Kaddafi: iktidar yalnızlaşması

Libya'da gittikçe 'şiddet'lenen gösterilerin barındırdığı muhtemel sonuçları Tunus'ta başlayıp Bahreyn'e kadar uzanan isyanlardan ayrı tutmak gerekiyor. Bu ayırıcı özellik sadece göstericilerin talepleriyle sınırlı değil kuşkusuz; Kaddafi faktörü Libya'da yaşananları tüm bölgedeki gelişmelerden farklı kılıyor.

Kaddafi'nin siyasi portresini çıkarmak zor. 1969'da gerçekleştirdiği devrim ve iktidarı kontrol altına almasından bu yana 40 yıl geçmiş. Çölde doğduğu çadırın gölgesini hayatına taşımaktan başka hiçbir yerde tutarlılık sergilemedi. Doğduğu çöllerin belirsizliğine benzer şekilde hayatı, siyasi çizgisi de yönü tayin edilemez belirsizliklerle dolu olsa da çölün katı, kavurucu gerçeği gibi Kaddafi iktidarı da Libyalıların üstüne çöküp kaldı.

Bir yanda çölün şekillendirdiği yalınlık, doğrudanlık kişiliğini belirlerken diğer yanda askeri eğitim alması, dünya görüşünü askerliğinin şekillendirmesi bugünkü Kaddafi portresinin ipuçlarını verir.

Yetiştiği kültürel ortam ideolojik tutumlarını keskinleştirirken diğer taraftan çöl metaforuna benzer şekilde esen rüzgarla yer değiştiren kum tepeleri gibi yön mefhumunun nerdeyse hiç olmadığı gözlenecektir. Devrimi gerçekleştirdiğinde sömürgeciliğin, uluslararası petrol tröstlerinin etkisini kırmaya yönelik sert müdahalelerde bulundu. Petrolü millileştirdi ve İtalyanlar başta olmak üzere yabancıları kovdu.

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...