McCain'in henüz pek gündeme gelmeyen dış politika vizyonu Bush'unkinden farklı değil. Cumhuriyetçi adayın vizyonu askeri manzumelerden oluşuyor
Yeni ABD başkanının elinde dış politikada taze bir başlangıç yapmak, ülkenin prestijini yeniden inşa etmek ve Bush'la geçen sekiz yıl boyunca dibe vuran imajını düzeltmek için altın bir fırsat var. Bu başkan ulusal güvenliği en büyük önceliklerinden biri mahiyetinde vurgulayan Cumhuriyetçi aday McCain olursa, bir üçüncü Bush dönemiyle karşı karşıya mı kalacağız?
McCain'i bir kalıba sokmak kolay değil. ABD'deki en önemli dış politika tartışmalarının bazılarında doğru yerde saf tuttu: Bush yönetiminin işkenceyi kullanmasına karşı çıktı, göç konusunda liberal bir tavır sergiledi, iklim değişikliğiyle mücadelede daha güçlü önlemleri savundu.
ABC News ile Washington Post'un bir anketinde, McCain'in dünya olaylarına hakkında Obama'dan daha bilgili olduğunu söyleyenlerin oranı 41 puan daha fazlaydı. Bu sonuçta aralarındaki yaş ve deneyim farkının payı olduğu ve asıl yarışın daha başlamadığı hatırda tutulsa bile, manzara şaşırtıcı. Demokrat yarışı nedeniyle McCain'in fazla ele alınmayan sicili iç açıcı değil. Cumhuriyetçi aday gri alanlardan ziyade siyahla beyazı tercih ediyor. Sünnilerle Şiileri sürekli karıştırması ayrıntıya çok takılmadığını gösteriyor.
'Vizyon'u, siyasi programdan ziyade temenni listesi gibi. Dış politikaya dair söyledikleri, ABD'nin İslamcı cihatçılığı mağlup etmek için ihtiyaç duyduğu meşruiyeti tekrar tesis etmenin yollarından ziyade, askeri 'manzumelerden' oluşuyor. McCain Irak savaşını hep destekledi -ki bu savaşın ABD'nin en büyük dış politika felaketi olduğu söylenebilir. Felaketin derinliğini idrak edenlerden farklı biçimde McCain ABD'nin kazanmakta olduğuna inanmış görünüyor. Bush'un izinden gitmeye hevesli izlenimi veriyor ve İran gibi hasımlarla temas öneren Obama'yı üstü kapalı da olsa teslimiyetçilikle karalıyor. Obama haklı: Irak'ta başarı şansı varsa bu İran dahil Irak'ın komşularıyla teması gerektiriyor.
McCain'in demokrasiler ittifakı fikri cazip görünse de, BM'yi bertaraf edip İran karşıtı bir koalisyon inşa etme girişimine benziyor. Bu Batı'nın Kuzey Kore veya küresel ısınma gibi konularda işbirliğine ihtiyaç duyduğu Çin ve Rusya'ya yönelik gereksiz bir kışkırtma. Bush yıllarının politikalarını sürdürmek ABD ve dünya için felaket olur. Obama McCain'in tecrübesinden yoksun olabilir, fakat başarısızlık sayfasını kapatma vakti geldiğini söylerken haklı.
Kaynak: Radikal