İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu son birkaç hafta içinde ikinci defa, sertlik yanlısı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’la arasına mesafe koyduğuna dair açıklama yapmak zorunda kaldı. Bu açıklamalardan sonuncusu, Lieberman’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı ve sınırların ayarlanması yoluyla Arapların İsrail’den çıkarılması çağrısında bulunduğu konuşmasına yanıt olarak yapıldı; açıklamada, kısa ve özlü bir biçimde bunların İsrail hükümetinin görüşleri olmadığı belirtiliyordu.
Netanyahu’nun Lieberman’ın BM’ye ne söyleyeceğini bilmediği savı doğru değil: Toprak üzerindeki gerçekler bize bunun tersini gösteriyor. İnternete erişimi bulunan herkesin yanı sıra, Amerikalıların Barış Şimdi örgütü için hazırladığı ve Batı Şeria’daki yerleşim faaliyetlerinin sürekli güncellenen bir haritasını görmenize imkân tanıyan bir uygulama sağ olsun, iPhone’u olanlar, gerçeğe en yakın önerinin Lieberman’ın planı olduğunu görüyordur.
Filistinlilerin hareket özgürlüğü yok Şu an 1967’den bu yana işgal altında bulunan Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaklaşık 500 bin yerleşim var. Büyük yerleşimler doğuya uzanıyor, Batı Şeria’yı ortadan ikiye keserek kuzeyi güneyden ayırıyor. Bu yerleşimler tarıma en elverişli ve suya en çok erişimi bulunan toprakların üzerinde bulunuyor; aralarındaki geçiş de sadece yerleşimcilere ayrılan yollarla sağlanıyor. Ordu koruması altındaki yerleşimlerin dışındaysa, muazzam sayıdaki kontrol noktasını ve çevirmeleri aşmak zorunda bırakılan Filistinlilerin hareket özgürlüğü ciddi biçimde kısıtlanıyor.
Bunlar, genel olarak ‘toprak üzerindeki gerçekler’ diye tabir eden durumu anlatıyor. Dolayısıyla Netanyahu’nun ofisinin Lieberman’ın görüşlerinin duruma ‘yardımcı olmadığını’, hatta tehlikeli olduğunu söylemesi kafa karıştırıcı; zira son 50 yılda İsrail’de art arda iktidara gelen hükümetler boyunca tam da Lieberman’ın görüşü baskın gelmişti.
Yerleşimcileri hükümet teşvik ediyor
İsrail hükümeti yerleşim inşaatlarını, istese bile kontrol altına almakta zorlanacağı türden kaçınılmaz bir güç olarak sunuyor. Gerçek şu ki, yerleşimciler Batı Şeria’da inşaat yapmaya fiilen teşvik ediliyor; İsrail hükümetinin yardımları ve sunduğu finansal kazanımlar sayesinde inşaat çekici hale getiriliyor.
Lieberman’ın BM’de bu şekilde konuştuğunu duymak rahatlatıcı. İsrail Dışişleri Bakanı’nın sözlerinin dayandığı üzücü hislere ve bunları harekete geçiren ırkçılığa rağmen, Netanyahu’nun bir şeyi söyleyip ardından tümüyle farklı bir şekilde hareket ederek sergilediği ikiyüzlülük bundan çok daha çirkin.
Lafla peynir gemisi hiçbir zaman yürümez. Netanyahu hükümetinin sözleriyle eylemlerinin yarattığı gerçeklik üzerinde bir ayrım yapmak isteyen herkes, Batı Şeria’daki yerleşimlerin haritasına şöyle bir göz atmalı. İsrail hükümetinin bir Filistin devletine dair gerçek vizyonu bu haritada yatıyor ve baktığımızda, Netanyahu’nun desteklediğini iddia ettiği şeyi değil, Lieberman’ın versiyonunu görüyoruz. (Lübnan’da İngilizce yayımlanan gazete, genel yayın yönetmeni, 30 Eylül 2010)
Kaynak: Radikal