Kaddafi'nin yüzü kime haz veriyor?

Ölü yüzü soğuk olur. Ölü bir insan yüzü ürperti verir genelde... Bazılarının hayatı da ürperti verir. Yüzünü görmek istemediğiniz insanlar vardır. Çehresine baktığınızda teninize soğuk bir şeyin temas ettiğini hisseder, ürperirsiniz. Gözleri sizde insani bir çağrışım yapmaz. Anlamsız olacak kadar mütekebbir, acımasız, duygusuzdur o gözler. Çözemezsiniz ilk bakışta; neden hoşlanır, nelerden nefret eder, canını neler sıkar, heyecan duyduğu bir şey var mıdır?

Hayattayken yüz yüze geldiğim Kaddafi'nin çehresi böyle bir izlenim bırakmıştı bende. Resmi ortamların ciddiyetinden farklı bir ifadeydi takındığı. Sanki insani hiçbir duyguyu ele vermeyen bir maskesi vardı. Ölü suratının insanda uyandırabileceği türden soğuk bir ifade sinmişti çehresine. Ondan Libyalıları kurtarmak adına bombalar yağdıran eski sömürgecilerin modern versiyonlarının albenili söylemlerine karşın Kaddafi'nin o acımasız çehresine yansıyan duyarsız imajı öne çıkıyordu.

Kaddafi'nin ölümü daha fazla insani duygular depreştirdi. Yaşayan ama hiçbir insani duyguyu ele vermeyen çehresi ölüm anında her anlamda insanilik taşıyordu. Acımasız yönetiminden dolayı ona duyduğum tepki, maruz kaldığı öldürme biçimi nedeniyle bir zaman mazlum olanlara yöneldi ister istemez. Kanlar içinde linç edilen bir insan... Aciz, perişan ve çaresiz ama hala mağrur görünmeye çalışan... Ve etrafında histerik çığlıklar atan bir yığın insan...

Kaddafi'nin öldürülüş biçimi tam bir intikam gösterisiydi. Görünüşte, öç ve kan dürtülerini tatmin etmeleri için kendilerinden geçmiş kontrol dışı militanlara teslim edilmiş bir insan vardı... Ne dinde ne vicdanda yeri olmayan bir aşağılama ve linç gösterisi izledik; daha doğrusu izlettirildik.

Neden infaz edildiği ve yargılanmadığı gibi cevabı çok açık sorular yerine bu görüntülerin neden yayınlandığı üzerinde durmak gerek. Gerek savaş ve intikam duyguları bilenmiş insanların duyguları gerekse medya ve ahlak ilişkisi bağlamında bu görüntüleri küresel ağlarda dolaşıma sokanların duyguları açısında çözümlemeye muhtaç, bu olay.

İlkesel olarak medya etiği açısından "saygın" Batılı yayın kuruluşlarının kanlı görüntüleri, hele vahşice linç sahnelerini pervasızca yayınlaması üzerinde düşünmeli. Egemen Batılıların kendinden geçercesine seyretmekten haz aldıkları mahrem bir görüntüye dönüştü. Artık yakalanma vaktinin geldiğini söyleyen Clinton'un Kaddafi'nin ele geçirilmesinden kısa bir süre sonra ölüm haberi karşısındaki tepkisi ilginçtir. DEVAMI>>>