri gözlemlemekte, İran'ın askeri tatbikatları ve bölgeye yönelik projeleri üzerinde de titizlikle durmaktadır.
Bütün bunların hepsi, Mısır ordusunun geçiş döneminde lehine ve aleyhine olan şeyleri çok iyi idrak ettiğini gösteriyor. Bu nedenle ordu ülkede hiçbir kuvvetle çatışmaya yanaşmaz. Çünkü bu sefer sokaklara inerse ülkesiyle "yeni bir mihirle yeni bir evlilik sözleşmesi" yapacağını biliyor.
Kaynak: Şarku'l Avsat
Dünya Bülteni için çeviren: Tuba Yıldız