Kanada'da domuz gribi aşısından üç kişi hayatını kaybetti


Michel Chossudovsky

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Doktor Deil Rau CTV'de yayınlanan söyleşide "domuz gribi aşısı öldürücü potansiyeli olan ciddi bir şey" diyor ama üzülmeyin: "Önde gelen uzmanlar domuz gribi aşısının faydalarının risklerinden daha fazla olduğunda ısrarlılar."

Kanada'da domuz gribi aşısı destanında yeni bir gelişme yaşanıyor.

Sağlık yetkilileri aşı programını hızlandırmak için bastırırken, "olağandışı yan etkileri" olduğuna dair delil mevcut: Doğrudan aşı kaynaklı kayıtlı üç ölüm vakası.

Bu arada, sağlık yetkilileri GlaxoSmithKline'ın ürettiği (yüksek riskli) 170.000 doz aşının geri çekilmesi çağrısı yaptı. Bu inisiyatifin – ki önemsiz gibi gösterilmeye çalışılmaktadır - normal yan etkilerden daha fazlasının söz konusu olduğuna dair kaygılarını ifade eden üretici GlaxoSmithKline'dan geldiği söyleniyor.


Bir Manitoba sağlık yetkilisi "Kanada'nın domuz gribi aşısı üreticisi, yüksek yan etki riskinden dolayı Ekim ayında yüklenen aşılarla Kanadalılara aşı yapılmasının geçici olarak durdurulmasını istedi" diyor.


Manitoba kamu sağlığı baş yetkilisi Dr. Joel Kettner Perşembe günü yaptığı açıklamada 20.000 aşılamadan birinde ciddi ve ani anafilaktik etkiler saptanmasından dolayı GlaxoSmithKline'ın Ekim ayında yüklenen aşıların toplanmasını istediğini belirtti. Bu oran diğer yüklemelerde 100.000'de bir. "Üretici GSK, daha fazla araştırma yapmak üzere bu aşıyı şimdilik kullanmamızı istedi." (Winnipeg Free Press, 20 Kasım 2009)


Hükümet ise örtbas etmeye çalışıyor. İlk manşetlerde "100.000 doz'dan fazla" deniliyordu ama bu sayı aslında 170.000 doz.


CTV haberi "öldürme potansiyeli olan ciddi bir şey" olduğunu kabul etmekte.


Kusurlu 170.000 dozu çekmek için vakit çok geç


Şimdi ise aşıların geri çekilip çekilemeyeceği veya kullanılıp kullanılmadığı meselesi var. Manitoba'dan gelen ilk haberlere göre "Manitoba'ya yüklenen 63.000 doz aşıdan dört bölgesel sağlık kurumunun elinde sadece 630 doz kaldı." Bu haber, riskli GSK aşılarının çoktan kullanıldığını gösteriyor.


Müteakip bir haber, 63.000 doz aşıdan kullanılmamış olan 900'nün sağlık yetkilileri tarafından geri çekildiğini teyid ediyor. (Winnipeg Sun, 20 Kasım 2009)


O halde Manitoba sâkinlerini aşılamak için kullanılacak yüksek risk içeren 62.100 adet aşıya ne oldu? Yüksek risk içeren domuz gribi aşısı olan kişilerle ilgili bir takip söz konusu mu?


Manitoba sağlık yetkilileri, "Manitoba'ya gönderilen aşıların büyük bir çoğunluğunun uyarının alındığı Çarşamba gününden evvel çoktan kullanıldığını" gelişigüzel ve kaçamaklı olarak teyid ediyorlar (Winnipeg Free Press, 20 Kasım 2009).


Manitoba ve Quebec: Domuz gribi aşısından üç ölü


Haberler ölümlerin iddiaya göre H1N1 (domuz gribi) virüsünden kaynaklandığını aydınlığa kavuştururken, doğrudan aşı kaynaklı çeşitli ölüm vakalarının üzerine perde çekiyor. Aşı kaynaklı ölüm vakaları aşı programının tam da başında gerçekleşiyor.


