Avrupa

KKTC'de başörtüsü düşmanları terör estiriyor

Lefkoşa’da bir ortaokulda başörtülü öğrencinin okula alınmamasıyla başlayan tartışma büyürken, sendika başkanı Selma Eylem Türk büyükelçiliği önünde yaptığı açıklamada dikkat çeken ifadeler kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da yer alan İrsen Küçük Ortaokulu’nda bir öğrencinin başörtüsüyle okula alınmaması kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem ile okulda görevli bazı öğretmenlerin 8. sınıf öğrencisinin başörtüsüyle eğitim almasına izin vermemesi tepkilere neden oldu.

Olayın ardından Milli Eğitim Bakanlığı Genel Ortaöğretim Dairesi Müdürü Yusuf İnanıroğlu, öğrencinin okula alınması gerektiğini belirtti. Ancak okul yönetimi bu talebi yerine getirmedi.

VELİDEN TEPKİ: “2025’TE 28 ŞUBAT’I YAŞADIK”

Başörtülü olduğu için okula alınmayan öğrencinin annesi Nazlı Şimşek, yaşananlara sert tepki gösterdi. Şimşek, yaptığı açıklamada şu sözleri kullandı:
"Maalesef, yıl 2025 ve biz 28 Şubat'ı yaşadık. Çocuğum ayrı, biz ayrı ikna edilmeye çalışıldık. Türlü iftiralara maruz kaldık. Çocuğum 3 haftadır okula gidemiyor. Maalesef bunu yapanlar eğitimci."

Ailenin Milli Eğitim Bakanlığına yaptığı başvuru sonrası konu KKTC Bakanlar Kurulu gündemine taşındı. Bakanlar Kurulu, ortaokullarda isteyen öğrencilerin bone ve bandana ile derse girmesine olanak sağlayan bir düzenleme yaptı. Ancak bu karar kısa süre sonra geri çekildi.

SELMA EYLEM’DEN ELÇİLİK ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Yaşananların ardından sendika başkanı Selma Eylem, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği önünde açıklamalarda bulundu. Büyükelçiye hitaben yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
"Sayın elçiye bir kez daha 'Go home' diyoruz. Yarın sınavlarımızı yapma niyetindeyiz. Eğer bu dayatma devam ederse çocuklarımızın sınav hakkını elinden alacak olan burasıdır. Gereğini yapmak için polise de bu kuklalara da çağrı yapıyorum."

Eylem, açıklamasında ayrıca şu sözlere yer verdi:
"Böyle bir sorunumuz hiçbir zaman olmadı bizim. Tamam tüzüğü geriye döndürdün, o zaman gereğini yapacaksın. Dolayısıyla tekrar ediyoruz; buralara binleri toplarız. Elçi elini okullarımızdan çeksin. Çocuklarımızın üzerinden çeksin artık yeter."

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz hafta İrsen Küçük Ortaokulu’nda eğitim gören bir kız öğrencinin başörtüsüyle okula alınmamasıyla başlayan süreçte, öğrenciye okul yönetimi ve pedagog eşliğinde başörtüsüyle eğitime devam edemeyeceği, bu konuda yetkinin okul idaresinde olduğu iletildi.

Aile bu karara karşı çıkarak Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı dilekçeyle başvurdu. Okul yönetimi ise öğrenciye İlahiyat Kolejine gitmesini önerdi. Bakanlık konuyu KKTC Bakanlar Kurulu’na taşıdı ve bone ile bandana kullanımı serbest bırakıldı. Ancak alınan bu karar daha sonra iptal edildi.

Başörtüsüyle okula alınmayan öğrencinin durumuyla ilgili tartışmalar sürerken, yapılan açıklamalar ve gösteriler toplumda farklı tepkilere neden oldu. Eğitim hakkı, dini özgürlük ve kamu yönetimi gibi konuların yeniden tartışmaya açıldığı süreçte, konunun ilerleyen günlerde nasıl gelişeceği merak ediliyor.