Mansur Hadi, kar gibi eriyor

Yemen geçici Cumhurbaşkanı Abdu Rabbuh Mansur Hadi’nin hiç dostu yok ya da bu yöndeki rezervlerini tüketti.O ise düşmanlarını birbirine düşürerek, kapıştırarak yoluna devam etmenin, ayakta kalmanın hesabını yapıyor. Bu hesap tutabilir mi?  

Hadi’ye endeksli oyunun son perdesine yaklaşıldığı söylenebilir. Hadi’nin suyu ısındı. Bu süreçte Husiler (Ensarullah) Yemen’i Husileştirme yolunda büyük mesafe katettiler. Şimdi Hadi’yi bir süre daha vitrinlik olarak kullanabilirler. Hadi’nin görevinden uzaklaştırılması sadece vakit ve an meselesi. Yemen’de cumhurbaşkanını koruyacak hiçbir mercii yok. Bununla birlikte Husilerin böyle bir siyasi şemsiyeye ihtiyaçları var. Aksi takdirde, siyasi meşruiyetten tamamen yoksun kalacaklar. Bu durumda Yemen’in İran’ın örtülü işgali altında görüntüsü pekişmiş olacaktır.  Husiler bu aşamada bunu istemezler ve bu durum muhtemel bir bölgesel müdahaleye zemin hazırlayabilir.   

Yemen’de Husilerin silahlı bir biçimde ülkeyi kontrol etmeleri temel mesele olmakla birlikte ülkede herkes herkesle çekişmeli bir halde bulunuyor. Ali Abdullah Salih kendisinin azledilmesini hazmedememiş buna neden olanlardan intikam alma derdine düşmüştür. Bunların başında da eski yardımcısı Hadi geliyor. Bu nedenle de Husilerle intikam amaçlı bir ittifaka girmiştir.

Yemen’de devlet Husilerle 6 defa savaşa girmiş ve her defasında biraz daha gevşeyerek savaştan çıkmıştır. Bütünlüğünü ve merkeziyetini kaybetmiştir. Hatta varlığını anlamlı kılmak için Husi meselesini Yemen’in başına saranın Ali Abdullah Salih olduğu Yemen’de genel bir kanaattir.

*

Ali Abullah Salih  ‘benden sonra tufan’ anlayışı gereği veya geri gelme umudunun son kırıntısıyla Husilerle açık bir ittifaka girmiştir. Abdu Rabbuh Mansur Hadi ise Husilere Sanaa’nın kapılarını açan kişidir. Bunun nedenlerinden birisi, içeride İhvan yanlısı Islah hareketine dışarıda da Körfez ülkelerinin vurdumduymazlığına öfke olabilir. Bununla birlikte şimdi Husiler inisitayifi ele geçirmiş bulunuyorlar. Hadi’yi istedikleri gibi çekip çeviriyorlar.

Bunun ötesinde Yemen’de çapraz kavga devam ediyor. Ali Abdullah Salih, Hadi ve siyasi danışmanı İryani’yi Milli Kongre Partisinden attı. Bunu intikam için yapsa da getirisinden ziyade götürüsü var. Zira Güney ve orta Yemen’de İryani’nin hatırı sayılır bir destek tabanı ve ağırlığı bulunuyor. İryani’nin atılması partiyi aşındırır. Altını boşaltır. İryani, Hadi’nin akıl hocasıdır. Ali Abdullah Salih bu adımıyla birlikte İryani yanlılarını Milli Kongre Partisi çatısı altından kaçırmaktadır.  

*

Husiler Yemen’i kendilerine göre stabilize etmek ve rakiplerinden kurtulmak niyetindeler. Bunu da Hadi üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Husiler, Hadi’yi kullanarak Yemen’i  kendileri için dikensiz gül bahçesi çevirme planı içindeler. Bundan dolayı Halit Bahhah hükümetinde bazı isimleri istemiyorlar. Bunlar Islah hareketiyle bağlantılı bakanlar.  

Husiler hem askeri olarak hem de siyasi olarak rakipleri  olan Müslüman Kardeşler hareketine bağlı Islah Hareketini tasfiye etmenin peşindeler. Askeri kanadı  Ali Muhsin Ahmer üzerinden zayıflattılar. Hadi’den siyasi kanatlarını da budamasını ve tamamen hükümetten atılmalarını talep ediyorlar. Bu nedenle de  Hadi’ye zaman zaman gözdağı veriyorlar. Şantaj üzerinden Hadi’yi sıkıştırıyor, talimatlarına boyun eğdiriyorlar.

Hadi’nin de elinde fazla kart kalmadı.  Çar naçar dediklerine boyun eğiyor.  Yemen’i yüzde 80 itibarıyla da Husileştirmeyi başardılar.  Hadi’nin önünde fazla seçenek kalmadı.  Düşmanı düşmana kırdırma siyasetinin sonu göründü. Manevra alanı tıkandı ve daraldı.  Savunma Bakanlığını basan Husiler, Hadi’ye de tehdit savurdular; "Ya bu deveyi güdersin ya da bu diyardan gidersin" seçeneğini dayatıyorlar.   

Savunma bakanlığını basarak gözdağı veriyorlar, sonunun askeri danışmanı Ali Muhsin Ahmer gibi olacağını da ima ve ihtar ediyorlar.   Hadi, Husiler açısından hala işlevsel. Uysal ve zararsız hale gelmesiyle siyasi hayatı biraz daha uzayabilir.  Onun sütresi sayesinde son rakiplerinden de kurtulabilirler.  

Mesele uzarsa zayiatları artabilir. Yıpranma içine girebilirler. Zira Redaa bölgesinde girdikleri çatışmalarda en az 500 silahlı unsurlarını kayıp verdiler.  Bununla birlikte Husilerin ilerleyişiyle birlikte Hadi hem çaptan hem de bölgedeki hatırlı ülkelerin gözünden düşmüş bulunuyor.  

Yemen meselesi epeyce karışık. Lakin Arap Baharında gördüğümüz gibi oyu olan değil de, silahı olan sonucu belirliyor.