Kuzey Denizi

 

Çöl sıcaklarından bunaldığımız sırada Colarado'daki Amerikan Ulusal Kar ve Buz Bilgi Merkezi'nden gelen, 'insanlık tarihinde ilk kez Kuzey Kutbu'ndaki buz tabakasının tümüyle suya dönüşebileceği' haberleri ürkütücüdür.
Milliyet haberi, Heybeli'de mehtap sefasını çağrıştıran bir fotoğrafla kullanmış.
Bu yaz, tamamen sularla kaplı bir Kuzey Kutbu'yla karşılaşma olasılığının yüzde 50/50 olduğu belirtiliyor.
Küresel ısınmanın en çarpıcı sonuçları Kuzey Buz Denizi'nde yaşanıyor. Buzların erimesi sonucu, birkaç yıl önce Pasifik'e denizden geçiş yolu açıldı. Bilim çevreleri iyimser bir tahminle 5-10 yıl içinde kutup noktasında hiç buz kalmayacağını öne sürüyorlardı. Bundan önceki takvimler, 2080'i gösteriyordu.
İngiliz The Guardian gazetesi, Colarado'daki merkezin son bilimsel analizlerini, 'Düşünmesi bile imkânsız geliyor ama insanlık tarihinde ilk kez Kuzey Kutbu'nda hiç buz kalmayabilir. Buz Denizi eridiğinde kutup noktasına tekneyle gidilecek ki, küresel ısınmanın gezegen üzerindeki etkisi konusunda bundan daha endişe verici bir şey olamaz' diye yazdı. Amerikan Ulusal Kar ve Buz Bilgi Merkezi uzmanı Mark Serreze, 'Bilimsel açıdan Kuzey Kutbu sadece yeryüzünde bir nokta. Ama sembolik önemi çok büyük. Kuzey Kutbu'nda su değil buz olması gerekiyor' diye konuşmuş.
Geçen yıl yaşanan, tüm zamanların en büyük erimesinin ardından temmuz ve ağustosta kuzey denizindeki ince buz tabakasının tümüyle suya dönüşmesi ihtimali kâbus gibi.
ABD'li çiftçilerin 'kovan sönmesi sendromu' diye adlandırdıkları 'arıların yok olması' da felaket senaryolarının bir başka göstergesi. Arıların polen taşıyıcı misyonu, çiçekli bitkilerin, tarım ürünlerinin yetişmesinde, hayatın sürmesinde önemli etken. Amerikalı arıcılar, 2006 yılından itibaren hayvanlarının yüzde 30-90'ını kaybettiklerini açıkladılar.
Einstein'ın teorilerinde bile var olduğu bildirilen 'dünyanın sonu ile arıların yok olması' arasındaki gizemli bağlantıyı çürütme pahasına, iyi bir haberi Datça'dan verelim. Balcı İbrahim (Harıpçıoğlu) geçen yıl azalan arıların bu yıl geri döndüğünü, 20 yıldır üretemediği 'Bozan balı'nı Ak-tur çevresindeki çiçeklerden topladığını söyledi. Kekik ve çam balında da mahsul iyi. Ormanları yangınlardan koruyabilirsek (Marmaris sezonu açtı!) doğayı kirletmez ve yok etmezsek Kızlan, Mesudiye, Palamutbükü'nün ürünü bal, badem ve zeytinle Ege ve Akdeniz'den devraldığımız antik medeniyeti gelecek kuşaklara taşıyabiliriz.

NASA'nın Mars'a gönderdiği Anka Kuşu, Kızıl Gezegen'de yaşam olduğunu kanıtlayıncaya dek eldeki havayı, suyu, gıdayı idareli kullanmalıyız.
Van Gölü çevresinde eriyen buzullar da Anadolu'daki kuraklığa örnek.
Buzu bardakta bile göremeyeceğimiz günler yakındır!

Kaynak: Milliyet