CTV News'e göre "Eyâlet iki ölümü araştırıyor – her iki yetişkin de aşı olduktan sonra yedi gün içerisinde öldü." (ctv.ca, 20 Kasım 2009)


Manitoba yetkilileri aşı vurulduktan sonra 69 yan etkinin belirdiğini kabul ediyor. İki kişinin ölümü buna dâhil. (CBC.ca report, 17 Kasım 2009) Ancak aileler konuşmadığı takdirde, yetkililer detay vermeyecekler. CTV kurbanların aileleriyle görüştü. Manitoba'da hayatını kaybeden diğer kişi hakkında hiçbir detay yok: "H1N1 aşısı vurulduktan beş gün sonra 38 yaşında hayatını kaybeden Manitobalı kadının ailesi bunun neden gerçekleştiği hakkında cevapları bilmek istiyor. Soo Lee Wong ve kızı Angela Truong, her ikisi de 5 Kasım'da aşı oldular. Ailesinin bildirdiğine göre Şeker hastası olan Wong, aşı olduktan bir gün sonra hastalandı ve birkaç gün içinde hayatını kaybetti. Doktorlar ailesine Wong'un kan enfeksiyonundan öldüğünü söylediler. Aşının herhangi bir rol oynayıp oynamadığının anlaşılması için daha fazla test yapılacak. Wong'un kocası Thoon Truong, hastahane'de bulunan yedi yaşındaki kızları Angela'ya bakıyor. Yüksek ateşi olan Angela'nın bacaklarında kabarma ve ağrı var. Thoon Truong iki olayın aşıyla mı yoksa başka bir şeyle mi ilgisi olduğunu bilmek istiyor. Eyâlet iki ölümü soruşturuyor. Her iki yetişkin de aşılandıktan sonra yedi gün içinde öldü." (CTV News, 20 Kasım 2009)


Manitoba'da yaşanan iki ölüm vakasının, sağlık yetkililerinin geri çekme çağrısı yaptığı yüksek risk içeren H1N1 aşılarıyla ilgisi olabilir.


Quebec: Bir ölü


Quebec'te yaşayan 80 yaşındaki bir adamın aşı olduktan sonra öldüğü bildirildi. Yetkililer "ölüm ve aşı arasında bağ kurmak için çok erken" olduğunu söyleyerek olayı reddettiler. (Digital Journal, 18 Kasım 2009) Quebec yetkilileri detay vermekten çekindiler: "Quebec Kamu Sağlığını Koruma Müdürü Dr. Horacio Arruda söz konusu şahsın niçin aşı olduğunu bilmiyor ve ölümün aşıdan olup olmadığını Aralık ayında çıkacak olan nihai test sonuçları belirleyecek.


Canada.com şahsın üç hafta içerisinde öldüğü haberini aktardı ama gizlilik kaygılarına atıf yapan yetkililer olayın detayını vermedi. Arruda en alerjik tepkilerin hemen ve derhal ortaya çıktığını ve pek çok hastaya merkezde kalmalarını söylemelerinin bu yüzden olduğunu belirterek "aşı ve ölüm arasında sebep-sonuç ilişkisi olduğunu söyleyemeyiz" dedi.


Arruda ölüm vakasının insanların aşı olma cesaretini kırmayacağından emin; H1N1 aşısına karşı ciddi tepkilerin nâdir olduğunu söyleyen Arruda "herkesin üzgün olduğunu anladığını" söyledi. (Digital Journal, 18 Kasım 2009)


Üst düzey sağlık yetkililerinin ifadeleri herkesin bildiği üzere müphemiyet içeriyor: Bir yanda "aşının tehlikeli olduğuna dair delil yok" derken öte yanda ölüm vakalarının aşı kaynaklı olduğunu yine de kabul ediyorlar.


Kaynak: Global Resarch


Dünya Bülteni için çeviren: M.Alpaslan Balcı