Kahire Gazze konvoyuna gerektiği gibi davrandı

Gazze konvoyu yüzünden Mısır'ı suçlayanlar hata yapıyor. Kahire konvoydan sadece önceden belirlenen güzergâha uymasını istedi. Mısır ablukaya katılmıyor.

Gazze konvoyuna katılanların Ariş limanını basması, güvenlik güçleriyle çatışması ve bazı polislerle limanda çalışanları rehin tutması, İsrail ablukasına son verip Gazzelilere yardım etmek gibi insani bir amaç taşımadıklarının kanıtı. Konvoy yetkilileri önceki anlaşmalara ve talimatlara aykırı davranarak sorun çıkarıp, Mısır'ı sıkıntıya sokmak gibi başka bir amaca sahipti.

Mısır'ın, güvenlik ihtiyaçlarının yanı sıra komşuları ve uluslararası güçlerle imzaladığı anlaşmalar doğrultusunda konvoyun toprakları üzerindeki güzergahını belirlemeye hakkı var. Kahire bazılarının iddia ettiği gibi Gazze ablukasına bir gün bile katılmadı. Aksine ablukayı kırmak için direndi, birçok yardım sundu, insani durumlar ve Filistinlilerin giriş-çıkışları için Refah kapısını defalarca açtı.

Bu kapı gıda, yakıt, inşaat ve başka malzemeler taşıyan TIR'ların değil, sadece şartlara uyan bireylerin geçişine ayrılmıştır. Dolayısıyla Refah'taki yetkililer ilgili anlaşmayı hayata geçirmek istedi, kafile yönetimiyle anlaşılan 139 araca izin verildi ve diğer araçların Keram Ebu Salim limanına yönelmesini talep etti. Zira bu tür araçların doğal geçiş kapısı burasıydı. Ancak kafile üyeleri bu kapıyı kontrol eden İsrailli yetkililerin araçları teftiş edeceğinden ve belki de taşınan malzemelerin insani yardımlar olmadığını görünce girişlerine izin vermeyeceğinden korkarak bu çözümü beğenmedi.

Konvoyun organizatörleri Mısırlı yetkililerin kendileri için belirlediği güzergaha aykırı davranarak Nuveybe limanından girmeye çalışarak bir kriz çıkarmıştı. Bu güzergaha izin vermesi için Kahire üzerinde faydasız bir medya baskısı uygulamaya çalıştılar ama nihayetinde kararlaştırıldığı üzere Ariş'ten girmek zorunda kaldılar. Fakat orada yine kriz çıkardılar ve Kahire bu baskıya boyun eğmedi.

Burada şu iki noktaya dikkat çekmek gerek. Öncelikle, böyle davranmalarının nedeni konvoyun Gazze'ye girişinin uzamasıysa sorumluluk bizzat kendilerinin. Zira Mısır'la anlaşmaya aykırı davranmalarının ve güzergahı değiştirme girişimlerinin sonucunda epey zaman kaybettiler.

İkincisi, Gazzelilerin sıkıntısının sorumluluğunun büyük kısmı Hamas hükümetine ait. Bu hükümet sınır kapılarının işletilmesi anlaşmasına muhalefet etti ve Filistin Yönetimi temsilcilerini kapıdan kovdu. Avrupalı gözlemciler de çekilmek zorunda kaldı. Dolayısıyla kapının sürekli açık kalmamasının sorumlusu Mısır değil. (Mısır gazetesi Ehram, 7 Ocak 2010)

Kaynak: Radikal