Lübnan'da neler oluyor ve kim bu Fethu'l-İslam?

Lübnan'ın kuzeyinde Sünnilerin kalesi Trablus kentindeki Nehru'l-Barid Filistin mülteci kampı çevresinde Lübnan ordusuyla Fethu'l-İslam üyeleri arasındaki çatışmalarda şu ana kadar 11 Lübnan askeri ve 3 Fethu'l-İslam üyesi hayatını kaybetti.

 

Kim bu Fethu'l-İslam?.

 

Amacı ne?

 

Bu sabahki olaylar nasıl patlak verdi?

 

Resmi rivayete göre Fethu'l-İslam üyelerinden bazıları bir banka soygunu girişiminde bulundular. Kameraların tespit ettiği araç izlenip soygun girişiminde bulunanların saklandığı daireye Lübnan güvenlik güçleri tarafından baskın düzenlendi. Fethu'l-İslam üyeleri de buna karşılık Nehru'l-Barid mülteci kampı yakınlarındaki Lübnan ordusu mevzilerine saldırdılar.

 

Fethu'l-İslam basın sözcüsü ise bu rivayetin asılsız olduğunu ve uzun süredir kendilerine aleyhine bir kampanya yürütüldüğünü söylüyor.

 

Fethu'l-İslam, geçen yıl Kasım ayında Filistin Fethu'l-İntifada örgütünden ayrılarak kuruldu.

 

Fethu'l-İntifada ise el-Fetih'ten ayrılarak kurulmuştu.

 

Fethu'l-İslam'ın lideri olduğu söylenen Şakir El-Absi hakkında, Ürdün'de Amerikalı bir diplomatın öldürülmesiyle ilgili davada 2002'de gıyabında çıkmış bir idam kararı var.

 

Aynı davadan Ebu Mus'ab Ez-Zerkavi'ye de idam kararı verilmişti.

 

Fethu'l-İslam'ın Nehru'l-Barid mülteci kampı ve çevresinde en az 300 üyesinin bulunduğu tahmin ediliyor.

 

Fethu'l-İntifada, Suriye yanlısı bir örgüt...

 

Bu nedenle bazıları, özellikle de Lübnan'daki Suriye karşıtları, Fethu'l-İslam'ı Suriye istihbaratıyla bağlantılandırıyor.

 

Şam ise bu iddiaları reddediyor.

 

Fethu'l-İslam, 11 Mayıs'ta yayınladığı bildiride, Suriye güvenlik güçlerinin Irak'a sızmak isteyen 4 Fethu'l-İslam üyesini öldürdüğünü ve "Tağutun askerleri" olarak nitelendirdiği Suriye güvenlik güçlerinden intikam alınacağını söylüyordu.

 

El-Kaide'nin Lübnan'a ve Filistin'e sızma faaliyetleri içerisinde olduğu Arap basınında uzun süreden beri yazılıp çiziliyordu.

 

Filistin'de İsrail askerinin kaçırılması eylemine katılan Ceyşu'l-İslam örgütü ve Lübnan'da Fethu'l-İslam El-Kaide'nin kolları olarak gösteriliyordu.

 

Bu ne kadar doğru, henüz net olarak bir şey söylemek zor...

 

Fakat Fethu'l-İslam sözcüsünün bugün televizyona yansıyan açıklamalarına bakılırsa, örgütün El-Kaide'den düşünce olarak uzak olmadığı görülüyor.

 

Bugünkü çatışmaların ardından El-Cezire kanalına telefonla bağlanan Fethu'l-İslam sözcüsü Ebu Süleym, örgütün hedefini "Mescid-i Aksa'yı işgalden kurtarmak" ve "Lübnan'da haksızlığa uğrayan Sünnilere destek olmak" olarak açıkladı.

 

Tabii burada, Fethu'l-İslam'ın bu çıkışını, Fethi Yeken cemaati dışındaki Sünnilerin desteğini arkasına alan ve Lübnan'da Sünnileri temsil iddiasında bulunan Hariri cephesine yönelik bir saldırı olarak yorumlamak da mümkün...

 

Lübnan Hükümeti, Şubat ayında Beyrut'un doğusundaki Hıristiyan bölgesinde iki otobüse düzenlenen bombalı saldırıdan Fethu'l-İslam'ı sorumlu tutuyor.

 

Fethu'l-İslam ise bu suçlamayı kabul etmiyor ve saldırıları üstlenmiyor.

 

Lübnan'daki Suriye karşıtları ve Fethu'l-İslam'ı Suriye ile bağlantılandıranlar, bu sabahki çatışmaları Hariri cinayetine bakacak uluslararası mahkemenin engellenmesi girişimi olarak değerlendiriyorlar.

 

Başbakan Fuad Es-Senyora, Hariri cinayetine bakacak uluslararası nitelikteki mahkemenin kurulması için ülke içinde gösterdikleri çabanın sonuçsuz kaldığını belirterek BM Güvenlik Konseyi'nden mahkemenin kurulumasını mecburi kılan bir karar çıkarılmasını talep etmişti.

 

Güvenlik Konseyi de bu yönde bir karara hazırlanıyordu.

 

Suriye karşıtlarına göre, bugün yaşananlar, kararın çıkması halinde Lübnan'ın karmaşaya sürükleneceği yönündeki tehditlerin bir parçası...

 

Bu noktadan hareketle, Suriye istihbaratı ile El-Kaide'nin bir uzantısı olduğu öne sürülen Fethu'l-İslam arasında adı konulmamış bir işbirliğinin var olduğu söylenebilir.