ABD'nin Ortadoğu temsilcisi George Mitchell işgal altındaki Kudüs'e varmasının ardından İsrailli yetkililerle görüşmelere başladı.
Mitchell, yeni İsrail hükümeti yetkililerinin çözüm meselesiyle nasıl ilişki kuracaklarına dair açıklamaları ve Obama yönetiminin belirli tutumları berraklaşmadan bilgi toplamak için yaptığı ilk bölge gezisiyle, İsrail ve Arap taraflarının tutumlarına dair sağlam izlenimler edindi.
Mitchell Tunus'ta Obama'nın Ortadoğu'da kapsamlı barışı 'mutlak öncelik' kılma kararlılığını açıkladı ve "Barışın, yan yana barış ve güven içinde yaşayacak iki bağımsız devletin kurulmasına dayanan bir çözümü kapsaması gerekir" diye ekledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu iki devletli çözüme karşı çıkıyor, işgal altındaki topraklardaki yerleşim siyasetinin sürdürmeyi istiyor ve Filistinlilere vaat ettiği azami öneri de ekonomik barış -yani işgalin sürmesi gölgesinde Batı Şerialıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi. ABD'nin yeni yönetimiyle İsrail hükümetinin tavırları arasındaki bu çelişki iradelerin çekişmesine yol açabilir. Obama'nın iki seçeneği olacak: İlki, aşırılıkçı İsrail hükümetine boyun eğip barış çabasından vazgeçmek; ikincisiyse, baba Bush'un yaptığı gibi 'çatışmaya' girmek. Bu yönetim, Madrid Konferansı'na katılmayı reddeden İzhak Şamir hükümetinin istediği kredi teminatlarını dondurma kararı almıştı.
ABD'nin hangisini seçeceğine dair kehanette bulunmak zor. Özelikle de Mitchell'ın çabaları henüz başlardayken. Fakat Netanyahu hükümetinin taktiksel tutumları hakkında kehanette bulunmak kolay. Netanyahu Şamir'in atlatma yöntemlerine başvuracaktır. Yani ABD yönetimiyle çatışmadan sakınmak için Filistinlilerle müzakereyi onaylayacak ama temel yaklaşımlarından ödün vermeyecek. Yani hedefi Şamir'in yaptığı ve siyasetten ayrılması sonrası bu stratejiyi açıkça dile getirdiği gibi, zaman kazanmak amacıyla müzakere. Eski başbakan Ehud Olmert de böyle yaptı. İki yıldan uzun süre Ramallah'la tek bir yerleşimi kaldırmaksızın, duvar inşaatını, Batı Şeria'da daha fazla güvenlik engeli kurulmasını durdurmaksızın görüştü.
Mitchell'ın görevi kolay olmayacak; karşısında eylem isteyen, İsrail'in atlatma yönteminden şikâyet eden, müzakere takvimi talep eden bir Filistin tarafı bulacak. (Londra'da Arapça yayımlanan Kuds ül Arabi gazetesi, başyazı, 16 Nisan 2009)
Kaynak: Radikal