Irak'a Amerikan müdahalesinin neden olduğu sayısız zararlardan biri de, Saddam Hüseyin'in ölümünün dünyayı 1 numaralı halk düşmanından mahrum etmesidir.
Oysa buna ihtiyacımız var. Kim Jong-il'in Saddam'ın terk ettiği rolü oynayacağı düşünüldü; ama olmadı. Bu hafta, Birmanya cuntası da elinden geleni yaptıysa da, yüzyıllarca 2. ligde kaldıktan sonra, ilk planda görünmesi uzun sürmeyecektir. Son zamanların 'en kötü adam oscarı' İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın elinde. Şüphesiz Ahmedinejad ateşli açıklamalar yapıyor. Ancak uygulamada oldukça ölçülü biridir. İfade özgürlüğünün kutsal olduğu ABD'nin, yine Ahmedinejad'a en çok öfkelenilen ülke olması garip. İran söz konusu olduğunda kitle imha silahları da aranmayacak, çünkü İran'da böyle bir şey yok, aynı yanlış iki kere yapılmayacak. İran'ın örneğinde, bunlara sahip olunması önlenecek, yani süper-önleyici bir savaş olacak(!). Eğer İran bölgesel bir güç olma tehdidinde bulunuyorsa onu buna itmemek lazımdı. İran'a yönelik tavırda biraz Red Kid ve Billy the Kid durumu söz konusu: "Atom bombaları büyük adamlar için. Daha ne? Bu İranlılar kendilerini ne sanıyorlar ki, boylarından büyük işlere kalkıyorlar?" Atom bombası gerçekten caydırıcı: Artık onu kullanmakla tehdit gerekmiyor, ona sahip olmakla tehdit bile yetiyor. İranlılar buna sahip olduklarında çok başları ağrıtılacak, eğer kullanırlarsa paramparça edilecekler, kullanmazlarsa da korkaklıkla suçlanacaklardır. Yine de dikkat edelim de, dostlarımızı da yaralayacak sözleri düşmanlarımıza karşı kullanmayalım. İran devleti kadın ve eşcinsel düşmanlığı yapmaktadır, ancak bu konuyu açmakta çok ısrarcı olursak, aynı yaklaşımdaki Suudilerle de bozuşabiliriz. İran, İsrail devletini yıkmak istiyor mu diyorsunuz? Tüm Arap ülkeleri, retorikleri eyleme dönüşmese bile, bununla kalmayıp, ayrıca Filistinlilerin davasının başarısı için çırpındıklarını da ifade ediyorlar. Eğer İsrail'i sevmeyen her devletle çatışacak olursak, bu diplomasinin ölümü olacaktır.
Ölümcül kapasitesi dışında, atom bombası, silah olarak da bir özelliğe sahip: Atom bombasının satış hakkı yoktur. Ve buna sahip olanlar belki de uçaklarımız ve tanklarımıza sahip olmak için kendilerini daha az paralayacaklar. Bu koşullar altında, insanların bu silahı kendi kendilerine imal etmeleri tümüyle ticaret anlayışının dışında kalacaktır. Herkes kendi silahını imal etmeye başlarsa silah sanayiimiz üzerine bir bomba düşmüş gibi olacaktır. Amerikalıların Irak'ta çektiği sıkıntılar hesaba katılırsa, onlar için bile tüm bölgenin güvenliğini sağlamak biraz fazla zor bir görev olacak. Hiçbir şey, Amerikalıların Irak'a getirdikleri barışla neden oldukları ölümden daha fazlasını sağlamayı İran'la savaşta başarabilecekleri konusunda bizi temin edemiyor. Bir Amerikan başkanının askerî birliklerini dışarıdaki bir çatışmaya sokmasının hep unutturmak istediği bir iç sorundan kaynaklandığını biliyoruz. Yine de, diş ağrısını dindirmek için bilerek ayağını yere vurma misali, Irak'taki savaşı unutturmak için İran'la savaşmak gerekmiyordu. Bu unutturma ilacını itidalle kullanmalı.
Libération, 29 Eylül 2007
Kaynak: Zaman