Hafta sonu Kuzey Irak'ta en başta Türkiye'yi olmak üzere tüm bölgeyi yakından ilgilendiren bir seçim gerçekleşti. Henüz seçim sonuçları açıklanmadı. Ama bu seçim, 2005'ten sonra bölgede nasıl bir siyasi dönüşüm yaşandığına dair önemli ipuçları verecek.
Aynı zamanda bu seçimle birlikte, uzun zamandır Kürtler adına sahnede olan önemli aktörlerin, yollarına ne kadar devam edebileceklerini öngörme şansımız olacak. Ya da denklemi değiştirebilecek yeni aktörlerin olup olmayacağını tartışmak için bazı verilere sahip olacağız.
* * *
Bu seçimden Mesut Barzani ve Celal Talabani'nin güç kazanarak çıkması beklenmiyor. Her ne kadar kendi aralarında yıllarca devam eden çekişmeyi bir kenara bırakmış gibi görünseler de, bu ittifakın seçimler sonrasında aynı düzeyde devam etmesi zor görünüyor.
KDP-KYB arasındaki ittifaka göre yeni hükümetin başkanlığının Behrem Salih'e verilmesi gerekiyor. Bu da yaklaşık 10 yıldır aynı pozisyonu sürdüren Neçirvan Barzani'nin geri çekilmesi anlamına geliyor.
Ancak bölgeden gelen haberler, Neçirvan Barzani'nin görevde kalmakta ısrarlı olduğu yönünde. Muhtemelen parlamentoda güç kaybedecek olan KDP-KYB ittifakının bu sorunu nasıl çözeceği ise belirsiz.
Uluslararası ilişkilere daha açık bir profile sahip olan Behrem Salih'in, yeni dönemde Türkiye ile ilişkilerde önemli rol oynayacağını söylemek de mümkün.
Ancak şu ana kadar geleneksel çizgide Barzani ailesiyle 'iş tutan' Türk devlet bürokrasisinin, bu değişime nasıl ayak uyduracağını da izlemek gerekiyor. Kürt bölgesindeki bu değişim sinyallerinin, en azından Dışişleri ve MİT tarafından yakından takip edilmesi bir avantaj gibi kabul edilebilir.
* * *
Mesut Barzani, bu seçimlerden yine bölgesel yönetimin başkanı olarak çıkacak. Daha önce parlamento seçmişti, bu defa halkoyuyla gelmiş olacak. Ancak bu defa koltuğunda eskisi kadar rahat oturamayacağı çok açık.
'Kerkük Kürdistan'ın parçasıdır' gibi sloganları canlı tutmaya çalışsa da, Barzani yeni dönemde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını en iyi bilenler arasında yer alıyor.
* * *
Erbil, Kerkük ve Süleymaniye'yi kapsayan son ziyaretim sonrasında, Talabani'nin KYB'sini ciddi oranda güç kaybettiğini, KDP'nin bunu değerlendirmek için kendi dindar-muhafazakar görüntüsünden sıyrılmaya çalıştığını yazmıştım. Bu durumun özellikle İslamcı olarak tanımlanan Kürt hareketinin gücünü artırabileceğini de ifade etmiştim.
KDP içinde bu sancı devam ediyor. Bu da her geçen gün Barzani ailesi içindeki iktidar çekişmesini derinleştiriyor. Ancak KYB'deki çözülmeyi siyasi fırsata dönüştüren Noşirvan Mustafa oldu. Bir dönem KYB'nin en önemli ikinci ismi olan Mustafa, seçimlere 'Değişim' listesiyle girdi ve sadece Süleymaniye'de değil, Erbil'de de büyük ilgiyle karşılandı.
Son gidişimde Noşirvan Mustafa ile de görüştük. Sakin, ama iddialı bir portre çizmişti bize. Şimdi ciddi bir muhalefet adayı olarak diğer iki Kürt liderin uykusunu kaçıran bir aktör haline geldi. Sıkıştıkları zaman İslamcı Kürtleri, Amerikalılara şikayet etmek kolaydı. Ama Noşirvan Mustafa'nın portresi buna izin vermiyor.
* * *
Seçim sonuçları iki güne kadar açıklanacak ve Türkiye'yi, özellikle de 'Kürt meselesi'ni içine alacak şekilde tartışmaya devam edeceğiz.
Kaynak: Star